Janet Yellen holdt i denne uge en tale, som fik markederne til at vende på en tallerken. Budskabet har de seneste måneder været, at der kommer flere renteforhøjelser i år og næste år. Men markedet opfattede hendes tale som om, at hun i den grad nu trækker i land. Der er alligevel ikke plads til så mange renteforhøjelser, og i det hele taget har hun formået at skabe tvivl om vejen frem.
Ikke overraskende reagerede aktiemarkedet med solide stigninger. Logikken er, at når centralbankerne begynder at rulle de pengepolitiske stimulanser tilbage, så vil det tage luften ud af boblen på aktiemarkederne. Med andre ord: Centralbankerne styrer stadig alene aktiemarkederne, og makroøkonomi og geopolitiske risici spiller kun en mindre rolle i det store billede.
Yellens ændrede retorik skyldes antageligt to ting: For det første synes hun sikkert, at aktiemarkedet har reageret lige lovlig negativt på hendes tidligere udmeldinger, og obligationsrenten er også steget markant. For det andet har amerikansk økonomi på det seneste udviklet sig ret negativt, og så er det ikke ligefrem oplagt at øge de korte renter.
Opfattelsen i markedet var ellers, at Yellen havde brug for at sætte de korte renter op, især fordi hun ønskede at tage lidt luft ud af aktieboblen, men også fordi det er smart at opbygge ny ”ammunition” til en kommende recession – i form at muligheden for at kunne sætte de korte renter ned igen. Generelt hælder mange markedsdeltagere, at denne historie fortsat er den styrende.
Men Yellen har under alle omstændigheder givet forvirrende signaler til markedet, som endnu engang rokker ved tilliden til centralbanken. En del mener også, at hun måske alligevel ikke ønsker at rokke båden nu, hvor hun har under et år tilbage som amerikansk centralbankchef. Altså at hun hellere vil overlade den ubehagelige opgave, det er at normalisere rentebilledet og tage luften ud af aktieboblen, til sin efterfølger.
Men bundlinjen er altså, at det toneangivende amerikanske S&P future fredag lukkede i en historisk rekord – i 2459. De seneste dages stigning er især trukket frem af de store amerikanske teknologi aktier, hvor det vigtige halvleder indeks (sox) fredag aften lukkede i 1105. Men altså stadig et stykke under den seneste top i 1140, hvorfra dette indeks blev sendt seks procent ned på én dag. Der er altså ikke tale om et bredt funderet aktieopsving, men snarere endnu en spekulativ teknologiboble.
Yellens retorik – og manglende konsekvens i sine udmeldinger – betyder, at man som investor måske fortsat at satse på det, der i amerikansk aktieslang nu kaldes BTFD, nemlig den handelsstrategi, som er baseret på ”Buy The Fucking Dip”. Altså den strategi, som har virket fantastisk de seneste 4-5 år med at købe på ethvert tilbagefald.
De seneste uger udvikling på aktiemarkeder har været præget af enorm forvirring, og det er vanskeligt at give gode vurderinger at retningen herfra. Obligationsrenten er igen på vej ned, og de amerikanske finanshuse har nedjusteret sandsynligheden for renteforhøjelser i år. USA’s økonomi ser mat ud, og risikoen er, at denne mathed sætter sig i de børsnoterede selskabers 3. kvartalsregnskaber, som kommer til november. Så lige nu ser det mest ud til, at centralbankerne fortsat vil servere gratis Cocktail Punch og stimulerede markedet med billig likviditet, lige indtil det måske går helt galt til november.
De første amerikanske regnskaber for 2. kvartal har faktisk overrasket moderat positivt. Og hvis dette billede fortsætter kan det flytte aktiemarkederne højere op de næste 2-3 uger. Af de første S&P 500 selskaber, der har aflagt regnskab for Q2, har 80 procent overrasket positivt i forhold til analytikernes forventninger. 70 selskaber aflægger regnskab den kommende uge, blandt andet Netflix, Bank of America, Goldman Sachs, IBM, Morgan Stanley. eBay og Microsoft. I Europa kommer der regnskab fra Handelsbanken, Schipsted, Novartis, NCC, Nordea og Danske Bank.