Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Bank: Største nedtur i dansk økonomi siden 2011

Morten W. Langer

torsdag 30. november 2017 kl. 11:10

Fra Handelsbanken:

Største økonomiske tilbagegang siden 2011 – men ikke start på ny nedtur

• De foreløbige nationalregnskabstal viste en tilbagegang i dansk økonomi på 0,6% q/q i 3. kvartal – det største fald siden 2011 

• Der var svagheder over hele linjen, med fald i privatforbruget og i eksporten og investeringerne var heller ikke stærke, når der ses bort fra investeringer i skibe

• Et fald i lagrene trak dog hele 0,8%-point ned i væksten, og det giver forhåbning om at industriproduktionen kan begynde at stige igen

 Vi ser ikke tilbagegangen som begyndelsen på en ny nedtur, og bider mærke i en fortsat stærk beskæftigelsesvækst og faldende ledighed

 Givet det svage udfald skal vi dog nok nedjustere vores skøn for BNP-væksten i år fra 2,2% til 1,8%

Ups – nu gik det ellers lige så godt
Vi var blevet advaret af BNP-indikatoren om, at den lange periode med uafbrudt økonomisk fremgang tog en pause i 3. kvartal, men dagens BNP-tal må alligevel siges at være lidt af en spand koldt vand i hovedet. Efter at være vokset 6 kvartaler i træk med en gennemsnitlig kvartalsvis vækstrate på næsten 0,7% gik økonomien således i bakgear i forrige kvartal med en negativ vækst på 0,6% q/q. Det er den største økonomiske tilbagegang siden 3. kvartal 2011, og overordnet set må det siges at være noget overraskende og skuffende, at dansk økonomi oplever en så stor nedtur set i lyset af det ellers stærke og synkrone globale opsving. 


Svagheder over hele linjen – men lagre giver lidt håb

Den svage udvikling bliver endnu mere skuffende når man ser på udviklingen i underkomponenterne. Der var således ikke et enkelt element der kan forklare tilbagegangen, idet der var svagheder over hele linjen. Privatforbruget faldt med 0,6% q/q, hvilket var 2. kvartal i træk med tilbagegang. En del af den negative udvikling i 3. kvartal kan forklares ved et fald i bilsalget, som nok kan tilskrives usikkerheden i forbindelse med de ændrede registreringsafgifter, men købet af andre forbrugsvarer og tjenester udviklede sig også svagt.

Udviklingen understreger nok, at forbrugerne fortsat har fokus på opsparing og nedbringelse af gæld.  Mest skuffende er dog nok udviklingen i eksporten, som faldt med 1,0% q/q i 3. kvartal. Det er 3. kvartal i træk med tilbagegang i eksporten. Det er primært eksporten af tjenester (læs søtransport) der står bag den skuffende udvikling, men eksporten af varer har også ligget fladt gennem året. Eksporten ligger dog fortsat på et højt niveau efter den kraftige stigning i slutningen af 2016, men det er noget bekymrende. at vi ikke kan sælge flere varer og tjenester til udlandet, når man ser på hvor stærkt den globale efterspørgsel har udviklet sig.

Der var heller ikke meget hjælp at hente fra investeringerne. Ganske vist steg de faste bruttoinvesteringer med 1,6% q/q i 3. kvartal, men det var primært som følge af store skibsinvesteringer, som formentligt er midlertidige af karakter. Ser man bort fra investeringerne i skibe faldt de faste bruttoinvesteringer med 1,1% q/q i 3. kvartal. På vækstregnskabet er disse skibsinvesteringer imidlertid mere eller mindre neutrale, idet de modsvares i højere import. Den helt store synder i vækstnedgangen skal dog tilskrives et fald i lagrene, der trak hele 0,8%-point ned i væksten.

Det kan forklare den meget negative vækst vi har set i industriproduktionen, hvor virksomhederne altså ser ud til at have trukket fra lagrene for at møde efterspørgslen i stedet for at producere nye varer. Skal man finde noget lys i mørket, så kan lagerfaldet faktisk være en positiv faktor for den fremtidige udvikling i produktionen, da det betyder at virksomhederne fremstår mere slanke og tilpassede.  

Ikke start på ny nedtur – men vi må nok nedjustere vores vækstskøn
Selv om den negative vækst naturligvis er bekymrende, mener vi dog ikke, at det er begyndelsen på en ny større nedtur i dansk økonomi. Den globale efterspørgsel udvikler sig fortsat stærkt, og de fundamentale forhold for privatforbruget ser efter vores vurdering fornuftige ud og forbrugertilliden er på et solidt niveau. Lagernedbringelsen betyder at udsigterne for industriproduktionen formentligt ser lysere ud, og der burde forhåbentligt også komme mere gang i eksporten igen.

Endvidere bider vi også især mærke i at arbejdsmarkedet fortsætter med at udvikle sig stærkt. Beskæftigelsen steg med yderligere 11.200 personer i 3. kvartal, og ledigheden faldt i oktober fra 4,4% til 4,3%. Vi ville have været mere bekymrede, hvis vækstopbremsningen også var sammenfaldende med en mere negativ udvikling på arbejdsmarkedet.

Dog betyder den svage BNP-vækst og fremgangen i antallet af præsterede arbejdstimer, at produktiviteten tog noget af et dyk i 3. kvartal, og udviklingen gør ikke bekymringen om mangel på kvalificeret arbejdskraft mindre. Konklusionen er, at vi venter at dansk økonomi vil være tilbage på vækstsporet i 4. kvartal. Med tilbagegangen i 3. kvartal skal der dog en vækst på hele 1,0% q/q i 4. kvartal til, for at vi kan nå op på vores nuværende vækstskøn for 2017 på 2,2%.

Selv om vi er fortrøstningsfulde med hensyn til at væksten vil vende tilbage, så tror vi dog ikke at fremgangen bliver helt så markant, og vi bliver formentlig nødt til at nedjustere vores skøn for væksten i år til 1,8%. Vi er stadig komfortable med hensyn til vores vækstskøn for 2018 på 1,6%. 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank