Afdelingen MobileLife i Danske Bank skal udvikle nye digitale forretningskoncepter til banken – også selv om de vender bunden i vejret på allerede etablerede forretninger. Uden den disruption risikerer Danske Bank at blive overhalet af konkurrenter, siger afdelingens chef, vicedirektør Simon Haldrup i dette interview.
Danske Bank står – ligesom mange andre koncerner – overfor den udfordring, at hvis ikke banken selv udvikler nye digitale forretninger, vil andre gøre det. Og derfor har banken udskilt en særlig afdeling til at skabe helt nye tilbud til kunderne, også selv om de konkurrerer med bankens egne produkter eller services.
ØU: I dag anvender mere end tre millioner danskere Danske Banks app MobilePay. Hvorfor er det overhovedet vigtigt for Danske Bank stadig at ”disrupte” sin egen forretning?
SH: ”Vi så med MobilePay en enorm succes med en meget stejl vækstkurve. Men vi måtte erkende, at der også var andre, som kunne have gjort det samme. Det er det første virkelige eksempel på, hvad teknologi og ændret kundeadfærd kan betyde for vores forretningsmodel som bank. Det har vi valgt at håndtere positivt ved at gå ind i en irreversibel cyklus af kundedrevet innovation. Man kunne også overføre penge før MobilePay, men vores app gjorde det nemt og simpelt. Og det samme kan man også gøre i andre dele af banken. Derfor har vi valgt at kaste os ud i en disruptionproces for at være først i stedet for at komme på bagkant.”
Hvad får dig til at tro, at vi kommer til at se disruption på tværs af hele jeres forretning som bank?
”Vi kan se, at den teknologiske udvikling gør det muligt at levere services til kunderne på andre må-der end vi traditionelt har gjort. Man kan levere en oplevelse og rådgivning gennem mobiltelefonen. Det kunne man ikke for ti år siden. Samtidig ændrer reguleringen af det finansielle område sig kraftigt i disse år, hvilket åbner for nye konkurrenter. Nye regler tillader f.eks., at tredjeparter kan tilgå kundedata i banken. Men det vigtigste er i virkeligheden, at kunderne efterspørger den type løsninger. Og hvis man ikke kan levere det, de efterspørger, er man på vej til at blive afviklet.”
Hele artiklen blev udgivet i Økonomisk Ugebrev Ledelse nr. 11/2017.
- Er du abonnent kan du tilgå udgivelsen og læse hele artiklen. (Hent adgangskode)
- Er du ikke abonnent kan du prøve 3 uger gratis nedenfor, hvorefter du får adgang til hele udgivelsen.