Log ind
Log ind
Formue

Langers Skarpe: Udenlandske finanshuse køber op i disse danske Midcap-aktier. Hold øje med SAS

Morten W. Langer

søndag 31. oktober 2021 kl. 13:04

Markedet er som bekendt altid forud for den virkelighed, vi kan se med det blotte øje. Og det er nok også derfor, at aktiemarkederne holder stand efter et solidt comeback de seneste uger.

Obligationsrenterne er så småt begyndt af falde igen, og især den 30-årige amerikanske obligationsrente har taget et gevaldigt dyk nedad fra 2,15 procent til 1,93 procent.

Umiddelbart underligt, når inflationen ser ud til at fortsætte opad. Men en oplagt forklaring kan være følgende: Nøgletallene fra USA viser en klar opbremsning i den økonomiske vækst. Atlanta FED’s BNP-indikator endte med en estimeret vækst i 3. kvartal på kun 0,5 procent, altså tæt på stagnation, især på grund af flaskehalse, højere energi- og råvarepriser og komponentmangel.

På den anden side viser de seneste målinger for erhvervstilliden fra Markit fortsat en solid udvikling, og Citigroups Economic Surprise index viser også ny positiv stabilisering. Med andre ord synes risikoen for en egentlig recession at være aftaget, men væksten bliver lavere end i årets første og andet kvartal.

Netop udsigten til mere moderat økonomisk vækst fremad kan være et signal om, at råvarepriserne og logistikproblemerne snart kan være på retur. Eksempelvis er kobberpriserne de seneste uger trukket knap 10 procent nedad, de globale containerrater viser klare tegn på en langsigtet top, tørlastraterne i Baltic Dry Bulk indeks er faldet næsten 30 procent de seneste tre uger, og de amerikanske stålpriser ser ud til at være toppet. Og den amerikanske break even inflationsforventning viser også tegn på en top.

Alle disse signaler er foreløbige indikationer, og der er ikke basis for håndfaste konklusioner. Men hvis inflationspresset viser sig at være aftagende, vil centralbankerne ikke være tvunget til at sætte de korte renter op. De har netop til formål at hæmme inflationen. Det underlige er, at aktiemarkederne aktuelt spiller på denne hest, nemlig at centralbankerne alligevel ikke strammer så meget.

Men rentemarkederne har et andet syn på sagerne: De forventer fortsat markante forhøjelser af de korte renter de kommende år og måske også for meget. For hvis højere kortere renter for alvor bremser den økonomiske vækst, vil det også hæmme inflationen. Og det er nok også derfor, at de lange obligationsrenter er begyndt at falde tilbage.

Grundlæggende ser vi for tiden et lidt rundforvirret marked, hvor der er stor usikkerhed om retningen herfra. Der er som sædvanlig stærke kræfter, der trækker i hver sin retning.

Handelsmønsteret på det danske aktiemarked var også mudret, men her er vinderne:

Uden for large cap universet kan man som bekendt se, hvilke finanshuse, der har handlet aktier, og hvad de har købt og solgt. Ugens største nettokøber var Bank of America med et stor nettokøb på 46 mio. kr. Herefter var de største nettokøbere danske banker, typisk private investorer. Men den amerikanske bank købte stort ind i fire aktier, nemlig SAS, Torm, Chemometec og NTG.

Største nettosælgere var i ugen Morgan Stanley og JP Morgen: De solgte mest ud af Norden, Torm og cBrain. Men de købte til gengæld op i SAS, NTG og NKT.

Bundlinjen er, at festen på aktiemarkederne måske alligevel kan fortsætte en rum tid endnu. Baseret på en cocktail af lave renter (centralbankerne har endnu ikke sat de korte renter op!), moderat økonomisk vækst og TINA – There Is No Alternative til aktier.

Ugens vindere og tabere: Netop faldet i de lange obligationsrenter har også givet ny luft til de dyreste bigtech og farma aktier. På vores hjemmebane har blandt andet Chr. Hansen, ChemoMetec (efter en opjustering) og Demant klaret sig pænt den seneste uge. Også flere lokalbanker gik pænt fremad, men især dem, der kan være i spil omkring det igangværende konsolideringsspil i banksektoren, blandt andet Nordfyns Bank, Møns Bank, Fynske Bank og Totalbanken.

Efter det større kursfald i starten af ugen supplerede vi i Porteføljen op i SAS: Det kom frem, at der er stor risiko for en strejke, når især piloterne snart skal til at forhandle en ny aftale, hvor SAS lægger op til yderligere outsourcing af pilotopgaven til andre destinationer med lavere lønninger. Vi vurderer, at der nu er indarbejdet en stor risikopræmie, som afspejler at tingene i en periode kører af sporet.

Vigtigt er det at bemærke, at flytrafikken nu for alvor er på vej tilbage, og at SAS i seneste kvartal var likviditetspositive på selve driften efter markant reducerede omkostninger. Kontantbeholdningen er 4,4 mia. SEK, det samme som i starten af kvartalet. De store udenlandske finanshuse er samtidig tilbage som store nettokøbere i SAS-aktien efter det store kursfald, og fredag kom der et lille kursplus i et ellers negativt marked. Eksempelvis kursudviklingen i Norwegian og Finnair har været solid positiv den seneste uge.

 

Hold dig opdateret og få Langers Skarpe og vores øvrige investeringsnyheder ved at tilmelde dig vores daglige gratis nyhedsbrev her:

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

 

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansielle business partnere til budgettering og opfølgning i styrelsens fagområder
Dealer med analytisk sans og kommunikative evner
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Investeringsspecialist til Investeringsafdeling i Sparekassen Sjælland-Fyn
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
To Controllere til Nature Energy
Moalem Weitemeyer søger Økonomimedarbejder/ Bogholder
Synes du også at udvikling af samfundsøkonomiske analyser og strukturelle beregninger er det sjoveste i verden?
Business Controller til DLF Beet Seed
Vi søger endnu en medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkjøbing Landbobank søger Privatrådgiver til København
Økonom til overvågning af dansk økonomi og prognose
Egmont søger M&A advisor
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Porteføljemanager til alternative investeringer
Nationalbanken søger Økonom til Finansiel Statistik
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Executive Assistant til Nationalbankens vicedirektør

Mere fra ØU Formue

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Salg: salg@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]