Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe – Rentepanik sender konjunkturfølsomme aktier i dybet

Morten W. Langer

lørdag 17. september 2022 kl. 13:50

Tema: Kriseledelse – Q3-status varsler opbremsning men billedet stadig broget

Efter de skuffende data for udviklingen i de amerikanske forbrugerpriser (CPI) forrige uge, er aktierne faldet fuldstændig sammen.

De helt store tabere har været de konjunkturfølsomme aktier med hovedvægt på transport, industri og forbrugsaktier. Alene fredag dykkede det vigtige amerikanske Dow Jones Transportation indeks hele fem procent, og dette indeks har nu nået den bund, som blev testet 2-3 gange i juni og juli.

På hjemmefronten var det også transportaktierne, der fik de største hug. NTG blev i denne uge sat hele tolv procent ned, A.P. Møller Mærsk faldt ti procent. Det samme gjorde DSV og DFDS. Det er store bevægelser på kort tid.

Spørgsmålet er nu, om aktiemarkederne falder endnu mere, eller om vi er ved at være der. Af flere grunde tror jeg, at vi nu er meget tæt på bunden. Også selvom der selvfølgelig er stor usikkerhed omkring en eventuelt selvforstærkende panikdrevet nedtur herfra.

Men lige nu er vi ikke sælgere.

Vi beholder de aktuelle positioner i Økonomisk Ugebrevs portefølje, som også har fået bank den seneste uge. Særligt hårdt er det gået ud over vores mindre positioner i nyindkøbte A. P. Møller-Mærsk, DSV og NTG, som vi anser for fundamentalt meget billige nu.

Porteføljen er fortsat tungt vægtet i defensive healthcare aktier, som har klaret sig pænt gennem den seneste nedtur. Og vi forventer, at de store investorer vil vende tilbage til disse aktier så snart, den værste uro har lagt sig.

I forhold til vores seneste analyser af det overordnede aktiemarked, ser vi i grove træk de samme drivkræfter. På trods af de skuffende amerikanske CPI-data, er den underliggende inflation uden tvivl på vej nedad.

Der er masser af signaler, som peger i den retning. Men det er også klart, at markedet nu er blevet i tvivl om, hvor lang tid, der går, før de lavere råvarepriser, lavere energipriser og lavere transportpriser sætter sig i erhvervslivets producentpriser og i sidste ende i forbrugerpriserne.

Vi har meget svært ved at se for os, at de underliggende prisfald ikke snart sætter sig i erhvervslivets omkostninger og i sidste ende inflationen. Og så snart ”markedet” erkender dette, vil der være grundlag for, at aktierne skal op igen og renterne ned igen.

Billedet ville være rigtig slemt, hvis de underliggende energi-, råvare- og transportpriser blot fortsatte op og op. Men det er altså slet ikke tilfældet. Så de underliggende dynamikker er positive.

Så vi synes faktisk, at markedet er gået lidt i panikmode, på et meget spinkelt grundlag. Men det er også klart, at hvis markedsforventningen er 7-8 ekstra renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank frem mod juni næste år, så skal det også sætte sig negativt i aktierne. Så mange renteforhøjelser vil smadre den økonomiske vækst, men vi forventer altså ikke, at vi når at komme dertil.

Men det er lige så klart, at hvis aktierne alligevel fortsætter ned herfra, så vil vi ikke bare sidde på vores hænder og vente på, at vi ”får ret.” De højere korte og lange renter har potentialet til at kaste de vestlige økonomier ud i en hård recession, og det er denne dystre udsigt, markedet reagerer på nu.

Med andre ord kan vi blive nødt til at reducere posterne i konjunkturfølsomme transportaktier. Og fortsætter nedturen, kan dette være tæt på, fordi markedet aktuelt ligger på nogle vigtige støttepunkter.

Med Mærsks dyk fredag på over fem procent, nåede aktien 14.636, som svarer til et fald på 40 procent siden toppen for blot et halvt år siden. Halvandet års kursstigninger er væk. Og i forhold til analytikernes moderate forventninger til APM’s overskud de kommende år, er aktien nu ultrabillig, med en forventet price/earning på tre baseret på næste års overskud, og på ni baseret på overskuddet i 2024. Overordnet er billedet det samme for DSV og NTG.

Det er rigtigt, at analytikerne er begyndt at nedjustere deres forventninger til selskabernes overskud de næste kvartaler. Men det er værd at huske på, at USA’s økonomi faktisk holder ganske godt stand på trods af de højere renter.

Citigroups Economic Surprise indeks viser igen en opadgående bevægelse. Og Atlanta Feds BNP-indikator viser positiv vækst i USA’s på en halv procent i tredje kvartal efter en nedjustering i kølvandet på skuffende data for privatforbruget. Så USA’s økonomi holder nogenlunde stand.

Og for Europa ser vi måske nok en mild recession, men udsigterne til en ødelæggende energikrise denne vinder er indtil videre et skræmmebillede. Der er udsigt til faldende el- og energipriser herfra, medmindre vi får en stenhård isvinter.

Hvis vi skal tage de rigtig positive briller på, så kan det faktisk være, at lavere energi- og råvarepriser snart begynder at sænke virksomhedernes produktionsomkostninger, og det vil alt andet lige kunne løfte deres overskud. Det sker måske ikke de næste kvartaler, men så på lidt længere sigt.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev om
Dagens Nyheder Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste investeringsnyheder direkte i indbakken. Det er gratis og udkommer hver dag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Engageret pensionsrådgiver, der har medlemmet i centrum
Region hovedstaden
Controller til finansenheden i Danmarks Lærerforening
Region Hovedstaden
Er du en fagligt dygtig revisor, og er du klar til et jobskifte – så se her
Region Hovedstaden
Ambitiøs controller til forretningsdrevet fianance business partner-afdeling
Region Syddanmark
Motiveres du af fagligt komplekse afgiftssager? Vil du arbejde med kontrolbesøg og sagsbehandling?
Region Syddanmark
Grant Thornton søger revisor med minimum et par års erfaring
Region Hovedstaden
Forsvarskommandoens Økonomidivision søger projektleder med økonomistyringsbaggrund
Region Midt
Er du Grønlandsbankens nye Erhvervsrådgiver?
Grønland
Head of Controlling – Kalundborg Refinery
Region Sjælland
Udløber snart
GirlTalk søger en økonomi & administrationskonsulent
Region Hovedstaden
Energinert søger en formidlingsstærk seniorøkonom til strategiske anlægsprojekter
Region Syddanmark
Financial Controller hos en af Europas største producenter af kosttilskud og lægemidler
Region Syddanmark
Energinet søger studentermedhjælper til koncernøkonomi og business support
Region Syd

Mere fra ØU Formue

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: [email protected]
Jobannoncer: [email protected]
Redaktion: [email protected]
Annonce materialer: [email protected]
Bogholderi: [email protected]

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]