Jeg har på denne plads de seneste måneder varslet et nyt aktierally. Men gang på gang er det blevet udsat, først af den amerikanske lokalbankkrise og dernæst af nervøsitet for sammenbrud i amerikansk økonomi på grund af en manglende gældsloftaftale. Groft sagt er begge forhindringer nu væk. Næsten da.
For i virkeligheden er den amerikanske lokalbankkrise ikke væk, men stressniveauet er nu markant aftagende. Fredag aften dansk tid steg det amerikanske aktieindeks for lokalbankaktier med hele 6 pct., og det kan meget vel være starten på et generelt langsigtet positivt stemningsskift for bankaktierne. Også de europæiske og danske bankaktier. Så dén forhindring er altså nu ved at blive revet ned. Velkendt er det også, at den amerikanske kongres i denne uge vedtog en ny aftale om gældsloftet, som i hvert fald fjerner denne forhindring indtil videre. Problemet med den enorme amerikanske statsgæld og statens rentebyrde er der selvfølgelig stadig.
Og hvad så med de andre drivkræfter, som vi tidligere har haft fokus på som afgørende for at udløse et langsigtet aktierally?
Vi vurderer, at de andre drivkræfter stadig er til stede, nemlig en moderat makroøkonomi i både Europa og USA. At tysk økonomi er i teknisk BNP-recession med nogle decimaler er ikke den store dealbreaker nu og her.
Men pilen peger helt klart nedad for europæisk økonomi. Blandt andet lægger vi vægt på, at den seneste månedlige måling af erhvervstilliden fra S&P Global peger markant nedad for tysk fremstillingsindustri. Det samme gælder for PMI-målingen for Eurozonen, som nu er den laveste i 36 måneder. PMI-målingerne viser overordnet noget om retningen, men sjældent så meget om styrken. Så indikatorerne skal tolkes med forsigtighed. Og så er der også en positiv side af historien: Nemlig at markedet nu forventer lavere korte renter end for blot to uger siden, og her peger pilen også nedad. Udsigten til lavere korte centralbankrenter i Europa vil være en klar positiv ting.
Vigtigt er det også, at amerikansk økonomi fortsat holder god stand. Seneste beskæftigelsestal var bedre end forventet, og markedet forventer nu 25 pct. sandsynlighed for en renteforhøjelse på næste FED-møde den 14. juni. Meget peger altså i retning af, at den amerikanske centralbank nu er færdig med at øge de korte renter.
Netop afslutningen på en rentecyklus har historisk for det meste markeret starten på et langvarigt aktierally. Og det mener vi også er oplægget denne gang.
Siden februar 2023 er det styrende amerikanske S&P 500 indeks flere gange blev stoppet mellem 4150 og 4200-mærket. Faktisk er det sket fem gange. Men i slutningen af ugen blev dette loft sprængt væk, og det vigtige indeks sluttede fredag aften i 4280.
Det mest oplagte aktierallysignal i år
Efter vores vurdering er det, vi ser nu, det mest oplagte aktierallysignal i år.
Selvfølgelig er der altid nogle forhold, man kan bekymre sig om i forhold til udviklingen på aktiemarkedet, bl.a. udfaldet af en eventuel ukrainsk offensiv, en svagere end forventet udvikling i Kina, udviklingen på det europæiske ejendomsmarked og den ulmende sydeuropæiske statsgældskrise. Men indtil videre forventer vi ikke, at de vil ødelægge den gode stemning, som nu er skabt på aktiemarkederne.
Vi bemærker, at fredagens stigninger på det amerikanske aktiemarked især blev drevet af banker, industri, transport, energi, cykliske forbrugsaktier, detailhandel og flyselskaber. Holder dette billede, ligger der svære tider foran for det danske aktiemarked, der er præget af defensive health care aktier, som sikkert vil halte langt bagefter.
Billedet passer godt med ugens danske vindere og tabere. Største kursfremgang var der blandt andet til A.P. Møller-Mærsk, NTG, FLSmidth, NKT og bankerne.
Vi har i et stykke tid argumenteret for, at bankaktierne ville komme tilbage, og at det var et paradoks, at bankerne på stribe har opjusteret deres årsforventninger til 2023-overskuddet, samtidig med at aktiekurserne blev sat kraftigt ned.
Vi har derfor fastholdt en overvægt af bankaktier, som har kostet dyrt på det samlede afkast i Porteføljen, men hvor det nu ser ud til, at der er lysere tider forude for bankaktierne.
Nogle af ugens danske tabere var Novo Nordisk, Genmab, Lundbeck, Chr. Hansen, GN Store Nord og Novozymes. Kursfaldene skyldes ikke, at det er blevet dårligere selskaber, men sandsynligvis starten på den sektorrotation, vi nu kommer til at se ud af defensive aktier over i mere cykliske aktier og sandsynligvis også fortsat vækstaktier, især tech.
Morten W. Langer