Log ind
Log ind
Formue

Langers Skarpe: Undgå de dyreste danske superaktier

Morten W. Langer

lørdag 04. december 2021 kl. 15:07

Sidste fredag tog alverdens aktiemarkeder en gevaldig nedtur baseret på erkendelsen af den nye virus variant, Omicron. Aktiemarkedets første reaktion på den nye usikkerhed og nervøsitet var ikke overraskende. Men i dag, en uge efter, er vi lidt klogere.

Potentielt kunne det være en endnu mere smitsom variant, og den kunne give alvorligere symptomer på mennesker, eksempelvis ved, at vaccinerne ikke virkede på den nye variant med angiveligt over 30 mutationer i sig. Her, en uge efter, er vi lidt klogere. Ja, den smitter efter alt at dømme langt mere end Delta varianten, og vi undgår næppe, at den bliver dominerende, også i Danmark. EU vurderer, at halvdelen af alle nye smittede om seks måneder er Omicron.

Men indtil videre tyder alt på, at symptomerne er langt mildere end Delta. Og det kan faktisk vise sig at være en fantastisk kombination. Fordi hvis Omicron overtager Delta, så kan resultatet blive langt færre alvorligt syge, og endnu færre sygehusindlæggelser. Det er endnu for tidligt med en skråsikker konklusion, men det trækker den vej. Se blandt andet denne analyse.

Risikosignaler er kommet ned på jorden igen.

I vores investeringsstrategi er det også dette scenarie, vi arbejder ud fra, da det lige nu virker mest sandsynligt. Det understøttes også af, at risikosignalerne er kommet ned på jorden igen, blandt andet iTraxx, der afspejler de professionelle investorers pris for en forsikring på erhvervsobligationer. Samtidig er forventningerne til en amerikansk renteforhøjelse til foråret eller til forsommeren helt tilbage på niveau før sidste fredag.

Rentemarkedet indikerer 80 procent sandsynlighed for en eller to renteforhøjelser frem mod juni 2022. Altså ikke nogen hård nedlukning af samfundene. Umiddelbart må det også være et plus, at olieprisen på det seneste er faldet over 20 procent, da det kan tage toppen af inflationsforventningerne. Samtidig ligger det ikke i kortene ud fra de politiske udmeldinger, at samfundene i Europa og USA lukker hårdt ned ligesom sidste forår. Derfor er der ud fra dette makroøkonomiske billede ikke de store risici.

Oveni kommer så, at analytikerne har en stålsat tro på, at selskaberne i det europæiske Stoxx600 indeks kommer ud af 4. kvartal med fremragende resultater. Samlet forventer de overskudsvækst på 52 procent i forhold til 4. kvartal sidste år. Særlig stor fremgang venter analytikerne indenfor finans, industri og teknologi. Så heller ikke her er der umiddelbare advarselssignaler, i hvert fald på overfladen.

Opsigtsvækkende signaler på aktiemarkedet

Hvis man ser på markedets egne signaler, så tyder meget på, at der er ved at ske store forandringer. De allerdyreste aktier med meget høje værdiansættelser målt på Price/Earnings er over en bred kam blev sendt i dørken. Den seneste uge er Ambu faldet hele 20 procent, men aktien handles stadig til 70 gange det forventede overskud i 2023.

Genmab er faldet 5 procent, SimCorp 6 procent og ChemoMetec 7 procent, så aktien nu er faldet 30 procent siden toppen. cBrain endte fredagen i minus 8 procent. Umiddelbart er det store spørgsmål nu, om de store investorer vil fortsætte med at tage de største risici af bøgerne. Det kan udløse yderligere kursfald i nogle af disse aktier, hvoraf flere stadig er meget, meget dyre.

cBrain handles til 110 gange det forventede overskud i 2024, endda efter at aktien siden starten af september er faldet over 40 procent. Coloplast handles til 40 gange 2023-overskuddet, og sådan er billedet også for flere andre danske aktier. En vigtig indikator på, hvad der sker, ses også i de amerikanske BIG Tech aktier, de såkaldte FANG-aktier, som fredag faldt yderligere næsten 4 procent, og brød ned gennem 50 og 100 dages glidende gennemsnit. Nu står vi foran en vigtig test af 200 dages glidende gennemsnit.

Lav værdiansættelse bliver attraktivt

I Økonomisk Ugebrevs Portefølje har vi de seneste måneder gået efter aktier med en lav værdiansættelse og nogle nære kurstriggere. Blandt andet i form af kommende synergigevinster efter opkøb, turn arounds og særlige unikke vækstcases. De seneste uger har porteføljen klaret sig markant bedre end det generelle marked, men der er stadig et efterslæb, fordi vi – for tidligt – i efteråret skruede ned for risikoen. Forsætter de seneste ugers tendens, forventer vi, at Økonomisk Ugebrevs Portefølje spiser sig yderligere ind på det danske aktieindeks, og vi tror, at vi ligger stærkt positioneret til at kunne slå markedet i 2022.

Hold dig opdateret og få Langers Skarpe og vores øvrige investeringsnyheder ved at tilmelde dig vores daglige gratis nyhedsbrev her:

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

 

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Formuerådgiver til Sparekassen Kronjylland
Nyt job
Økonomichef til Hjemrejsestyrelsen
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Nyt job
Business Controller for International Afdeling i Røde Kors
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Økonomichef til en vild kommune
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Mere fra ØU Formue

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

I vores Nytårsudgave af Formue der udkommer d. 8. januar udpeger vi vores 10 vinderaktier for 2022. I denne særudgave får du dog meget mere end det.

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.
*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]