Fra Handelsbanken:

• Industriproduktionen steg med 2,5% m/m i oktober, hvilket var på linje med vores forventning
• Stigningen var dog ikke nok til at ændre ved den noget overraksende negative trend i produktionen vi har set igennem 2017
• Vi venter stadig, at der kommer mere gang i produktionen igen som følge af de positive globale konjunkturer

Industriproduktionen steg som ventet
Efter et nedrevideret fald på 5,1% m/m i september kom industriproduktionen ud på den mere positive side i oktober, hvor det blev til en fremgang på 2,5% m/m – ikke langt fra vores forventning. Industriproduktionen har det dog med at svinge meget, og desværre ser trenden i produktionen stadig ud til at være for nedadgående, som tilfældet har været det igennem det meste af 2017.

I perioden fra august til oktober er produktionen således 1,1% lavere end i den forrige tre-måneders periode. Det er en udvikling som vi har lidt svært ved at forstå, givet den positive udvikling i den globale (og danske) økonomi, samt det relativt høje niveau for industriens produktionsforventninger.

Der skulle gerne komme mere gang i produktionen
Overordnet set var industriproduktionen ugens vigtigste nøgletal. Det skyldes, at netop den negative udvikling i industriproduktionen var en væsentligt årsag til, at dansk økonomi i 3. kvartal oplevede det største vækstdyk i 6 år. En mulig årsag til den negative udvikling, som vi fik belyst i nationalregnskabstallene, kan være, at virksomhederne har solgt ud af deres lagre i stedet for at producere nyt.

Et fald i lagrene trak således hele 0,8%-point ud af den samlede økonomiske vækst i 3. kvartal. Forhåbentligt kan lagerfaldet være en positiv faktor for den fremtidige udvikling i produktionen, hvis det betyder, at virksomhederne fremstår mere slanke og tilpassede, og netop derfor var dagens tal interessant, for at se om det rent faktisk var tilfældet.

Stigningen på 2,5% m/m i oktober er dog som nævnt desværre ikke helt nok til at pege på en stærkere afslutning på året, og vi skulle gerne se større stigninger i årets to sidste måneder hvis vi ikke også skal begynde at blive lidt bekymrede for vækstregnskabet i 4. kvartal. Og så kan vi også blive ved med at gå og gruble over, hvorfor industrien ikke klarer sig bedre, når de fundamentale forhold jo egentligt ser ud til at være nogenlunde fornuftige.