ØU Mangfoldigheds Rating 2023: Siden 2017 har 13 ud af 46 danske large cap-selskaber øget andelen af kvinder i bestyrelsen med mindst 20 procentpoint. NKT og Rockwool har siden 2017 øget kvindeandelen i bestyrelsen med 33 procentpoint. For NKT’s vedkommende fra 17 pct. i 2017 til 50 pct. i 2023, mens Rockwool er gået fra 0 pct. til 33 pct. Flere selskaber har fortsat få kvindelige bestyrelsesmedlemmer: Blandt andet Spar Nord, som oplyser, at man har svært ved at finde kvinder med de nødvendige kompetencer. Redaktør Claus Strue Frederiksen gennemgår her udviklingen i kvindeandelen i large cap-selskabers bestyrelse fra 2017 frem til i dag.
I 2017 havde fire ud af ti danske large cap-selskaber en kvindeandel i bestyrelsen på over 30 pct. I dag er det godt syv ud af ti. Altså næsten en fordobling. Overordnet set er den gennemsnitlige andel af kvindelige eksterne bestyrelsesmedlemmer (altså ekskl. medarbejdervalgte) i large cap gået fra 24 pct. i 2017 til 35 pct. i 2023.
På seks år er gennemsnitsandelen af kvinder i danske large cap-bestyrelser således øget med 11 procentpoint – og i mere end hvert fjerde large cap-selskab er andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer i perioden 2017-2023 øget med mere end 20 procentpoint. Selvom der er tale om klare fremskridt, er det værd at bemærke, at udgangspunktet ikke var noget at råbe hurra for.
I 2017 havde fem store danske virksomheder – Ambu, Lundbeck, NTG, Rockwool og TORM – nul kvinder i bestyrelsen. I 2017 var der altså flere large cap-selskaber med nul kvinder i bestyrelsen end selskaber, der havde lige så mange kvinder som mænd i bestyrelsen. Kun DFDS, Nordea og Ørsted kunne i 2017 fremvise en ikke-mandsdomineret bestyrelse.
Bestyrelser udelukkende bestående af mænd er i dag fortid i danske large cap-selskaber. Bestyrelserne for Boozt, Coloplast, Chr. Hansen, Genmab, GN Store Nord, NKT og Pandora har i dag lige mange mænd og kvinder, eller flere kvinder end mænd. Mænd er dog stadig i flertal i langt hovedparten af danske large cap-selskaber, nærmere bestemt er 85 pct. af danske large cap bestyrelser domineret af mænd.
I samtlige ni finansselskaber og syv transport og logistikselskaber i large cap-kategorien er bestyrelsen domineret af mænd. Til gengæld har mere end hvert fjerde life-science selskab mindst lige så mange kvindelige bestyrelsesmedlemmer som mænd.
I gennemsnit har de fjorten life-science selskaber 39 pct. kvindelige bestyrelsesmedlemmer, hvilket er ti procentpoint mere end gennemsnittet i transport- og logistikbranchen. Udgangspunktet for de to brancher var ellers identisk – i 2017 havde selskaber i begge brancher i gennemsnit 23 pct. kvinder i bestyrelsen. Hvor life-science selskaberne siden 2017 virkelig har rykket sig, har transport- og logistiksektoren nærmest stået stille.
Seks life-science selskaber har siden 2017 øget andelen af kvinder i bestyrelsen med minimum 20 procentpoint. Det gælder Ambu, Chr. Hansen, Coloplast, Demant, GN Store Nord og Lundbeck. Eneste bemærkelsesværdige ryk i transport- og logistikbranchen står NTG for, da selskabet er gået fra nul kvinder i bestyrelsen i 2017 til 29 pct. i 2023. Finansbranchen befinder sig i midt imellem life-science og transport og logistik. I 2023 havde finansselskaberne en gennemsnitlig andel på 34 pct. kvinder i bestyrelsen, for 2017 var tallet 26 pct.
Spar Nord ligger i bunden af listen med blot ét enkelt kvindeligt bestyrelsesmedlem ud af seks eksterne. Banken skraber desuden bunden i forhold til kvindelige topledere – nul ud af bankens fire topledere er kvinder. Martin Bach, direktør for Strategi, Kommunikation og Marketing i Spar Nord, oplyser til Økonomisk Ugebrev, at banken er bevidst om, at den har en udfordring med kønsdiversitet i både bestyrelse og direktion.
”I bestyrelsen er der løbende fokus på at rekruttere flere kvinder, både til bestyrelse og bankens ledelse. Kompetencekravene er skærpet i relation til at varetage en bestyrelsespost i en SIFI-bank. Af den grund oplever vi, at der er stor rift om kvalificerede bestyrelseskandidater. Og i særdeleshed om kvindelige kandidater. Sammenholdt med, at en plads i en SIFI-banks bestyrelse betyder, at der er en grænse for, hvor mange bestyrelsesposter man supplerende må varetage, er det med til at vanskeliggøre rekrutteringen”, siger Martin Bach.
Læs hele artiklen her
Claus Strue Frederiksen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.