Del artiklen:

Fra Handelsbanken:

• Industriproduktionen steg med 2,5% m/m i oktober, hvilket var på linje med vores forventning
• Stigningen var dog ikke nok til at ændre ved den noget overraksende negative trend i produktionen vi har set igennem 2017
• Vi venter stadig, at der kommer mere gang i produktionen igen som følge af de positive globale konjunkturer

Industriproduktionen steg som ventet
Efter et nedrevideret fald på 5,1% m/m i september kom industriproduktionen ud på den mere positive side i oktober, hvor det blev til en fremgang på 2,5% m/m – ikke langt fra vores forventning. Industriproduktionen har det dog med at svinge meget, og desværre ser trenden i produktionen stadig ud til at være for nedadgående, som tilfældet har været det igennem det meste af 2017.

I perioden fra august til oktober er produktionen således 1,1% lavere end i den forrige tre-måneders periode. Det er en udvikling som vi har lidt svært ved at forstå, givet den positive udvikling i den globale (og danske) økonomi, samt det relativt høje niveau for industriens produktionsforventninger.

Der skulle gerne komme mere gang i produktionen
Overordnet set var industriproduktionen ugens vigtigste nøgletal. Det skyldes, at netop den negative udvikling i industriproduktionen var en væsentligt årsag til, at dansk økonomi i 3. kvartal oplevede det største vækstdyk i 6 år. En mulig årsag til den negative udvikling, som vi fik belyst i nationalregnskabstallene, kan være, at virksomhederne har solgt ud af deres lagre i stedet for at producere nyt.

Et fald i lagrene trak således hele 0,8%-point ud af den samlede økonomiske vækst i 3. kvartal. Forhåbentligt kan lagerfaldet være en positiv faktor for den fremtidige udvikling i produktionen, hvis det betyder, at virksomhederne fremstår mere slanke og tilpassede, og netop derfor var dagens tal interessant, for at se om det rent faktisk var tilfældet.

Stigningen på 2,5% m/m i oktober er dog som nævnt desværre ikke helt nok til at pege på en stærkere afslutning på året, og vi skulle gerne se større stigninger i årets to sidste måneder hvis vi ikke også skal begynde at blive lidt bekymrede for vækstregnskabet i 4. kvartal. Og så kan vi også blive ved med at gå og gruble over, hvorfor industrien ikke klarer sig bedre, når de fundamentale forhold jo egentligt ser ud til at være nogenlunde fornuftige.

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her