Formue

Langers Skarpe: Ny nervøsitet på aktiemarkedet, hvor skal man søge ly for stigende obligationsrenter?

Morten W. Langer

lørdag 01. maj 2021 kl. 19:04

Euforien på de finansielle markeder er baseret på, at centralbankerne formår at holde de lange obligationsrenter nede. De vil holde hånden under de oppustede aktivpriser, og derfor skal man bare købe og købe. Men holder denne ligning også de næste måneder?

Vi har de seneste uger set de globale råvarepriser springe i vejret med rekordfart. De globale landbrugsvarer er steget 20 procent i pris de seneste tre uger. Kobberpriserne er steget 10 procent, og sådan er billedet hele vejen rundt. Hvis den tegning fortsætter, så er spørgsmålet, om vi fortsat kan have tillid til, at centralbankerne kan styre de finansielle markeder.

Vi er meget i tvivl.

I den forgange uge steg obligationsrenterne igen, og den toneangivende tiårige tyske statsrente steg op over toppen tilbage fra den 25. februar. Vi synes, at det ligner optrækket til, at det kan blive grimt. Men hvis obligationsrenterne igen falder tilbage, kommer der selvfølgelig igen ro på aktiemarkedet. Men lige nu ser vi stigende nervøsitet med relativt solide tilbagefald fredag på de to vigtige aktiemarkeder, det tyske og det amerikanske (det danske marked holdt helligdagslukket).

Det dystre billede understøttes af en stribe aktuelle indikatorer: For det første er den amerikanske forward inflation steget til tæt på det højeste i otte år, og det går klart opad. For det andet bemærker vi, at de store amerikanske teknologiaktier de seneste handelsdage har aflagt meget stærke 1. kvartalsregnskaber. Alligevel dykkede teknologiaktierne markant fredag. For det tredje ser vi nu, at den amerikanske krakindikator, skew, igen er steget til et historisk højpunkt for omfanget af professionelle investorer, der tror på et markant aktiekursfald.

Vi har tidligere påvist, at en skew score på det aktuelle niveau ofte har været forvarsel for en stor aktienedtur. Og så bemærker vi i en parentes, at det generelle aktiemarked for tiden er det mest overkøbte i 15 år. Vores bundlinje er, at de professionelle investorer spejder efter den mindste lille undskyldning for at begynde at hjemtage profitter efter en mangeårig optur på aktiemarkederne.

Vi har i Økonomisk Ugebrevs Portefølje et stykke tid været en ”fuldt investeret bear”. Ja, det virker umiddelbart modsætningsfuldt. Men det er det ikke. Formuleringen dækker over, at vi godt ved, at vi misser en masse gevinster, mens aktieboblen vokser sig stadig større. Analytikere og porteføljeforvaltere i banker, investeringsfonde og pensionskasser har ikke turdet tage skridtet ud af markedet, selvom mange nok synes, at det er pumpet hysterisk op. For de risikerer at miste deres job og forvaltningskapital, hvis de taber penge på at gå enegang.

Altså at være ude af markedet, mens det stiger. Det er meget mere acceptabelt at tabe penge, hvis alle de andre også gør det. Denne irrationelle logik betyder, at alle er med inde, og ingen vil sælge ud, før alle andre gør det. Derfor har vi også spillet med. Men vi er stærkt bekymrede over de seneste ugers udvikling på de finansielle markeder.

I Økonomisk Ugebrevs Portefølje er vi så småt begyndt at skrue ned for den samlede aktierisiko. I første omgang afventer vi dog udviklingen på de finansielle markeder. Men vi hælder nok mere til at reducere yderligere frem for at supplere op.

Ugens Danske vindere og Tabere: Bankerne går stærkt frem. I lyset af de sivende obligationsrenter havde vi reduceret beholdningen af bankaktier i Porteføljen.

Men de fornyede stigninger i obligationsrenten i den forgangne uge har i den grad givet bankaktierne et boost. Sydbank steg 9 procent, og Spar Nord hoppede 7 procent frem. Og det er klart, at hvis obligationsrenterne fortsætter opturen, er bankerne et rigtigt godt sted at være. Vi vil også kigge mere på forsikringsaktierne og transportaktierne.

Blandt andet Mærsk, DSV og DFDS har været supergode på det seneste. DSV’s imponerende kæmpeopkøb, hvor betalingen falder i DSV-aktier, varsler flere opkøb fremad efter samme model. DSV-aktier er blevet hård valuta, som sælgerne sikkert i mange tilfælde hellere vil have end kontanter. Fordi den endelige handelspris som regel bliver markant højere på grund af vedvarende kursstigninger i DSV-aktien.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

SEGES søger specialist i ejendomsbeskatning
Aarhus
31-05-2021
Forsyningstilsynet søger analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Frederiksværk
25-05-2021
SEGES søger Skattespecialist
Aarhus
31-05-2021
Sparekassen Kronjylland søger virksomhedsanalytiker
Randers
17-05-2021
Landbrug & Fødevarer søger CHEFØKONOM
København
20-05-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
31-05-2021
Orifarm Group A/S søger Finance Process Specialist
Odense
31-05-2021
Compliance Officer til Compliance i Sydbank
Aabenraa
16-05-2021
Obligationsanalytiker til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
21-05-2021
ATP søger leder med juridiske kompetencer til Udbetaling Danmark & helhedsorienteret kontrol
Hillerød
09-05-2021
SAGRO søger dygtig og topmotiveret skatte- og selskabsspecialist
Holstebro, Herning, Billund, Esbjerg
31-05-2021
Kreditanalytiker med fokus på creditscore til Sparekassen Kronjylland
Randers
17-05-2021
Finanstilsynet søger økonom til krisehåndtering
København
10-05-2021

Mere fra ØU Formue

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]