Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Topchefer taber millioner på aktienedtur

Økonomisk ugebrev

mandag 20. oktober 2014 kl. 12:37

Landets topchefer i de børsnoterede C20-selskaber taber samlet et trecifret millionbeløb på den generelle nedtur på aktiemarkederne. Aktieoptionsordninger er i dag så udbredt, at kun to af de tyve selskaber i det ledende aktieindeks ikke har fået tildelt aktieoptioner, som bliver mere værd ved stigende aktiekurser. Det drejer sig om Jyske Bank og William Demant. En opgørelse fra PWC viser, at topcheferne sidste år fik en variabel aflønning (altså bonus og aktieoptioner) på 85 % af den faste løn. Alene værdien af nytildelte aktieoptioner udgjorde sidste år over 50 mio. kr. Og med de seneste tre års fremgang på aktiemarkederne har det været en guldrandet forretning for topcheferne at have optioner.

Med de seneste ugers markante nedtur på aktiemarkederne er en del af de potentielle gevinster forsvundet som dug for solen, og de vil næppe blive genskabt lige foreløbig. Eksempelvis Vestas’ topledelse fik sidste år tildelt 140.000 aktieoptioner, og alene siden aktien toppede omkring kurs 300, er disse optioner blevet 18 mio. kr. mindre værd. Også det betydelige kursfald i A.P. Møller-Mærsk har kostet direktionsmedlemmerne dyrt: Optionsprogrammet vedrører det tidligere Firmaet A.P. Møller, som udgjorde selskabets direktion, og det er her optionerne er tildelt. Ved årsskiftet var der 12.408 udstående optioner omregnet efter aktiesplit, og med de seneste ugers kursfald på ca. 3.000 svarer det til et tab på 37 mio. kr. Hos Novozymes havde de seks direktionsmedlemmer ved indgangen til 2013 tilsammen 787.287 aktieoptioner. Sidste år blev der udnyttet 386.080 optioner, hvorefter der ved årets udgang var 406.480 optioner tilbage. Med kursfaldet siden toppen på ca. 20 % betyder det, at værdien af direktionens optioner er blevet 22 mio. kr. mindre værd.

At de generelle kursfald rammer topchefernes private pengepung kan måske virke uretfærdigt. Det er nemlig ikke fordi de enkelte topchefer har gjort noget forkert, at aktiemarkederne er ude i et generelt aktiekursfald. Det handler stort set alene om geopolitik, en svag makroøkonomi, Ebola frygt og deflationsfrygt, som topcheferne jo ikke har indflydelse på. På den anden side er de blevet begunstiget af oppustede aktiemarkeder, som følge af centralbankernes likviditetsudpumpning, som alene det seneste år har drevet værdiansættelserne betydeligt mere op, end de underliggende overskud kan forklare. På den lange bane skal topcheferne dog nok få deres del af kagen: Ofte vil det være sådan efter generelle store kursfald og egentlige bear markeder, at der bliver udstedt nye aktieoptioner med en strikekurs på markant lavere kurser.

 

Prøv Økonomisk Ugebrev Ledelse i 3 uger gratis her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank