Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Hvorfor blev Vang-Jensen Handelsbankens CEO?

Økonomisk ugebrev

fredag 02. september 2016 kl. 11:55

Hvad var den egentlige årsag til at Frank Vang-Jensen blev fyret som øverste chef i Svenska Handelsbanken? Var det fordi det altid er svært at have den tidligere CEO som bestyrelsesformand, eller var det fordi han efter kun kort tid i Sverige ikke forstod forskellen på dansk og svensk virksomhedskultur? Kan det være noget så banalt som en manglende accept i organisationen af, at en svensk bank skulle have en dansk chef? Eller er det et eksempel på, at der er forskel på at være en dygtig fagperson og på at være øverste chef – den der tegner butikken i alle aspekter? Det var nok lidt af det hele, så samlet set rejser det spørgsmålet: Hvorfor blev han udnævnt, spørger bestyrelseseksperten Teddy Wivel i denne analyse.

Det er ikke hverdagskost, at Svenska Handelsbanken fyrer en topchef. Så da Frank Vang-Jensen i sidste uge måtte sige farvel til banken, var det første fyring siden 1970. Bankens bestyrelsesformand Pär Boman har umiddelbart været klar i mælet omkring årsagen til fyringen. ”Frank levede ikke op til kravene som koncernchef”. Men det er samtidig en overraskende konklusion. For Frank Vang-Jensen har været i banken siden 1998 – altså i 18 år – og var fra sin ansættelse Pär Bomans opfindelse. Først som chef for filialen i København, med Pär Boman som chef for Danmark, men for 8 år siden som chef for bankens danske aktiviteter, da Pär Boman blev øverste chef for banken.

Pär Boman kendte altså Frank Vang-Jensen rigtig godt. Og det var da også Boman, der stod bag udnævnelsen af Frank Vang-Jensen til topposten, da han selv blev bestyrelsesformand.

Svenska Handelsbanken har en lang tradition for at lade koncernchefen efterfølge en afgående bestyrelsesformand. En praksis som mange ser som uheldig. Når man selv har siddet som øverste daglig leder, er det ofte svært at acceptere at ens efterfølger ser anderledes på tingene. Ting man selv indførte bliver der måske stillet spørgsmålstegn ved. Nye ideer bliver ofte opfattet som kritik af den tidligere ledelse.


Hele artiklen blev udgivet i Økonomisk Ugebrev Ledelse nr. 15.

  • Er du abonnent kan du tilgå udgivelsen og læse hele artiklen. (Hent adgangskode)
  • Er du ikke abonnent kan du prøve 3 uger gratis nedenfor, hvorefter du får adgang til hele udgivelsen.

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank