Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Lokalbanker viser vigende udlån og svaghedstegn

Morten W. Langer

tirsdag 22. november 2022 kl. 7:00

Lokalbanker viser vigende udlån og svaghedstegn

I den igangværende regnskabssæson fortsætter lokalbankerne med at levere hæderlige regnskaber. Men der er også begyndende svagheder under overfladen. Stigende udgiftsførte udlånstab, som begrænses af tilbageførsler, og vigende gebyrindtægter lægger pres på basisindtægterne. Ny tendens: I flere lokalbanker falder det samlede udlån.

Strømmen af regnskaber fra lokalbankerne fortsætter, og billedet er fortsat en vis robusthed, men også underliggende svagheder, som meget vel kan blive forstærket de næste kvartaler. Eksempelvis viser det dugfriske 3. kvartalsregnskab fra Møns Bank et markant fald i basisindtægterne på næsten 10 pct. fra 50 mio. kr. i 2. kvartal til 45 mio. kr. i det seneste kvartal.

Indtægtsfaldet forklares ikke i 3. kvartalsmeddelelsen, men det må antages, at nettorenteindtægterne er steget i kølvandet på de stigende udlånsrenter, mens gebyrindtægterne er faldet markant.

Basisresultatet for Møns Bank falder dog kun en smule, fordi banken også har formået at skære næsten 10 pct. af omkostningerne, som er nedbragt fra 34 mio. kr. i 2. kvartal til 31 mio. kr. i seneste kvartal. Når resultatet før kursreguleringer alligevel halveres til 8 mio. kr., skyldes det et stort hop i udgiftsførte tabshensættelser.

Mindre udlån
Bemærkelsesværdigt ser det ud til, at det samlede udlån er på vej ned. Efter halvåret var udlånet i Møns Bank på 1456 mio. kr., og efter 3. kvartal var det 1431 mio. kr., altså et fald på knap 2 pct.

Udviklingen kan afspejle, at afdrag på gamle udlån nu overstiger nyudlånet, hvor det næppe kan kritiseres, at bankledelser er mere forsigtige i deres kreditvurderinger og mere mådeholdne med at udstede nye lån.

Fynske Banks periodemeddelelse viser delvist samme billede, i hvert fald på toplinjen. Ledelsen skriver, at ”netto rente- og gebyrindtægter udgør 72,7 mio. kr. mod 75,5 mio. kr. i 2. kvartal 2022. Kursreguleringer udgør i 3. kvartal 2022 et minus på 4,8 mio. kr. mod et minus i 2. kvartal på 34,9 mio. kr.” Kvartalets resultat før skat endte på 7,2 mio. kr., hvorved der stort set havde stået et rundt nul på bundlinjen, hvis der ikke havde været tilbageførsel af tidligere hensættelser som en indtægt.

Til gengæld var der i kvartalet også negative kursreguleringer på den 3,4 mia. kr. store obligationsbeholdning.

Ledelsen har tilbage i oktober nedjusteret årsforventningen. Men det er også forventningen, at der ikke kommer flere negative kursreguleringer i årets sidste kvartal på grund af kort løbetid på papirerne, og at resultatet bliver et solidt plus på ca. 20-30 mio. kr. efter plusser fra hensættelser og renteindtægter på obligationsbeholdningen. Ledelsen har altså ikke indregnet stigende udlånstab ud over de hensatte ledelsesmæssige skøn.

Lollands Bank er en af de stadigt færre lokalbanker, som undgår at give et aktuelt billede af bankens indtjeningsudvikling ved at offentliggøre regnskabstal for det seneste kvartal, men kun tal for alle tre kvartaler samlet set. (Kvartalstallene blev ellers oplyst i halvårsregnskabet.)

Som regnskabslæser skal man altså have regnemaskinen frem, og det har vi så taget: Basisresultatet har over de seneste tre kvartaler ligget nogenlunde uændret på 15-16 mio. kr.

Nyt tal fra Nationalbanken
I det seneste kvartal er basisindtægterne hos Lollands Bank dykket en smule, særligt på grund af et større fald i gebyrindtægterne, som ikke er neutraliseret af stigende udlånsrenter. Det hænger også sammen med et fald i det samlede udlån fra 1924 mio. kr. ved halvåret til 1870 mio. kr. ved udgangen af 3. kvartal.

Nationalbankens udlånsstatistik frem til udgangen af september 2022 indikerer ikke faldende samlet bankudlån for sektoren som helhed. Dog er der de seneste måneder tendens til en udfladning i årets tidligere udlånsvækst, og det gælder for både udlån til erhverv og husholdninger.

Opbremsningen i flere lokalbankers samlede udlån kan afspejle mindre efterspørgsel efter banklån, måske især hos erhverv, da pressede husholdninger typisk vil trække mere på kassekreditten.

Det kan også afspejle mindre kreditvillighed hos bankledelserne, hvilket må ses som en naturlig reaktion på de usikre fremtidsudsigter, hvor mange mellemindkomstfamilier med ejerbolig kan blive hårdt ramt af stigende boligrenter, højere opvarmningspriser og almindelig inflation på fødevarer og meget andet.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank