Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Ledelse: Er det på tide at rebe sejlene?

Morten W. Langer

mandag 18. marts 2024 kl. 11:00

Ledelse: Er det på tide at rebe sejlene?
Kære læser

På Økonomisk Ugebrevs redaktion forsøger vi hele tiden at tage pulsen på, hvad der sker i dansk erhvervsliv og ikke mindst i virksomhedernes omverden. Hvis man ser på udviklingen på aktiemarkederne, tegner der sig umiddelbart et positivt billede af de fremtidige markedsforhold.

Men det skal man ikke lade sig forvirre af. Der er nemlig også mange andre signaler, som peger i en anden retning.

For det første er de stigende aktiemarkeder ikke drevet af øgede forventninger til børsnoterede selskabers overskud de kommende kvartaler, tværtimod.

Euforien omkring AI og generel øget risikotagning har drevet en stor del af stigningerne. Nu er der stigende fokus på, at euforien omkring mulighederne i kunstig intelligens nok er vel overdrevet.

For det andet har de seneste nøgletal i Europa og USA overordnet vist højere inflation, end analytikerne havde forventet. Senest kom fredag data for de amerikanske producentpriser, som steg mere end forventet. Det sender på ny renterne op og udskyder centralbankernes rentenedsættelser.

For det tredje begynder europæisk økonomi nu for alvor at bremse op: Eurozonens industriproduktion faldt i februar med over tre pct., dobbelt så meget som forventet.

For det fjerde ser det stadig sortere ud for dansk økonomi. Mens den danske industriproduktion klarede sig godt i januar, var billedet under overfladen mere dystert. Eksporten var nemlig stærk, mens industrivirksomheders sæsonkorrigerede salg på hjemmemarkedet dykker kraftigt over hele linjen. Denne analyse bringer vi i søndagens udgave af ØU Finans.

Så det ligner på ingen måde en statistisk parentes, men en bredt funderet opbremsning. Vi tror, at det vil være hensigtsmæssigt at hjemmemarkedsafhængige virksomheder begynder at indarbejde en negativ udvikling som et sandsynligt scenarie.

Til gengæld er der også positive historier: Novo Nordisk trækker mere og mere i dansk økonomi, og medicinalkoncernen suger både ledige kontorkvadratmeter i hovedstaden og kvalificeret arbejdskraft, som også kan give fortsat lønpres. Det er et tema, som vi vil dykke længere ned i de kommende måneder.

I denne udgave ser vi også på de store danske virksomheders CO2 udledning, og vores årlige Klima Rating viser i år en positiv udvikling med en samlet reduktion i udledning på ti pct., med Ørsted som en suveræn vinder. Samlet udarbejder vi Klima Rating for ca. 60 selskaber, som derfor gennemgås i de kommende udgaver.

I temaet i denne udgave ser vi på den nye CEO Profil i de store danske virksomheder, idet vi én gang årligt kortlægger CEO skift i de 250 største virksomheder.

God læselyst

Morten W. Langer, chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank