Kan PFA Pension tvinge Nykredit på børsen? Næppe

Medieanmeldelse, som bringes i søndagens udgave af Økonomisk Ugebrev Finans:

Kan PFA Pension tvinge Nykredit på børsen? Næppe.

I en stort opsat artikel skriver JP’s Finans fredag under overskriften ”PFA Pension kan smide Nykredit på børsen om tre år,” at fortrolige oplysninger viser, at PFA kan kræve en børsnotering, hvis Nykredit ikke lever op til visse afkastkrav.

Ifølge Finans skal Nykredit udbetale mindst 20 procent af overskuddet i udbytte samt genere et afkast på 1,7 procent årligt af den gennemsnitlige egenkapital. Umiddelbart en super interessant historie. Altså hvis det ikke lige var for disse to supplerende oplysninger: For det første svarer tallene til en årligt udbyttebetaling på op mod 1,5 mia. kr. årligt, hvilket skal sammenligne med det aktuelle efterskat overskud på 5-6 mia. kr.

Det bliver vanskeligt for Nykredit ikke at leve op til det krav. For det andet fremgår hovedpunkterne i den såkaldt hemmelige ejeraftale klart og tydeligt af det materiale, som Nykredit har sendt til repræsentantskabet først på ugen. Her oplyses det, at de nye ejere kan sælge deres aktier i Nykredit efter 2023. Det oplyses også, at PFA og de andre investorer kan kræve en børsnotering, hvis udbyttet falder under et aftalt minimum.

I forlængelse heraf oplyses dog også, at Nykredit har forkøbsret til konsortiets aktier. Men modellen for værdiansættelsen af aktierne oplyses ikke. faktum er dog, at Nykredit kan vælge at købe aktierne tilbage, hvis klausulen om et minimum udbytte ikke kan overholdes, hvilket i sig selv næppe er særlig realistisk.

Endelig oplyses det, at PFA Pension får visse vetorettigheder for at sikre at fundamentale forudsætninger for transaktionen ikke ændres.  PFA vil altså kunne blokere for store ændringer, som måske er langsigtede fornuftige, men som rammer det kortsigtede forretningsmæssige afkast.

Læs også gennemgange af aftalen mellem investorkonsortiet og Nykredit i søndagens udgave af Økonomisk Ugebrev Finans.

Læs her hvad Forenet kredit skriver til medlemmerne af repræsentantskabet.

 

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her