Der er gode grunde til, at A.P. Møller-Mærsk og Carlsberg i disse måneder signalerer et nyt stærkt fokus på, at regler skal overholdes og korruption er uacceptabelt. Det store danske erhvervsliv er ikke mindst presset af den politiske udvikling på vigtige markeder. I en række lande bliver udenlandsk ejede virksomheder i stigende grad bekvemme syndebukke for nationale politikere, der vil demonstrere, at de gør en indsats mod korruption, skattesnyd og ulovlig konkurrencebegrænsning.
Derfor bliver det stadig mere nødvendigt for de multinationale, at de fremstår som etisk uangribelige. Nu er det naturligvis muligt,
• at A.P. Møller-Mærsk under alle omstændigheder havde fyret tre topledere i APM Terminals på grund af overtrædelse af interne regler,
• at Mærsk-ledelsen også under alle omstændigheder havde indskærpet at korruption er uantageligt – omend Mærsks signaler kan virke lidt tvetydige.
• og at Carlsberg under alle omstændigheder netop nu havde skærpet sin holdning til korruption. En generel tendens til hårdere international antikorruptionslovgivning udgør en del af forklaringen på den skærpede holdning til korruption. Men især udviklingen i Kina sætter den nye skærpede tone i et helt særligt perspektiv.