Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Store kursfald efter dansk lukketid fredag/ nu skal risikoen balanceres / så blev investeringsfonden børsnoteret

Morten W. Langer

lørdag 30. april 2022 kl. 15:45

Aktieugebrevet Invest Logo

Fredag blev en rigtig god dag for det danske aktiemarked: Copenhagen Benchmark indeks steg 1,7 procent, trukket af fremgang i de fleste store aktier. Især Novo Nordisk, der hoppede 5,4 procent frem, men også Mærsk, Vestas og DSV klarede sig flot.

Fredagens fest kan dog meget hurtigt vise sig at være den sidste festlige stemning i et stykke tid. Meget tyder på, at markedet igen blot har lokket købere ind med den seneste positive minikorrektion, efter den styrende tyske aktiefuture onsdag tirsdag nede i 13.600 med test af den langsigtede faldende trendkanal.

Vi skrev allerede der, at der var god mulighed for en ny kortsigtet positiv korrektion. Men vi skrev også, at den skulle anvendes til at tage risiko ud af porteføljen, fordi de store investorer med stor sikkerhed ville komme massivt tilbage med storudsalg.

Og det er lige præcist, hvad der er sket.

Stemningen hos de store professionelle investorer er ikke god. De tager nu igen risiko af bøgerne i et hæsblæsende tempo. Det viser udviklingen af risikoindikatoren, iTraxx crossover, der siger noget om forsikringspræmien mod konkurs i usikre erhvervsobligationer.

De store linjer er da også uændrede: Vi står foran tre amerikanske rentemøder, hvor der forventes forhøjelser på mellem 50 og 75 basispunkter hver gang. Nu er de korte renter for alvor på vej op. Og den europæiske centralbank ventes at følge med, dog i et mere afdæmpet tempo. Om to år forventes det, at den europæiske centralbankrente er steget fra minus 0,8 procent til plus 0,3 procent,

Hertil kommer, at de store centralbanker i mange år har stimuleret makroøkonomien med store obligationsopkøb, som har fået deres balancer til at eksplodere. Nu går de i gang med at sælge obligationerne ud i markedet for at slanke deres balancer, og det kan løfte de lange obligationsrenter endnu mere.

Begge dele vil lægge en dæmper på den økonomiske vækst, og derfor er næsten alle finanshuse enige om, at både Europa og USA sendes ud i en blød eller hård økonomisk recession i andet halvår, måske før.

Markedet fortæller os tydeligvis nu, at der er flere ulykker forude, og at det er ekstremt vigtigt at flytte sine penge hen de rigtige steder. Nasdaq indeks faldt fredag aften ned under bunden tilbage fra 14. marts, godt hjulpet af et kursfald på 14 procent i Amazon. Dette tekniske brud er i sig selv et kraftigt advarselssignal, som kan varsle flere kursfald i tech.

I Økonomisk Ugebrevs Portefølje, og dermed i Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest, har vi for længst søgt i ly i nogenlunde sikker havn. Afkastet i år ligger på minus 9,2 procent i forhold til C25 indeks på minus 10,1 procent. Porteføljen har fortsat en balanceret risiko med fokus på råvarer, energi, guld og landbrug, som fortsat klarer sig godt i det ellers negative marked. En pæn del af porteføljen er også placeret i store danske defensive farma-aktier som eksempelvis Novo Nordisk.

Og så har vi i denne uge fortsat omlægningen til nogle af de store danske superaktier, som vi mener er blevet sat for meget ned i kurs over de seneste måneder. Et eksempel på dette er DSV, som vi vurderer nu er blevet billig. Her er vi startet med at indkøbe en lille post, da vi ser aktien som en meget stærk langsigtet case.

Vi erkender, at DSV nok ikke kan undgå at blive ramt af en økonomisk recession næste år. Men der kommer også flere synergier fra de seneste års opkøb, som vil neutralisere noget af denne nedgang. Vi erkender også, at det normalt er meget vanskeligt lige at ramme kursbunden ved et generelt markedsfald. Og derfor ser vi også blot yderligere kursfald i DSV som gode muligheder for at supplere yderligere op.

Grundlæggende fastholder vi dog indtil videre den samlede vægt på ca. 40 procent i defensive ETF’er baseret på guld, olie, råvarer og landbrug, herunder nogle shortede indeks-ETF’er. Samlet set giver det stabilitet i porteføljen, og vi forventer den kommende tid at høste plusser på både de shortede aktieindeks og på stigende olie- og guldpriser.

Og så skal det også lige nævnes, at vi langt om længe har fået børsnoteret vores investeringsfond, Aktieugebrevet Invest. Den kan nu handles hele dage fra kl. 9.45 om morgenen gennem Nordnet og de fleste bankers netbanker. Fra vores kunder har vi dog fået oplyst, at Nordeas netbank endnu ikke har fået sat fonden op. Vi har de første handelsdage oplevet pæn købsinteresse, og vi takker for tilliden.

Stadigt flere investorer sidder dog også nu og ser med stigende bekymring på markedsudviklingen. De fleste danske private investorer forfølger en strategi med at beholde og undlade at købe og sælge, fordi ”jeg er langsigtet investor.” Holdningen er, at markedet nok skal komme tilbage på et tidspunkt. Og det er nok også rigtigt. Men hvornår?

Vi skal huske på, at markedsmiljøet går fra aktiemarkeder, der er blevet løftet til boblehøjder af centralbankernes stimulanser, til et marked præget af økonomisk recession. Og markederne skyder altid både for højt og for lavt. Det skal man bare være opmærksom på. Og når de første tegn på en recession viser sig, og det sætter sig negativt i selskabernes overskud, kan det for alvor gå galt.

Så vores budskab er: Ja, du er måske nok langsigtet investor. Men derfor gør det ikke noget lige at kaste et blik på porteføljen og overveje, om risikoen skal nedbringes lidt.

Vi får ikke en stor vending på aktiemarkedet lige foreløbig, tror vi. Ok, jo, hvis Putin pludselig trækker sig ud af Ukraine. Men hvem tror på det? Og hvis centralbankerne igen træder på speederen. Men hvem tror på det?

For mange investorer har 2022 allerede været meget kostbar. GN Store Nord er dykket 34 procent, Netcompany er 44 procent nede, Bavarian er faldet 49 procent, og Ambu er 44 procent lavere end ved årsskiftet. Men der er også danske superaktier, som har klaret sig fremragende, DS Norden og The Drilling Company, men der er altså rigtig langt mellem snapsene.

Og måske er den store aktienedtur kun  lige startet.

 

 

Lige nu: Få 3 gratis numre på ØU Formue
Er du ikke kunde? Så snup 3 gratis udgivelser af Danmarks førende e-magasin om investering. Udgivelsen indeholder aktieanalyser og aktietips, som du kan omsætte til profit. Ingen binding & udløber automatisk.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Energinet søger økonom til projekter i den grønne omstilling
Region Syddanmark
Private Banking rådgiver søges til Ringkjøbing Landbobank i Aarhus
Region Midt
Økonomikonsulent til tværgående anlægsstyring
Region Sjælland
Hans Knudsen Instituttet søger Senior Business Controller til økonomiafdeling
Region Hovedstaden
KPMG søger målrettede MidMarket-revisorer
Region Hovedstaden
Opsøgende privatrådgiver til Ringkjøbing Landbobank i Aarhus
Region Midtjylland
Finanstilsynet søger Vicekontorchef til kapitalmarkedsanalyse
Region Hovedstaden
Head of Finance and Controlling til Kalundborg Refinery
Region Sjælland
Er business controlling i staten noget for dig?
Region Hovedstaden
Vil du arbejde med økonomisk rådgivning for nogle af Danmarks største virksomheder?
Region Hovedstaden
Projektkonsulent til forretningskritisk projekt i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen
Region Hovedstaden
Grant Thornton søger revisor med minimum et par års erfaring
Region Hovedstaden
Topdanmark søger IT-udvikler med flair for økonomi til transformationsprogram
Region Hovedstaden
Grant Thornton Denmark søger erfaren revisor
Region Hovedstaden
Kalundborg kommune søger økonomimedarbejder med talent for præcision og udvikling (genopslag)
Region Sjælland
Møns Bank i Næstved søger erhvervsrådgiver – er det dig?
Region Sjælland
Plesner søger økonom til ambitiøs økonomisk analyseenhed
Region Hovedstaden
AC Birk søger Økonomichef med fokus på bæredygtig økonomi for vores 3 spændende forretningsenheder
Region Midtjylland
Kreditkonsulent søges til Danske Andelskassers Bank A/S
Region Midtjylland
Røde Kors søger en Blended Finance Advisor
Region Hovedstaden
Ringkøbing Landbobank søger Privatrådgiver til hovedkontoret i Ringkøbing
Region Midtjylland
Senior Director for Humanitarian Innovative Finance Hub
Region Hovedstaden
Sparekassen Kronjylland søger kvantitativ analytiker eller statistiker
Region Midtjylland
Forretningsorienteret controller til økonomistyring i Vejdirektoratet
Region Hovedstaden
Vil du være med til at udvikle vores ledelsesteam, og brænder du for ledelse?
Region Sjælland
Spændende juridiske stillinger indenfor et område med stor politisk bevågenhed
Region Hovedstaden
Skattestyrelsen søger teamkoordinator til transfer pricing
Region Hovedstaden
Udløber snart
Brænder du for at bidrage til den regnskabsmæssige understøttelse af staten
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: [email protected]
Jobannoncer: [email protected]
Redaktion: [email protected]
Annonce materialer: [email protected]
Bogholderi: [email protected]

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]