Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe – ØU’s Portefølje og investeringsfond starter året godt

Morten W. Langer

lørdag 28. januar 2023 kl. 13:00

Chefredaktøren har ordet – Tag risiko ud af porteføljen: Fokusér på stock pick

Økonomisk Ugebrevs Portefølje har i 2023 leveret et pænt afkast på 4,7 pct. i forhold til Copenhagen Benchmark indeks på plus 0,9 pct. og C25-indeks på minus 0,6 procent. Fremgangen skyldes i høj grad et skift til cykliske aktier og vækstaktier, blandt FLSmidth, Pandora og Rockwool, samt ETF’en i Nasdaq 100, som vi også har i porteføljen. Af de 50 danske foreninger med danske aktier ligger vi blandt de ti bedste.

Vi har over de seneste måneder skiftet gradvist væk fra forsigtige defensive og stabile aktier inden for health care og service. Vi ser stigende sandsynlighed for en blød landing for de vestlige økonomier, og det vil give fortsat fremgang for de cykliske/ vækstaktier. Derfor vil vi sikkert fortsætte den gradvise omlægning af porteføljen den vej.

Indtil videre har vi dog stadig ca. en tredjedel af kapitalen placeret defensivt i health care og stabile forsikringsaktier. Vi ser fortsat inflationspresset som aftagende, herunder kun moderate yderligere renteforhøjelser fra centralbankerne.

Når den amerikanske centralbank på onsdag (den 1. februar) kl. 16 kommer med rentemelding, er der næsten 100 pct. sandsynlighed for en renteforhøjelse på kun 0,25 pct. For en måned siden var der 40 pct. sandsynlighed for en halv procent i renteforhøjelse. Så markedet har virkelig skruet ned for inflationsfrygten.

Også 4. kvartalsregnskabssæsonen forløber planmæssigt: 67 pct. af de 143 amerikanske S&P 500 selskaber, der indtil nu har aflagt regnskab, er kommet med bedre resultater end analytikerne havde forventet. Særligt tech-selskaberne har leveret 4. kvartalsresultater, som er langt bedre end analytikernes forventninger.

Det er også en vigtig forklaring på, at tech-aktierne de seneste uger har leveret et heftigt aktierally. Til gengæld har analytikerne nedjusteret deres overskudsestimater for 1. og 2. kvartal 2023 ganske meget for næsten alle sektorer. Det varsler sværere tider forude for de børsnoterede selskaber.

Den helt afgørende faktor for aktiemarkederne fremad bliver den makroøkonomiske udvikling. Eller rettere sagt: Kan vi nøjes med den milde økonomiske recession, som der aktuelt lægges op til? Eller får vi en hård økonomisk opbremsning hen mod sommeren eller efteråret?

På den korte bane ser det ud til, at der er grund til en vis optimisme. Erhvervstilliden fra S&P Global peger for USA fortsat mod opbremsning, men mindre hårdt end de seneste måneder. Eksempelvis er udviklingen i ordreindgangen mindre negativ end de seneste måneder. Det er positivt.

Samtidig har den overordnede Flash PMI erhvervstillid for Eurozonen netop vist de bedste signaler i syv måneder, hvor scoren var over neutrale 50, altså en indikation på ny økonomisk vækst. Beskæftigelsesudviklingen var bedre end de tidligere måneder, og ordreindgangen viser også positive tegn, men altså på et meget afdæmpet niveau.

En ting er dog de bløde ledende indikatorer. Noget andet er kolde nøgletal. Og lige netop her skal vi holde godt øje med udviklingen i arbejdsløsheden. På fredag kommer der arbejdsløshedstal fra USA, hvor markedet venter en stigning til 3,6 pct. i januar mod 3,5 pct. i december.

Stiger arbejdsløsheden endnu hurtigere, og det kan let ske med de store selskabers massefyringer, er der risiko for skift til ny recessionsnervøsitet. Og det er nok den største risikofaktor for aktiemarkedet lige nu. Men som udgangspunkt er vi altså fortsat optimistiske.

Til gengæld er der også lige nu nogle spændende muligheder på aktiemarkedet. Bigtech aktierne i FANG indeks er brudt op gennem 200 dages glidende gennemsnit. Eksempelvis Tesla er på tre uger steget over 50 pct.

Det bredere tech-indeks Nasdaq Composite er også gået op gennem en langsigtet trendlinje, som kan føres 13 måneder tilbage i tiden. Og der er netop fredag også blevet leveret et brud op gennem det vigtige 200 dages glidende gennemsnit for dette tech-indeks.

Vi vurderer, at det herfra bliver ekstremt vigtigt at holde øje med en eventuel sektorrotation i markedet. Vi ser mulighed for, at der fremad kan komme store bevægelser op og ned på aktiemarkedet, alt efter om stemningen styres af recessionsfrygt eller det modsatte. Under alle omstændigheder kan det udløse store skift mellem de forskellige sektorer. Så bag et fortsat stigende aktiemarked kan der godt ligge store bevægelser under overfladen. Lige nu ser det ud som om, de europæiske healthcare aktier viser betydelig svaghed, og det er også forklaringen på en afdæmpet udvikling i det danske C25-indeks. Til gengæld er det gået rigtig godt for europæiske industriaktier. Og det europæiske Stoxx Europe Technology indeks er steget næsten 20 pct. siden nytår. Så lige nu er det den retning, man skal kigge.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank