Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe – Nu er de store forhindringer væk

Morten W. Langer

søndag 04. juni 2023 kl. 10:31

Langers Skarpe – Nu er de store forhindringer væk

Jeg har på denne plads de seneste måneder varslet et nyt aktierally. Men gang på gang er det blevet udsat, først af den amerikanske lokalbankkrise og dernæst af nervøsitet for sammenbrud i amerikansk økonomi på grund af en manglende gældsloftaftale. Groft sagt er begge forhindringer nu væk. Næsten da.

For i virkeligheden er den amerikanske lokalbankkrise ikke væk, men stressniveauet er nu markant aftagende. Fredag aften dansk tid steg det amerikanske aktieindeks for lokalbankaktier med hele 6 pct., og det kan meget vel være starten på et generelt langsigtet positivt stemningsskift for bankaktierne. Også de europæiske og danske bankaktier. Så dén forhindring er altså nu ved at blive revet ned. Velkendt er det også, at den amerikanske kongres i denne uge vedtog en ny aftale om gældsloftet, som i hvert fald fjerner denne forhindring indtil videre. Problemet med den enorme amerikanske statsgæld og statens rentebyrde er der selvfølgelig stadig.

Og hvad så med de andre drivkræfter, som vi tidligere har haft fokus på som afgørende for at udløse et langsigtet aktierally?

Vi vurderer, at de andre drivkræfter stadig er til stede, nemlig en moderat makroøkonomi i både Europa og USA. At tysk økonomi er i teknisk BNP-recession med nogle decimaler er ikke den store dealbreaker nu og her.

Men pilen peger helt klart nedad for europæisk økonomi. Blandt andet lægger vi vægt på, at den seneste månedlige måling af erhvervstilliden fra S&P Global peger markant nedad for tysk fremstillingsindustri. Det samme gælder for PMI-målingen for Eurozonen, som nu er den laveste i 36 måneder. PMI-målingerne viser overordnet noget om retningen, men sjældent så meget om styrken. Så indikatorerne skal tolkes med forsigtighed. Og så er der også en positiv side af historien: Nemlig at markedet nu forventer lavere korte renter end for blot to uger siden, og her peger pilen også nedad. Udsigten til lavere korte centralbankrenter i Europa vil være en klar positiv ting.

Vigtigt er det også, at amerikansk økonomi fortsat holder god stand. Seneste beskæftigelsestal var bedre end forventet, og markedet forventer nu 25 pct. sandsynlighed for en renteforhøjelse på næste FED-møde den 14. juni. Meget peger altså i retning af, at den amerikanske centralbank nu er færdig med at øge de korte renter.

Netop afslutningen på en rentecyklus har historisk for det meste markeret starten på et langvarigt aktierally. Og det mener vi også er oplægget denne gang.

Siden februar 2023 er det styrende amerikanske S&P 500 indeks flere gange blev stoppet mellem 4150 og 4200-mærket. Faktisk er det sket fem gange. Men i slutningen af ugen blev dette loft sprængt væk, og det vigtige indeks sluttede fredag aften i 4280.

Det mest oplagte aktierallysignal i år
Efter vores vurdering er det, vi ser nu, det mest oplagte aktierallysignal i år.

Selvfølgelig er der altid nogle forhold, man kan bekymre sig om i forhold til udviklingen på aktiemarkedet, bl.a. udfaldet af en eventuel ukrainsk offensiv, en svagere end forventet udvikling i Kina, udviklingen på det europæiske ejendomsmarked og den ulmende sydeuropæiske statsgældskrise. Men indtil videre forventer vi ikke, at de vil ødelægge den gode stemning, som nu er skabt på aktiemarkederne.

Vi bemærker, at fredagens stigninger på det amerikanske aktiemarked især blev drevet af banker, industri, transport, energi, cykliske forbrugsaktier, detailhandel og flyselskaber. Holder dette billede, ligger der svære tider foran for det danske aktiemarked, der er præget af defensive health care aktier, som sikkert vil halte langt bagefter.

Billedet passer godt med ugens danske vindere og tabere. Største kursfremgang var der blandt andet til A.P. Møller-Mærsk, NTG, FLSmidth, NKT og bankerne.

Vi har i et stykke tid argumenteret for, at bankaktierne ville komme tilbage, og at det var et paradoks, at bankerne på stribe har opjusteret deres årsforventninger til 2023-overskuddet, samtidig med at aktiekurserne blev sat kraftigt ned.

Vi har derfor fastholdt en overvægt af bankaktier, som har kostet dyrt på det samlede afkast i Porteføljen, men hvor det nu ser ud til, at der er lysere tider forude for bankaktierne.

Nogle af ugens danske tabere var Novo Nordisk, Genmab, Lundbeck, Chr. Hansen, GN Store Nord og Novozymes. Kursfaldene skyldes ikke, at det er blevet dårligere selskaber, men sandsynligvis starten på den sektorrotation, vi nu kommer til at se ud af defensive aktier over i mere cykliske aktier og sandsynligvis også fortsat vækstaktier, især tech.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Project controller til internationale projekter
Region hovedstaden
Kontorchef med interesse for økonomi og politik
Region Hovedstaden
Energinet søger økonom til IT
Region Syd½
Pharma Nord søger regnskabsasistent
Region Syddanmark
Udløber snart
Business partner & project controller til internationale projekter
Region Hovedstaden
Nyt job
Energinet søger 3 interne økonomikonsulenter
Region
BUSINESS CONTROLLER – PRÆG DIN EGEN ROLLE OG BIDRAG TIL DEN GRØNNE OMSTILLING
Region Syd
Udløber snart
PROCUREMENT LEAD TIL ET AF DE STØRSTE DANSKE ANLÆGSPROJEKTER
Region Syd
Udløber snart
Grant Thornton søger revisor med minimum et par års erfaring
Region Hovedstaden
Udløber snart
Project Controller to good and welcoming team
Region Hovedstaden
Udløber snart
Vil du håndtere selskaber for milliarder?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank