Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Fondskontrol: Når magthavere bliver hængende

Økonomisk ugebrev

fredag 28. april 2017 kl. 10:07

Kommentar: Den seneste omrokering i toppen af Oticon / William Demant-sfæren er et bekymrende eksempel på, hvordan formænd og topchefer i børsnoterede selskaber undlader klart og entydigt at give magten fra sig, når de tilsyneladende trækker sig tilbage. Strukturen omkring A.P. Møller-Mærsk fremstår i dag som rollemodel.

At magthavere har svært ved at slippe magten er ikke noget nyt. Så sådan set er det ikke overraskende, at de indtil for nylig to vigtigste magthavere i William Demant Holding, den hidtidige topchef Niels Jacobsen og den hidtidige bestyrelsesformand Lars Nørby Johansen, får nye magtfulde poster i Oticon / William Demant – sfæren, også efter at de nu er trådt tilbage fra deres hidtidige poster i det centrale driftsselskab.

Niels Jacobsen skal fremover være bestyrelsesmedlem i William Demant Holding, og koncentrere sig om rollen som administrerende direktør for William Demant Invest, der kontrollerer Holding og også ejer betydelige poster i andre selskaber som Össur og Jeudan. Lars Nørby Johansen skal være bestyrelsesformand for Oticon Fonden, der ejer William Demant Invest og altså dermed også kontrollerer Holding.

På en måde har de dermed begge taget et hop opad i Oticon-sfærens hierarki. Som formand for fonden, der kontrollerer det hele, får Lars Nørby Johansen stadig betydelig indflydelse, om end han kommer endnu mere på afstand af driften. Og som direktør i Invest-selskabet kommer Niels Jacobsen til at repræsentere majoritetsejerinteressen i William Demant Holdings bestyrelse, og det er jo i almindelighed ikke den mindst indflydelsesrige rolle i en bestyrelse.

Rokeringerne i og omkring det børsnoterede William Demant Holding er alt i alt betænkelige. Der kan naturligvis argumenteres for, at en tidligere topchef eller bestyrelsesformand har så meget viden om en virksomhed, at de også efter at være trådt tilbage kan give værdifulde bidrag til dens videre udvikling

Men der er endnu bedre argumenter for, at en tidligere topchef for et selskab ikke skal træde ind i samme selskabs bestyrelse, når han går af. Især når han – som Niels Jacobsen – har været medlem af en direktion i flere årtier og i meget høj grad har tegnet virksomheden, både indadtil og udadtil. Så kommer den tidligere topchef nemt i en rolle, hvor han skal tage stilling til holdbarheden af egne tidligere beslutninger og skal forsvare sit eftermæle. Han risikerer dermed at blive et eksempel på, hvordan en tidligere topchef i en bestyrelse kan komme til at spænde ben for nogle af de afgørende forandringer, der kan være nødvendige i en virksomhed. Og netop William Demant Holding er måske en virksomhed, der kan få brug for strategisk nytænkning, der går ud over, hvad den hidtidige ledelse og bestyrelse har præsteret.


Hele artiklen blev udgivet i Økonomisk Ugebrev Ledelse nr. 08/2017.

  • Er du abonnent kan du tilgå udgivelsen og læse hele artiklen. (Hent adgangskode)
  • Er du ikke abonnent kan du prøve 3 uger gratis nedenfor, hvorefter du får adgang til hele udgivelsen.

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank