Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Nu går virkeligheden op for markedet

Morten W. Langer

søndag 26. september 2021 kl. 19:09

Vi har nu fået den amerikanske centralbanks ord for, at den snart vil begynde at skrue ned for de månedlige enorme obligationsopkøb, som har været med til at holde de lange renter nede. De seneste dage har vi set, at markedet begynder at vågne op til den nye virkelighed. Både de korte amerikanske renter og de lange obligationsrenter har taget en gevaldig tur opad de seneste dage, og vi forventer, at særligt de lange renter vil fortsætte med at stige de kommende måneder.

Det opadgående pres på obligationsrenterne forstærkes af fortsatte massive prisstigninger på råvarer og flaskehalse i logistikkæderne. De foreløbige flash PMI målinger for erhvervstilliden i Eurozonen og i USA taler deres tydelige sprog: Inputpriserne i erhvervslivet er markant stigende. Udviklingen understreges af fortsatte prisstigninger på råvarerne i CRB Raw Industrial indeks, på kobber – og også de amerikanske inflationsforventninger peger opad.

Hertil kommer, at knapheden på råvarer lægger en dæmper på den økonomiske vækst. Fortsætter denne udvikling, sammen med stigende råvarepriser, vil det betyde lavere overskud i de børsnoterede selskaber. Ifølge de senest indsamlede estimater fra europæiske aktieanalytikere ses der fortsat meget stærk overskudsvækst i både 3. og 4. kvartal, og analytikerne opjusterer nærmest uge for uge deres estimater.

Med andre ord synes der ikke være en stor tro på, at de højere råvarepriser og vigende vækst vil ramme virksomhedernes overskud. Hvordan vil aktiemarkedet reagere på disse udsigter? Op til rentemødet i den amerikanske centralbank oplevede vi nervøse og negative markeder. Da FED-chefen ikke udmeldte, at obligationsopkøbene ville blive neddroslet med det samme, udløste det et positiv comeback på aktiemarkederne. Men det er en positiv stemning på lånt tid, tror vi.

Aktuelt kan vi ikke se nogen som helst grund til, at aktiemarkederne skal meget højere op. Tværtimod er risikoen nedad markant stigende. Vi forventer ikke noget stort pludseligt kursfald. Men vi forventer sivende aktiemarkeder over de kommende måneder. Salgspres på Healthcare-aktier Med fortsat stigende renter er der stor sandsynlighed for, at de dyreste tech- og healthcare aktier vil blive sendt nedad.

Der er allerede et klart oplæg til, at de europæiske healthcare aktier nu vil blive udsat for et stigende sælgerpres. Også industriaktierne ser vi blive sat ned herfra, på grund af udsigten til vigende økonomisk vækst. De bedste kort på aktiemarkedet herfra skal efter vores vurdering findes i disse tre grupper: 1. Finansielle aktier, der bliver begunstiget af stigende obligationsrenten.2. Valueaktier, som er billige med positive udsigter og ikke alt for gældsatte. 3. Special cases, eksempelvis opkøbskandidater, selskaber med udsigt til opkøbssynergier, turn around cases og så de helt unikke og enestående væksthistorier, der er baseret på et markedsledende produkt.

Det er disse tre grupper, vi over de seneste måneder har omlagt til i Økonomisk Ugebrevs Portefølje (og dermed investeringsfonden AktieUgebrevet Invest). Ugens danske vindere og tabere Flere af ugens danske vindere har vi i porteføljen, blandt andet ViroGates og ChemoMetec. Begge aktier ser vi som special cases med gode muligheder for fortsatte markante kursstigninger. Også Vestas, Trifork og Jyske Bank klarede sig godt i den forgangne uge. I det hele tager er det nu for alvor på tide at vende blikket mod bankaktierne, som vil blive understøttet af stigende obligationsrenter. Generelt klarede bankaktierne sig godt i ugens løb, og selv Danske Bank synes nu at have overstået en nedadgående revurdering af kursen, afledt af stigende nervøsitet om, hvorvidt banken kan levere på 2024-målene. Det er nu meget tvivlsomt, og det er også indbygget i aktiekursen, at målet måske allerede justeres i det næste kvartalsregnskab. Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank