Analyse viser, at det går tilbage med fremme af kvinder mod toppen i dansk erhvervsliv. Regeringen har tidligere afvist at gribe ind overfor de mange virksomheder, der ikke lever op til lovens mindstekrav om oplysning om politikker og målkrav om kvinder i ledelsen. Ligestillingsminister Karen Ellemann satser på kampagne, der skal fremme fædres brug af orlov.
Økonomisk Ugebrev fremlagde for nylig vores årlige analyse af CEO- og direktørskifte i de 1000 største erhvervsvirksomheder i 2016, og den viser, at udpegningen af nye kvindelige direktører sidste år er den laveste i fem år. På baggrund heraf har vi spurgt ligestillingsminister Karen Ellemann, om hvad hun ser af mulige forklaringer på den svage udvikling, og om hun mener, at der bør overvejes initiativer til at øge kvindeandelen.
Økonomisk Ugebrev har modtaget følgende svar fra Karen Ellemann: ”Selvom jeg gerne så en hurtigere udvikling, så går det fremad. Det er regeringens klare holdning, at kvoter og tvang ikke er vejen frem. Det skal give mening for virksomhederne. Når den danske model for en mere ligelig kønsfordelingen i ledelse har opbakning i erhvervslivet, er det netop fordi, den er fleksibel og respekterer ledelsesretten.”
Ligestillingsministeren forklarer ikke nærmere, hvorfor hun mener at det går fremad, når Økonomisk Ugebrevs kortlægning af den faktiske udvikling peger i modsat retning. Økonomisk Ugebrevs årlige kortlægning af nyudpegede direktører i de 1000 største danske virksomheder viser således, at der er tilbagegang både for de kvindelige adm. direktører og andre direktionsmedlemmer, som bliver registreret i Erhvervsstyrelsens CVR register.
Hele artiklen blev udgivet i Økonomisk Ugebrev Ledelse nr. 04/2017.
- Er du abonnent kan du tilgå udgivelsen og læse hele artiklen. (Hent adgangskode)
- Er du ikke abonnent kan du prøve 3 uger gratis nedenfor, hvorefter du får adgang til hele udgivelsen.