Efter de ”gode” amerikanske CPI-inflationstal i onsdags er det på tide at kigge frem mod de næste forhindringer på aktiemarkedet. Og det vil vi så gøre her.
Først runder vi dog lige inflationen af. Inflationstallene for december var i bund og grund meget opløftende. Vareinflationen drøner nedad, mens serviceinflationen fortsat er høj. Især shelter (boligudgifter) er høje. Men ledende nøgletal peger mod et markant fald i boligudgifterne forude.
Under alle omstændigheder har markedet taget historien til sig om, at inflationen nu er på vej ned. Og de implicitte renter indikerer nu, at der sandsynligvis kun kommer en eller to renteforhøjelser mere fra den amerikanske centralbank.
Den første kommer med meget stor sikkerhed på rentemødet allerede den 1. februar, hvor der er 94 pct. sandsynlighed for en forhøjelse på 0,25 pct. Indtil videre ser vi altså inflationen som en done deal. Til gengæld er der nye forhindringer forude. I hvert fald mulige forhindringer.
For det første står vi foran en af de mere spændende regnskabssæsoner, hvor der er sået stor tvivl om, hvorvidt analytikerne har nedjusteret deres estimater tilstrækkeligt.
Indtil videre ser det godt nok ud. I det styrende amerikanske S&P 500 indeks har 29 selskaber leveret 4. kvartalsregnskab, og heraf har 72 pct. overrasket positivt, mens 28 pct. har skuffet. Skuffelser fordeler sig jævnt på tech, finans og forbrugsvarer. Flere vigtige regnskaber kommer fra tirsdag, hvor Goldman Sachs forventes at levere et 4. kvartalsresultat per aktie (EPS) på 5,48 USD, et fald på 49 pct. fra samme kvartal sidste år. Morgan Stanley forventes at levere 1,18 USD, 41 pct. ned fra for et år siden. Torsdag kommer regnskabstal fra Procter & Gamble med et forventet EPS på 1,59 USD, 4 pct ned, og samme dag forventes Netflix at komme med et EPS-overskud på 0,44, hele 67 pct. lavere end for et år siden. Vi forventer, at der stort set bliver leveret på de forventede estimater, som altså allerede er betydeligt lavere end sidste år. Og det vil løfte aktiemarkederne videre frem.
For det andet vil de makroøkonomiske udsigter, herunder selskabernes forventninger til 2023, blive afgørende. Her er usikkerheden markant større. Indtil videre viser både europæisk og amerikansk økonomi en vis robusthed, og de økonomiske udsigter er ikke kun mørke skyer.
Udsigt til lavere inputpriser i erhvervslivet vil understøtte virksomhedernes indtjening. Blandt andet i kraft af lavere energipriser, faldende råvarepriser og lavere transportpriser, samt færre propper i logistikkæderne og aftagende pres på arbejdsmarkedet.
Varsler erhvervslivets topchefer positive effekter herfra senere på året, kan det også udløse et voldsomt nyt aktierally. Masse af investorer er fortsat stærkt undervægtet i aktier, og de sidder lige nu nervøst tilbage på bænken og ser på, at aktiemarkedet bare stiger og stiger. Også de vigtigste risikoindikatorer blinker fortsat ”køb, køb”.
Helt kortsigtet har vi en perfekt affyringsrampe, hvor næste afgørende startsignal udløses, når den vigtige amerikanske S&P Future (som også styrer europæiske og danske aktier) bryder op gennem den faldende trendlinje, som kan føres tilbage til oktober 2021. Se kursgraf her.
Vi vil se et bekræftet brud op gennem trendlinjen som det seneste års mest oplagte og entydige købssignal, så der kan være lagt op til en afgørende ketchupeffekt indenfor de næste dage eller uger. Faktisk har 2023 allerede leveret pæne plusser. Copenhagen Benchmark indeks er i år steget 2,2 pct., mens C25 indeks er i plus 1,2 pct. Og Økonomisk Ugebrevs Portefølje, og dermed den børsnoterede investeringsfond ØU Invest Balance, er i plus 4 pct.
I porteføljen er vi næsten 100 pct. investeret i danske aktier og nogle få ETF’er i tech og renter. Går det, som vi forventer, vil vi de næste uger gennemføre løbende småjusteringer i porteføljen, så der skrues op for risikotagningen. Vi forventer at healthcare vil underperforme.
I første omgang vil vi kigge efter aktier, som begunstiges af lavere renter. Blandt andet investerings- og projekttunge virksomheder som FLSmidth, Vestas og Ørsted, samt tech og biotech, som har været presset af de høje renter.
Vi vil fortsat være lidt mere forsigtige med de konjunkturfølsomme aktier. Indkøbet af konjunkturfølsomme A.P. Møller-Mærsk til porteføljen skyldes særlige forhold: For det første forventer vi en vending i containerfragtrater, når genåbningen af Kina for alvor kommer i gang. Og for det andet kommer der sandsynligvis en udbyttebetaling på op mod 30 pct., svarende til over 4.000 kr. per aktie. De næste år forventes Mærsks overskud at falde dramatisk, så det vil næppe være en langsigtet investering.
Morten W. Langer