Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe – Så kom inflationsfrygten for alvor tilbage

Morten W. Langer

lørdag 25. februar 2023 kl. 12:30

Forbrugere ønsker langt lavere inflation end centralbanker

Vi skrev allerede for en uge siden på denne plads, at aktiemarkederne igen var på vej mod mere turbulente tider. Inflationen tikker uden tvivl opad igen, og det blev i denne uge genbekræftet af amerikanske data for forbrugerpriserne, hvor core PCE steg mere end ventet.

Også de forudgående meddelelser om erhvervstilliden viste, at virksomhedernes inputpriser og salgspriser fortsætter med at stige. Så hele historien om, at det generelle inflationsproblem er ved at forsvinde, bliver nu stadig mere tvivlsom.

Effekten af den ændrede historie om inflationen sætter sig fortsat i renterne, både de korte og lange renter. Eksempelvis den vigtige amerikanske 10-årige statsrente er nu siden starten af februar steget fra 3,4 procent til 3,95 procent. Også den europæiske statsrente er på vej op, men i et langt mere afdæmpet tempo.

Også de korte renter fortsætter med at stige, eksempelvis er statsrenten i Eurozonen sprunget fra 2,8 procent til 3,1 procent.

Scenarierne, vi beskrev i aktiestrategi-analysen for en uge siden, udfolder sig altså nu i fuldt flor: De stigende renter påvirker i den grad aktierne: Vi har et godt stykke tid skrevet, at bankaktierne kan blive årets helt store aktievindere.

De fortsat forhøjede korte renteforventninger betyder, at analytikerne nu halter bagefter med at opjustere deres estimater for bankaktierne, som igen i den forgangne uge levere plusser hele vejen rundt. Som vi skrev for en uge siden er vi i Økonomisk Ugebrevs Portefølje, og dermed investeringsfonden ØU Invest Balance, tungt lastet med bankaktier.

I den forgange uge var der solide plusser til blandt andet Danske Bank, Spar Nord, Nordea, Vestjysk Bank, Sydbank og Jyske bank i et ellers negativt generelt marked, som dykkede knap en procent.

Fredag, hvor inflationsnervøsitet for alvor ramte markedet, betød modsat kursfald til en stribe industriselskaber, som forventes presset på indtjeningen, når de øgede korte renter lægger en dæmper på makroøkonomien.

Nogle af ugens kurstabere var da også industri-relaterede selskaber som eksempelvis SP Group, Pandora, Carlsberg, Vestas og Rockwool.

Endnu mere synligt var det, at investorerne nu er begyndt at sælge ud af de tech-relaterede selskaber. Allerede i forrige uge solgte vi i ØU’s Portefølje vores poster i Ambu og cBrain. Ikke fordi vi ikke tror på de to selskaber. Men fordi det er sandsynligt, at de begge nu rammes af en sektorrotation ud af tech.

Ambu dykkede i ugen fire procent, og cBrain faldt otte procent. Også RTX, SimCorp og Netcompany blev sat ned i kurs.

Ovenstående er et øjebliksbillede af de vigtigste drivkræfter på aktiemarkedet. Overordnet trækker det mod stigende inflation – og stigende renter, og det vil skabe forøget nervøsitet. Men det hele kan også vende positivt på en tallerken, hvis opfattelsen i markedet alligevel tror på faldende inflation og faldende renter.

Vi forventer, at aktiemarkedet vil føle sig frem den kommende tid, og vi tror ikke på et pludseligt kæmpestort kursfald. Vi forventer, at der vil komme justeringer i markedet baseret på nye oplysninger om, hvor vi er på vej hen. Og der er naturligvis nogle pejlemærker, vi vil holde meget øje med.

For det første viser det tekniske billede fortsat en up trend, især for europæiske aktier. Den vigtige S&P future og Nasdaq indeks står lige over det vigtige lange 200 dages glidende gennemsnit. Og et brud ned gennem pejlemærkerne kan udløse mere nervøsitet.

Til gengæld har europæiske aktier på det seneste vist stor soliditet, blandt andet fordi europæiske aktier er betydeligt billigere end amerikanske aktier. Men de europæiske aktier står lige ved en langsigtet stigende trendlinje, hvor brud ned vil udløse et større udsalg.

For det andet er det vigtigt at holde fast i, at både amerikansk og europæisk økonomi på det seneste har udvist en overraskende god styrke. Og det kan udmærket godt være, at det vil fortsætte på trods af stigende korte renter. Lige nu tror markedet på mange flere renteforhøjelser fra centralbankerne, og det giver i bund og grund anledning til nervøsitet.

Rationalet er, at inflationen først kommer rigtigt under kontrol, når makroøkonomien bremser op. Og med endnu højere korte renter er frygten, at det giver en alt for hård opbremsning.  Og med højere korte renter bliver det stadigt vanskeligere at se en ”blød landing” – frem for en hård landing. Og det kan meget vel være den historie, som kommer til at drive aktiemarkedet herfra.

Netop derfor har vi i Økonomisk Ugebrevs Portefølje ændret vægten mod finans og stabil health care på bekostning af de sektorer, som kan blive ramt negativt. I den børsnoterede investeringsfond ØU Invest er årets afkast aktuelt 6,1 procent i forhold til C25-indeks på 4,2 procent.

Falder de lange støttelinjer, vil vi overveje at reducere yderligere i de få tech-relaterede aktier og industriaktier, vi har tilbage. Det vil samlet set give en meget robust portefølje.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank