Trump-regerings bebudede udtræden af Parisklima-aftalen er et negativt signal, som kan få betydning for USA’s rolle som verdensleder. Men beslutningen vil formentlig ikke få afgørende indvirkning på hverken USA’s eller den øvrige verdens tilpasning til målet om at holde den globale temperaturstigning et godt stykke under de to grader, som 195 nationer skrev endeligt under på sidste år, skriver direktør Erik Alhøj fra Engagement International i denne kommentar.
Sådan lyder hovedbudskabet i de mange reaktioner på den længe ventede beslutning 2. juni fra den amerikanske præsident. Helt afgørende er det, at Kina ikke, som mange frygtede, benyttede lejligheden til også at stige af aftalen, men tværtimod har bebudet en forstærket klimaindsats sammen med EU. Ingen andre nationer har ønsket at følge Trump regeringen. USA kommer dermed til at stå alene udenfor den historiske aftale sammen med Syrien og Nicaragua.
Derudover har mange amerikanske stater og hundredvis af virksomheder og institutionelle investorer forsikret, at de fortsætter med at støtte op omkring den internationale klimaaftale. Mest af alt fordi det bedst kan betale sig forretningsmæssigt nu, hvor prisen på vedvarende energi som sol og vind er stærkt på vej til at blive konkurrencedygtig med kul og andre fossile brændstoffer.
Den markedsmæssige realitet er også stærkere end den deregulering og tilbagerulning af Obamaadministrationens klimareformer, som Trump administrationen er i fuld gang med, viser en ny analyse fra MSCI ESG Research. Udover den stadig mere konkurrencedygtige vedvarende energi, skyldes det især, at efterspørgslen efter kul, olie og naturgas reduceres som følge af flere elbiler og et ønske fra mange lande om at være mindre afhængige af de olie og gas-producerende lande.
Hele artiklen blev udgivet i Økonomisk Ugebrev Ledelse nr. 12/2017.
- Er du abonnent kan du tilgå udgivelsen og læse hele artiklen. (Hent adgangskode)
- Er du ikke abonnent kan du prøve 3 uger gratis nedenfor, hvorefter du får adgang til hele udgivelsen.