Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Nu kommer det forsinkede ”januar-rally”

Morten W. Langer

mandag 15. februar 2021 kl. 16:05

Vi fik ikke det januar-rally, som alle havde forventet. Men de seneste handelsdage har der været tydelige signaler på, at det nu er ved at være rally-tid, også i europæiske aktier.

De europæiske aktier har nemlig ligget underdrejet, mens de amerikanske aktier har klaret sig godt med nye All-Time-High rekorder. Vi baserer vores forventning om et januar-rally på en kombination af fundamentale og markedsmæssige signaler:

For det første gav flere europæiske indeks fredag det tydeligste købssignal, vi har set siden nytår. Både den toneangivende tyske DAX Future og det brede europæiske Stoxx 600 indeks siger nu køb.

For det andet ser det ud til, at smittetrykket er ved at lette i flere europæiske lande, kombineret med en fortsat (langsom) vaccinationsudrulning. Sammen med det forhold, at vi så småt nærmer os foråret, må forventes bedre vilkår for en tilbagevenden til mere normale makroøkonomiske vejrmeldinger.

For det tredje giver udsigten til øget økonomisk vækst nu grundlag for, at både industri- og bankaktier kan fortsætte stigningerne. Især for industriaktierne har vi på det seneste set ny styrke, og vi forventer, at der er mere forude. For bankaktierne vil udsigten til lavere tabshensættelser også være positivt.

For det fjerde ser vi, at flere af de vigtige risikoindikatorer, som vi holder øje med, er ved at falde til ro. Dels viser iTraxx Crossover, at de store investorer igen ligger tæt på den højeste risikovillighed i år. Og det amerikanske aktiekrak-indeks, skew, er ikke længere ildevarslende, selvom der dog stadig er visse advarselssignaler i dette signal.

For det femte har både amerikanske, europæiske og danske aktier overrasket meget positivt i starten af regnskabssæsonen for 4. kvartal, og meldingerne for 2021 resultaterne har også været solide. En stribe danske selskaber har leveret 4. kvartalsregnskaber, som var solide og i flere tilfælde også lå til den positive side.

Vi kan selvfølgelig ikke udelukke, at der dukker nye begivenheder op som trold af en æske. Men lige nu ser det ud til, at aktiemarkederne lægger an til en solid stigningsperiode efter en start på 2021, hvor det generelle aktiemarked stort set ikke har bevæget sig ud af stedet.

En stribe stærke danske aktier i denne uge: Der var virkelig fest på det danske aktiemarked i denne uge. Flere håndfulde af de store aktier steg mere end 10 pct., og flere af dem oven på stærke regnskaber. Særligt vil vi fremhæve Demant, ALKAbelló og DSV. Blandt de mellemstore og små aktier klarede North Media, Bang & Olufsen og Virogates sig også rigtigt godt. Virogates købte vi i starten af ugen til porteføljen, og aktien er steget 45 procent, siden vi udsendte handelsmail på SMS og mail til vores abonnenter.

Købet til Økonomisk Ugebrevs Portefølje skete under nogle nye regler, hvorefter vi kun køber aktier til selve porteføljen, hvis det kan lade sig gøre i den virkelige verden til en pris, som vi vurderer er fornuftig. Med den hurtige stigning er det fortsat uafklaret, hvor meget vi får købt til porteføljen af Virogates, og til hvilken kurs. Blandt ugens store tabere var A.P. Møller-Mærsk og Ørsted. Begge aktier er dykket ganske meget i forhold til deres toppunkter i år. De drastiske kursfald vidner også om, at værdiansættelserne på en stribe af de store aktier er baseret på en kombination af hype, momentum og gode historier.

Fundamentalt leverede Mærsk et flot resultat, og ledelsen melder også om et stærkt 1. kvartal 2021. Men der løftes også et slør for de positive effekter på årets overskud af Coronakrisen, og den gav et ekstra plus på godt en tredjedel af det samlede overskud. I en mere normaliseret verden er der altså udsigt til et betydeligt lavere overskud, med mindre der sker andre meget positive udviklinger. Udsigt til lavere overskud i bankerne: Bølgen af bankregnskaber kommer først rigtig i gang i ugen efter vinterferien. Vi har kigget på de første regnskaber fra bankerne, og hovedbilledet er, at tabshensættelserne vil udvikle sig positivt, dvs. lave udlånstab, og der ses ikke kursreguleringer.

Eksempelvis Sparekassen Sjælland-Fyn skriver i årsregnskabet om udsigten til 2021: ”Nedskrivningerne forventes at være på et lavere niveau end i 2020. Der er ikke indregnet eventuelle stramninger af de nuværende restriktioner som følge af en forværring af Covid-19-situationen i forventningerne. Forventningerne til kursreguleringerne i 2021 er et nulresultat under forudsætning af et nogenlunde uændret renteniveau.”

 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Nyt job
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank