Log ind
Log ind
Formue

Langers Skarpe: TINA har igen taget styringen, men boblen vokser sig også større

Morten W. Langer

lørdag 23. oktober 2021 kl. 19:33

Fra starten af september til starten af oktober dykkede det amerikanske aktiemarked 7-8 procent, og de europæiske og danske aktier blev trukket med ned. Siden starten af oktober, altså på knap tre uger er de amerikanske aktier tilbage på All-Time-High. Et relevant spørgsmål at stille nu er: Hvad skete der lige der?

De negative fundamentale drivkræfter, som bankede aktierne ned i september, er nemlig ikke væk. Tværtimod, de er blevet forstærket. Men alligevel har aktierne gjort et stærkt comeback.

Vores bedste bud er, at TINA (There Is No Alternative To Stocks) igen har taget over, stik imod al logik. Altså, at investorerne har sagt til sig selv: Ja, men der er stadig ikke noget alternativ til aktier, så uanset om risikoen på aktierne fortsat stiger og stiger, så er det der vi placerer pengene.

Med til historien hører også, at de toneangivende aktieindeks møder solid modstand ved de lange glidende gennemsnit, og at det udløste et short squeeze, som fik ekstra brændsel af amerikanske producentpriser, der blev tolket positivt (men næppe er det).

Nu står vi i en situation, hvor den styrende amerikanske S&P future fredag aften testede All-Time-High, og faktisk var på vej til at bryde op gennem det centrale pejlemærke. En klar ugeluk over det tidligere historiske toppunkt ville af mange investorer blive opfattet som et klart købssignal. Men hen mod lukketid kl. 22 dansk tid, faldt det amerikanske indeks alligevel tilbage under topmærket. Det ændrer dog ikke ved, at de aktuelle 3. kvartalsregnskaber, som tikker ind for tiden, er klart bedre end ventet. Stigende råvarepriser, propper i logistikæderne og mangel på arbejdskraft har altså endnu ikke ramt de børsnoterede selskaber nævneværdigt.

For de store europæiske selskaber i Stoxx 600 indeks ser analytikerne nu en overskudsvækst pr. aktie (EPS) på 48 procent i forhold til samme (svage) kvartal sidste år, og det er solidt højere end for en måned siden med en forventning på 43 procent. Ved seneste opgørelse den 19. oktober havde 19 Stoxx-600 selskaber aflagt 3. kvartalsregnskab, og 61 procent af dem kom bedre ud end forventet mod den historiske norm på 51 procent. Men bundlinjen er, at hvis selskaberne fortsætter med at overraske positivt, kan det blive en vigtig positiv drivkraft for aktierne på den helt korte bane.

Underliggende ser vi dog fortsat ekstremt negative drivkræfter for aktiemarkederne: Og det med en styrke, som vi ikke har set i mange år. I virkeligheden er det ufatteligt, at aktiemarkederne ikke allerede er på vej ned i et sort hul.

Kombinationen af, at centralbankerne tilbagetrækker de stimulerende obligationsopkøb, udsigten til at de korte renter sættes op, stigende inflationsforventninger og vigende økonomisk vækst, er en ekstremt negativ cocktail, som har de potentielle byggeklodser til at udløse et aktiekrak. Dette billede er der ikke ændret på den seneste måned, og derfor tror vi fortsat på, at de seneste stigninger på aktiemarkedet er sidste del af festen. Nu er kun de sidste festdeltagere, der er bedøvede af høje promiller, med til at holde feststemningen oppe. Sådan er billedet i hvert fald, hvis man forsøger at holde hovedet koldt, og hvis man forholder sig til det, der sker i omverdenen.

Og det hele bliver selvfølgelig understøttet af alle de banker, der fortsætter med at sige til deres kunder, at de bare skal have is i maven, fordi aktierne vil fortsætte opad nærmest i al evighed.

Men tilbage til en status på festen: De næste uger kommer regnskaberne for 3. kvartal, og de vil sikkert overraske positivt for en stribe selskaber. Analytikerne venter i gennemsnit 53 procent overskudsfremgang i de danske C20 selskaber i kvartalet. Mest fremgangsrige sektorer ventes at blive finans, industri og cykliske forbrugsvarer.

Egentlig minusvækst i overskuddet ses indenfor ikke-cykliske forbrugsvarer, hvor blandt andet Carlsberg kommer med regnskab i denne uge. Analytikerne venter et overskudsfald på 24 procent for konkurrenten Anheuser Busch. Til gengæld ses overskudsfremgang på 46 procent i Danske Bank, minus 25 procent for GN Store Nord, og minus én procent i Novozymes.

Ugens vindere og tabere: For det første vandt de energirelaterede aktier, blandt andet Vestas, på ryggen af fortsat stigende energipriser.

For det andet vandt transportaktier, blandt andet Mærsk, Torm og NTG, som blev trukket frem af fortsatte propper i logistikkæderne, højere energipriser og et stærk comeback i de amerikanske transportaktier.

Og for det tredje vendte investorerne tilbage til de allerdyreste tech og farmaaktier, og det løftede blandt andet ChemoMetec og cBrain på vores hjemmebane.

Lad os holde øje med markedet for dig. Få aktieanalyser og aktietips direkte i din indbakke. Prøv ØU Formue for kun 1 krone den første måned: 

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Porteføljemanager til alternative investeringer
Finansielle business partnere til budgettering og opfølgning i styrelsens fagområder
Business Controller til DLF Beet Seed
Nyt job
Synes du også at udvikling af samfundsøkonomiske analyser og strukturelle beregninger er det sjoveste i verden?
Vi søger endnu en medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkjøbing Landbobank søger Privatrådgiver til København
Økonom til overvågning af dansk økonomi og prognose
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Egmont søger M&A advisor
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Nysgerrig og relationsskabende økonom til Danmarks største el-projekter
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
To Controllere til Nature Energy
Investeringsspecialist til Investeringsafdeling i Sparekassen Sjælland-Fyn
ROCKWOOL Fondens forskningsenhed søger metodestærk økonom
Moalem Weitemeyer søger Økonomimedarbejder/ Bogholder
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Nationalbanken søger Økonom til Finansiel Statistik
Executive Assistant til Nationalbankens vicedirektør

Mere fra ØU Formue

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Salg: salg@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]