Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Mediernes anti-demokratiske fadæse i MeToo-debatten

Sten Thorup Kristensen

mandag 26. oktober 2020 kl. 14:00

Der er forsket meget i, hvor troværdige vores erindringer er. Dette fordi erindringer engang imellem bliver til vidneudsagn i retssale. Det viser sig, at meget af det, vi helt sikkert mener at kunne huske, ikke holder. Vi er påvirket af fordomme og underliggende interesser – vi vil gerne huske muntre episoder, mens vi ubevidst fortrænger smertelige minder.

Helt galt går det, som beskrevet her af Videnskab.dk, hvis vi diskuterer vores erindringer med andre. Så ender vi nemt med at ”bytte” erindringer, så det, vi tror vi selv har oplevet, i virkeligheden er oplevet af nogle andre. Hvis de ellers har husket rigtigt.

Københavns overborgmester Frank Jensen måtte i denne uge træde tilbage oven på flere nye udsagn om, at han havde krænket kvinder. Det mest alvorlige kom fra journalisten Annegrethe Felter Rasmussen, der kunne fortælle, at Frank Jensen tilbage i 90’erne havde taget hende på inderlåret, mens hun var højgravid. En handling, som ikke bare er frastødende, men også kriminel.

Men handlingen er altså 22 eller 24 år gammel; Felter Rasmussen kan ikke præcist huske det. Hun kan heller ikke huske hvilket slot (!), det var foregået på.

Ifølge sin egen beskrivelse på facebook har hun over årene flere gange i selskaber ”underholdt” om det som en munter historie. Hun er heller ikke upartisk i det overordnede, for flere uger forinden havde hun i en klumme på mediet POV International efterspurgt, at flere mænd (dog i mediebranchen) blev fældet for deres krænkelser.

Annegrethe Felter Rasmussens vidneudsagn er altså ikke brugbart – hverken i en retssal eller i et medie. Men i ugens tumultariske forløb har intet medie vovet eller ønsket at stille kritiske spørgsmål til hverken hende eller de andre kvinder, der har leveret vidneudsagn.

Dette har umiddelbart ikke så meget med økonomi og erhvervsliv at gøre. Men så alligevel – det har noget med os alle at gøre.

Det er chokerende at se, at intet medie har levet op til sine journalistiske forpligtelser, men i stedet blot båret ved til det bål, overborgmesteren blev brændt på. Det er ikke blot et spørgsmål om, hvorvidt Frank Jensen er blevet fair behandlet. Det også et spørgsmål om de vælgere, der har valgt ham, på trods af den kendte viden om hans opførsel til fester.

Hvis socialdemokrater i København ikke kunne lide deres overborgmester, kunne de have en opstillet en ny til det valg, der skal afholdes næste år.

Det havde været den ordentlige, demokratiske måde at gøre tingene på. Nu har de i stedet væltet ham gennem usaglig rygtespredning, og man må spørge sig selv, om vi overhovedet har et demokrati, hvis det kan foregå på den måde, og love, regler og vælgernes stemmeafgivning regnes for ligegyldige elementer.

Skam over de medier, der har bidraget til processen. Men også lidt ros til de (få) medier, der bringer saglige oplysninger, som virksomheder og organisationer, der ønsker at gøre noget ved faktuelle problemer, kan navigere efter.

I forrige uge bragte Weekendavisen f.eks. en artikel om en svensk undersøgelse, der igen viser, at sexisme og sexchikane i de fleste brancher er et sjældent problem. Problemerne er mest udtalte i virksomheder og brancher, hvor der er stor overvægt af ansatte fra enten det ene eller det andet køn. Mænd er hurtigst til at udvikle dårlig opførsel, men kvinder kan også være med.

Valg-fokus på amerikanske giga-investeringer
Med al den sex, værdipolitik og anden munter form for spas, der fylder politik i disse år, kan man godt fundere over, om der stadig er plads til det gamle dictum fra Bill Clintons rådgiver James Carville: It’s the economy, stupid. Men mon ikke de forhold, der konkret påvirker hverdagen, stadig er i fokus hos de amerikanske vælgere? Børsen kører en meget vellykket serie om, hvad de to kandidater vil på forskellige økonomiske områder.

Sidste fredag handlede de f.eks. om infrastruktur. Mange amerikanske veje, jernbaner, lufthavne og så videre er nedslidte, men i et land, hvor befolkningen er optaget af skattelettelser, er renoveringer blevet udskudt, så man nu har et efterslæb på flere tusinde mia. dollar.

Begge kandidater ønsker at gøre noget ved det – ikke helt efter samme model, men de er begge indstillede på, at skatteyderne kommer til at betale i hvert fald noget af regningen. Spørgsmålet er, om de kan samle et flertal i kongressen.

I givet fald vil det være ekstremt interessant for dansk erhvervsliv. Som bekendt har det udviklet sig sådan, at Danmark, som hjemland for både DSV, Mærsk og diverse andre rederier, er en stormagt inden for global logistik. Hvortil kommer, at talrige danske produktionsvirksomheder kan vente nye ordrer.

Sten Thorup Kristensen

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank