Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

PensionDanmark: Vi følger alle anbefalinger om aktivt ejerskab

Morten W. Langer

tirsdag 14. august 2018 kl. 15:02

I artikelserien om aktivt ejerskab hos danske institutionelle investorer

Økonomisk Ugebrev Ledelse skrev i fredagens udgave at PensionDanmark ikke følger anbefalingerne om aktivt ejerskab, ved ikke at offentliggøre såkaldte Voting Records, altså hvordan man har stemt på de børsnoterede selskabers generalforsamlinger. Men PensionDanmark lever faktisk op til alle anbefalinger

Komiteen for God Selskabsledelse stiller nemlig ikke som et direkte krav at hver enkelt investor offentliggøre de såkaldte voting records for deres stemmeafgivning. Heller ikke selvom det umiddelbart fremgår af selve anbefalingen. Anbefaling 5 lyder: DET ANBEFALES, at institutionelle investorer som en del af politikken for aktivt ejerskab vedtager en stemmepolitik og er villige til at oplyse, om og hvordan de har stemt.

Men komiteen har udvandet anbefalingen ved at åbne for, at der alligevel ikke sker en entydig offentliggørelse. I kommentaren til anbefaling 5 hedder det således, at der stilles ikke krav om systematisk oplysning via f.eks. en database.

Åbne stemmebøger er ellers international best practice, og en lille håndfuld danske investorer har allerede valgt at åbne bøgerne for offentligheden, blandt andet PKA, Nordea Invest, ATP, Pædagogernes Pension og Magistrenes & Psykologernes Pensionskasse.

Fra PensionDanmark siger direktør Torben Möger Petersen: ”Vi har ikke voting records liggende på vores hjemmeside, men vi oplyser altid om dem, når vi bliver spurgt til dem.  Antallet af forespørgsler har dog hidtil været begrænset. Man kan desuden læse om dem i vores rapport om udøvelse af aktivt ejerskab for 2017.”

PensionDanmark oplyser i en rapport om aktivt ejerskab, at vi bruger vores stemmeret og ved henvendelse oplyser om konkrete stemmeafgivelser.

Link: https://www.pensiondanmark.com/om-os/governance/rapportering-om-aktivt-ejerskab/

Her oplyses blandt andet, at ”at bruge sin stemmeret er en del af at være en aktiv og ansvarlig ejer af et selskab, og derfor stemmer PensionDanmark på generalforsamlingerne i de selskaber, som vi ejer. PensionDanmark har sin egen afstemningspolitik, som afspejler PensionDanmarks holdning til god selskabsledelse. Den praktiske implementering af afstemninger varetages i samarbejde med Hermes EOS.

PensionDanmark offentliggør hvert år de overordnede resultater af vores dialog og afstemninger i vores rapporter om samfundsansvar.

PensionDanmark stemte i 2017 på 1583 ordinære og ekstraordinære generalforsamlinger. På omtrent halvdelen af generalforsamlingerne har der været et punkt eller flere, hvor PensionDanmark har stemt i mod selskabets bestyrelses anbefaling eller undladt at stemme. Set på antallet af dagsordenspunkter har PensionDanmark stemt med bestyrelsen i 88 pct. af tilfældene og i mod bestyrelsens anbefaling i 12 pct. af tilfældene.

Fra Komiteen for God selskabsledelse siger formand Lars Frederiksen til Økonomisk Ugebrev: ” I Komiteen er vi overbeviste om at der er mange tilgange til aktivt ejerskab, og at der ikke er een måde som er den rigtige. Vi er også overbeviste om at det vil tage noget tid før de danske investorer får fundet den måde som de hver især mener er den rigtige at udøve aktivt ejerskab på.”

Videre siger han: ”I år er første år hvor der skal rapporteres og set i det lys er vi tilfredse med både antallet og kvaliteten af det indrapporterede. Det kan og vil helt givet blive bedre med tiden, ligesom det er sket med Anbefalingerne for god Selskabsledelse.”

Omkring oplysning om konkret stemmeafgivelse siger han: ”Når vi om et par år skal revidere anbefalingerne er det helt klart noget, af det vi vil overveje. Vi vil også – når vi har et par års erfaring med brugen af anbefalingerne – overveje, om vi i kommentarer skal præcisere, hvordan man skal følge en given anbefaling. Men jeg synes det er vigtigt at vi har lidt mere praktisk erfaring med anvendelsen inden vi gør det.”

Økonomisk Ugebrev Ledelses artikelserie om aktivt ejerskab gennemgår i næste udgave om baggrunden for de øvrige pensionskassers rapportering om voting records.

 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp
Region Hovedstaden
ØKONOMIMEDARBEJDER – Carlsbergfondet
Region Hovedstaden
Kontorchef for økonomi, analyse og kunder i Færdselsstyrelsen
Region H
DIGITALISERINGSCHEF – Muskelsvindfonden
Region H
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank