Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Large- og midcap-selskaber dobler investeringer til 137 mia.

Morten Sørensen

mandag 28. november 2022 kl. 7:00

Investering

Store og mellemstore danske børsnoterede selskaber satser hårdt. De har i de første ni måneder af 2022 investeret væsentligt flere penge i deres fremtidige udvikling. Pengestrømmen til investeringer i anlæg, udstyr og opkøb er det seneste år steget dramatisk til 137 mia. kr. fra 61 mia. kr. i 2021. A.P. Møller-Mærsk står for hovedparten af stigningen, men tendensen er bredt fordelt: 24 ud af 38 undersøgte mid- og large cap-selskaber har øget investeringerne, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Troen på fremtiden er i 2022 for alvor kommet igen i det store danske erhvervsliv efter coronaopbremsningen i 2020 og 2021. En kortlægning af pengestrømsopgørelserne i de 38 børsnoterede, ikke-finansielle, mid og large cap-selskaber, der har offentliggjort tal for pengestrømmen, viser, at de samlet set har øget investeringerne til 136,8 mia. kr. fra 60,9 mia. kr. i samme del af 2021.

De største bevægelser er koncentreret i de tre store virksomheder, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk og Ørsted. I de to første af disse virksomheder har pengestrømmen fra driftsaktiviteter været så betydelig, at en væsentlig del af pengene ikke umiddelbart er sat i driftsaktiver, men i værdipapirer.

Men selv når man fraregner køb af værdipapirer, er A.P. Møller-Mærsks investeringer i immaterielle og materielle aktiver samt i opkøb af datterselskaber steget til 3,8 mia. dollar fra 1,8 mia. dollar året før. Altså en fordobling til ca. 28 mia. kr. CEO Søren Skou har målbevidst forfulgt sin strategi med køb af logistikvirksomheder og nye mere miljøvenlige skibe.

Fraregnet køb af værdipapirer er Novo Nordisks investeringer i immaterielle værdier på samme måde steget til 25,6 mia. kr. fra 22,1 mia. kr. året før. Man har i årets første ni måneder især øget investeringerne i produktionskapacitet.

Den samlede pengestrøm for Ørsteds investeringer er presset ned af betydelige salg af andele i offshore vindkraftanlæg, men underliggende ses også her en satsning på stigende investeringer i nye aktiver og virksomheder.

Udviklingen udenfor de tre store er nok så interessant. Den viser nemlig, at investeringsfremgangen har været bredt fordelt: 24 ud af de 35 undersøgte mid- og large cap-selskaber har øget investeringerne.

Eksklusive de tre store er investeringerne i de første ni måneder af 2022 steget til 29,9 mia. kr. fra 13,0 mia. kr. i den samme periode sidste år. Virksomheder som DFDS, Genmab, GN Store Nord, FLSmidth, Københavns Lufthavne, Lundbeck, Novozymes, Pandora og Schouw & Co. har øget investeringerne betragteligt.

Satsninger med store virksomhedsopkøb
Mange af disse virksomheder har satset med store virksomhedskøb. De betydelige investeringer kan ses som udtryk for et slags bounce back, efter at mange virksomheder var forsigtige med investeringer under corona-krisen. Stigende inflation har naturligvis også i flere selskaber bidraget til at presse priserne på aktiver, og dermed investeringerne, i vejret. Baggrunden for de store investeringer er en solid pengestrøm fra selve driften. Det er gået godt i de fleste af selskaberne i de første tre kvartaler. I hele gruppen af virksomheder er pengestrømmen fra driftsaktiviteter steget til 283 mia. kr. fra 199 mia. kr. i den tilsvarende periode året før. En stigning på mere end 40 pct.

A.P. Møller-Mærsks pengestrøm fra driftsaktiviteter er steget til kolossale 26 mia. dollar (ca. 185 mia. kr.) fra 14 mia. dollar i den tilsvarende periode af 2021, mens Novo Nordisks pengestrøm fra driftsaktiviteter også er steget med et milliardbeløb. Der bliver således en pengestrøm fra driftsaktiviteter på 32 mia. kr. tilbage til de 36 øvrige store virksomheder.

Samtidig bør det bemærkes, at store pengestrømme fra blandt andet Carlsberg og ISS ikke er med i denne opgørelse, fordi disse virksomheder ikke offentliggør pengestrømmene kvartalsvist. Men tallene demonstrerer alligevel, hvor afgørende Mærsk og Novo Nordisk er for de børsnoteredes – og dansk erhvervslivs – samlede evne til at få penge i kassen.

Morten A. Sørensen

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Nyt job
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Nyt job
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Nyt job
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
Nyt job
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Nyt job
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Nyt job
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Nyt job
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank