Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe – Vi står foran en historisk købsmulighed, men hvornår?

Morten W. Langer

lørdag 01. oktober 2022 kl. 12:30

Vi står foran en historisk købsmulighed, men hvornår

Tag ikke fejl af overskriften: Vi tror på ingen måde på, at den ultimative købsmulighed for det generelle aktiemarked ligger lige om hjørnet. Men for de mest attraktive enkeltaktier begynder der allerede nu at vise sig nogle spændende købsmuligheder. Det er også de aktier, som ved de første tegn på den store vending vil stige meget hurtigt i pris, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne aktiekommentar.

En af de mest oplagte vindere er efter vores vurdering Chemometec, som vi også har vi ØU’s portefølje. Her ser vi allerede nu en mulighed for at supplere op med små trinvise opkøb, efter de seneste store kursfald. Men for det generelle aktiemarked ser vi altså ikke en langsigtet bund lige med det samme.

Vi vil kigge efter især tre ting, som kan få os til at tage de positive briller på i relation til det overordnede marked: For det første skal der komme ændrede rentesignaler fra centralbankerne og især den amerikanske centralbank.

Aktuelt indikerer markedsforventningerne, at der det næste år tid kommer op mod seks renteforhøjelser mere. Det positive er, at det er lidt færre end for blot 1-2 uger siden. Så vi kan være på rette vej mod bedre tider, men det er for tidligt at konkludere endeligt. Så længe markedet tror, at centralbankerne strammer op med flere renteforhøjelser, så er der ikke grundlag for den store vending på aktiemarkedet.

For det andet står vi foran regnskaberne for 3. kvartal, som begynder at tikke ind på 2-3 uger. Analytikerne er fortsat meget optimistiske omkring de overskud, selskaberne leverer. Så hvis der kommer store skuffelser, så kan det potentielt sende aktierne endnu længere ned.

Vi ser en vis risiko for skuffelser, men der er også positive drivkræfter som lavere råvarepriser, lavere transportpriser og færre propper i logistikkæderne. og hvis der virkelig kommer positive overraskelser, kan det også give grundlag for ny optimisme på aktiemarkederne.

For det tredje har selve markedsstemningen stor betydning. Lige nu peger teknikken og de vigtigste risikoindikatorer nedad. Men det er også klart, at der ikke skal meget til for at få billedet til at vende.

Markederne er for tiden ekstremt oversolgte, så der er mange, der lurer på, om der ligger en positiv korrektion på 3-5 procent lige forude. Men eksempelvis den styrende tyske DAX Future skal i hvert fald bryde op gennem 12.400 niveau, ca. tre procent oppe, før der er grundlag for at blive lidt mere optimistisk.

Vi bemærker også, at indikatoren for volatilitet i nervøsitets indikatoren, VIX, som kaldes VVIX, fortsat er markant stigende, og det ses som et signal på, at markedet vil være nervøst mindst en måned fremad. Også risikoindikatoren iTraxx Crossover viser, at de store investorer aktuelt ser det værste risikobillede i år på niveau med starten af juni.

Det samlede billede er også årsagen til, at vi i ØU portefølje for tiden kun er 40 procent nettoeksponeret mod danske aktier. Vi har 25 procent af kapitalen placeret i ETF’er, blandt andet som shortede i indeks som DAX Future og S&P Future. Vi har også købt en ETF i guldmineselskaber, og vi overvejer flere af den slags indkøb.

Der skal dog ikke herske tvivl om, at vi også lurer på at gå massivt tilbage i danske aktier, hvor vi efterhånden ser mange spændende købsmuligheder, hvor de fundamentale værdiansættelser virker meget rimelige. Vi forventer, at der indenfor de næste 3-6 måneder opstår en historisk købsmulighed på aktiemarkederne. Og det er her, man skal være parat som køber med tørt krudt, hvor alle andre er ved at gå i panik. Vi mener, at vi er tæt på at have skruet så meget ned for risikotagningen, som giver mening.

Med mikset mellem solide, defensive aktier og ETF i shortede indeks vurderer vi, at porteføljen i værste fald vil ligge flad med god mulighed for at generere plusser på trods af vigende markeder.

Der er ingen tvivl om, at 2022 har været særdeles udfordrende med meget store kursfald i nogle af de store danske C25 aktier. Vestas er 30 procent nede, A.P. Møller-Mærsk 33 procent, DSV i minus 42 procent og Netcompany er dykket hele 62 procent i år. Næsten alle de danske storaktier har altså fået gevaldige hug.

I den seneste uge er det langt hen ad vejen de konjunkturfølsomme aktier, der er blevet sat mest ned, blandt andet NTG, Nilfisk, Per Aarsleff, Huscompagniet og bankerne. Og vi forventer også, at denne tendens vil fortsætte.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank