Formue

Langers Skarpe: Sig ”puf” efter mig. Aktiekraksignal tæt på ti års højeste

Morten W. Langer

lørdag 28. august 2021 kl. 18:52

Private investorer og centralbanker skaber i øjeblikket en historisk stor aktieboble. På kun 511 dage er det toneangivende amerikanske S&P 500 indeks fordoblet, og det er en historisk rekord. Det er heller aldrig gået så hurtigt med et comeback efter en aktiekursnedtur. Efter aktiekrakket i 2009 tog det 1822 dage for markedet at doble. Rigtigt: de børsnoterede selskaber har leveret langt bedre resultater end forventet af analytikerne. Men det forklarer slet ikke det hele.
Værdiansættelserne er historisk høje, og de er kun holdbare, hvis de børsnoterede selskaber de næste mange år fortsætter med at levere høj vækst i overskuddet. Selv store amerikanske finanshuse spejder nu efter forklaringer på, hvorfor aktiemarkederne bare fortsætter og fortsætter op. Og de er grundlæggende i vildrede. Centralbank leverer ”Nothingburger”
Meldingen fra den amerikanske centralbankchef fredag aften var ventet med stor spænding. Men den blev tolket som en ”nothingburger”, altså ikke noget nyt. Der kommer efter alt at dømme en tapering i løbet af det seneste efterår, var meldingen. Alligevel steg aktierne et nøk mere. De lave renter og opfattelsen af, at ”der ikke er alternativer” til aktier, får også aktierne til at svinge opad, hver gang der kommer et kursfald på 2-3 procent. Buy-The-Dip investorerne styrer stadigvæk showet.
Vi er altså fortsat der, hvor man som investor bør med på aktiemarkedet, selvom de underliggende risici kun stiger og stiger. Logikken kan meget vel være, at hvis den globale økonomi bremser op, som det ser ud til nu, så vil centralbankerne udskyde tapering. De vil altså fortsætte med obligationsopkøbene og fastholde de korte renter. Og vi synes stadig, at en opbremsning i makroøkonomien ser ud som det mest sandsynlige scenarie. Og så kommer centralbankerne med en understøttende hånd.
Men der er en kæmpestor joker i dette spil: nemlig inflationen. Centralbankerne kan ikke styre inflationen, og hvis de vigtigste råvarepriser og transportpriser fortsat understøtter stigende priser i engroshandlen og i sidste ender hos forbrugerne, kan det hurtigt gå rigtig galt. Vi har de seneste måneder set den amerikanske forward inflation falde lidt tilbage, ned omkring 2,10 procent, men på det seneste er det igen begyndt at gå opad, til det aktuelle leje på 2,25 procent.
Men der er stadig et stykke vej til toppen i maj på 2,36 procent, hvor også obligationsrenterne toppede. Den tyske ti-årige statsobligation var oppe i minus 0,1 procent mod det aktuelle niveau på minus 0,43 procent. Vi har dog den seneste uge set indikationer på, at obligationsrenten igen er bundet ud, og teknisk peger obligationsrenten klart opad. Men hvad siger de forskellige charts så om udviklingen i råvarepriser og transportpriser – og den fremtidige inflation?
For det første peger containerraterne fortsat opad, hvis vi ser på Shanghai Containerized Freight Index. Så A.P. Møller-Mærsk står fortsat til at hente en overnormal indtjening på historisk høje rater. For det andet er tørlastraterne i Baltic Dry Bulk indeks faldet en del fra toppen i starten af august, men raterne er fortsat historisk høje. For det tredje holder landbrugsråvarepriserne sig på et uændret rekordniveau, viser udviklingen i S&P Agriculture indeks.
For det fjerde holder de vigtige råvareindeks, både CRB Raw Industrial indeks og kobberpriserne, tæt på rekordniveauer, og det svarer groft sagt til ca. 50 procent over det gennemsnitlige prisleje fra 2015 til 2020. Den amerikanske centralbank har tidligere kaldt de højere transport- og råvarepriser for ”transitoriske”, altså et overgangsfænomen efter genoplukningen af de vestlige økonomier.
Men det er der intet, der aktuelt tyder på, de er. Og det er klart, at de stigende råvarepriser, hvis de er vedvarende, vil forplante sig i forbrugerpriserne i form af prisstigninger, altså en indirekte skat, som beskærer forbrugernes købekraft. Vores bundlinje er, at når markederne opdager eller erkender, at det er sådan, det store billede er, så kan det gå meget hurtigt nedad på aktiemarkedet. På den korte bane kigger vi ekstra meget på to andre indikatorer, nemlig den tiårige obligationsrente.
Begynder den at stige kraftigt, er det et advarselssignal. Lige nu er det kun et lille rødt blinklys. Vi ser også på det amerikanske skew indeks, populært kaldet aktiekrak indekset. Vi har de seneste dage set aktiekrakindeks stige op i et niveau, hvor de røde advarselslamper for alvor begynder at blinke. Kun i én periode de seneste ti år har skew indeks blinket mere rødt end nu. Og det var i starten af juni i år, hvor advarslen altså blev afviklet. Og det kan selvfølgelig ske igen. Morten W. Langer
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Afdelingsleder til nøglerolle inden for økonomistyring i Vejdirektoratet
Wonderful Copenhagen søger en dygtig business controller
Finanstilsynet søger Teamleder til kontor på kapitalmarkedsområdet – prospektområdet
Nysgerrig kollega søges til tilsyn med pengeinstitutter
Pensam søger udviklingsorienteret økonom til product management
Direktør for Job og Økonomi Favrskov Kommune
Dansk Energi søger konsulent til at arbejde med den grønne omstilling
International shipping company seeks ambitious Group Financial Controller
Økonom søges til EjendomDanmark
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Finansiel Stabilitet søger ny kollega til afdelingen Kredit og Interne Advokater
Finansiel Stabilitet søger dygtig og engageret økonom
To dygtige akademikere søges til spændende økonomiopgaver vedrørende de videregående uddannelsesinstitutioner
Senior Financial Controller til Sparekassen Sjælland-Fyn
Socialtilsyn Syd søger en konsulent med stærk økonomisk forståelse
Student til Forhandlingsafdelingen i Dansk Sygeplejeråd
Ergoterapeutforeningen søger teamleder til økonomi
Regnskabschef i Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Ny kollega til stærkt regnskabsteam i Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Nationalbanken søger sektionschef for international økonomi, relationer & strategi
Business analyst til myndighedsrapporterings-teamet
Energinet søger Finansiel Business Partner til Koncernøkonomi
Udviklingsorienteret talknuser til håndtering af driftsbudgetter for det danske el-net
Professionel leder med strategisk overblik og økonomisk indsigt
Kalundborg Kommune søger Teamleder til Team løn, ejendomsskat og opkrævning (LEO)

Mere fra ØU Formue

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Hent den populære e-bog Tjen en million på aktier

Tilmeld dig vores nyhedsbrev med daglige nyheder og få e-bogen helt gratis. 

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik..

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]