Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Tema: Mangfoldighedsrating 2023 – Mere end hvert 4. large cap-selskab øger kvindeandelen

Claus Strue Frederiksen

torsdag 07. september 2023 kl. 11:25

Mere end hvert 4. large cap-selskab øger kvindeandelen

ØU Mangfoldigheds Rating 2023: Siden 2017 har 13 ud af 46 danske large cap-selskaber øget andelen af kvinder i bestyrelsen med mindst 20 procentpoint. NKT og Rockwool har siden 2017 øget kvindeandelen i bestyrelsen med 33 procentpoint. For NKT’s vedkommende fra 17 pct. i 2017 til 50 pct. i 2023, mens Rockwool er gået fra 0 pct. til 33 pct. Flere selskaber har fortsat få kvindelige bestyrelsesmedlemmer: Blandt andet Spar Nord, som oplyser, at man har svært ved at finde kvinder med de nødvendige kompetencer. Redaktør Claus Strue Frederiksen gennemgår her udviklingen i kvindeandelen i large cap-selskabers bestyrelse fra 2017 frem til i dag.

I 2017 havde fire ud af ti danske large cap-selskaber en kvindeandel i bestyrelsen på over 30 pct. I dag er det godt syv ud af ti. Altså næsten en fordobling. Overordnet set er den gennemsnitlige andel af kvindelige eksterne bestyrelsesmedlemmer (altså ekskl. medarbejdervalgte) i large cap gået fra 24 pct. i 2017 til 35 pct. i 2023.

På seks år er gennemsnitsandelen af kvinder i danske large cap-bestyrelser således øget med 11 procentpoint – og i mere end hvert fjerde large cap-selskab er andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer i perioden 2017-2023 øget med mere end 20 procentpoint. Selvom der er tale om klare fremskridt, er det værd at bemærke, at udgangspunktet ikke var noget at råbe hurra for.

I 2017 havde fem store danske virksomheder – Ambu, Lundbeck, NTG, Rockwool og TORM – nul kvinder i bestyrelsen. I 2017 var der altså flere large cap-selskaber med nul kvinder i bestyrelsen end selskaber, der havde lige så mange kvinder som mænd i bestyrelsen. Kun DFDS, Nordea og Ørsted kunne i 2017 fremvise en ikke-mandsdomineret bestyrelse.

Bestyrelser udelukkende bestående af mænd er i dag fortid i danske large cap-selskaber. Bestyrelserne for Boozt, Coloplast, Chr. Hansen, Genmab, GN Store Nord, NKT og Pandora har i dag lige mange mænd og kvinder, eller flere kvinder end mænd. Mænd er dog stadig i flertal i langt hovedparten af danske large cap-selskaber, nærmere bestemt er 85 pct. af danske large cap bestyrelser domineret af mænd.

I samtlige ni finansselskaber og syv transport og logistikselskaber i large cap-kategorien er bestyrelsen domineret af mænd. Til gengæld har mere end hvert fjerde life-science selskab mindst lige så mange kvindelige bestyrelsesmedlemmer som mænd.

I gennemsnit har de fjorten life-science selskaber 39 pct. kvindelige bestyrelsesmedlemmer, hvilket er ti procentpoint mere end gennemsnittet i transport- og logistikbranchen. Udgangspunktet for de to brancher var ellers identisk – i 2017 havde selskaber i begge brancher i gennemsnit 23 pct. kvinder i bestyrelsen. Hvor life-science selskaberne siden 2017 virkelig har rykket sig, har transport- og logistiksektoren nærmest stået stille.

Seks life-science selskaber har siden 2017 øget andelen af kvinder i bestyrelsen med minimum 20 procentpoint. Det gælder Ambu, Chr. Hansen, Coloplast, Demant, GN Store Nord og Lundbeck. Eneste bemærkelsesværdige ryk i transport- og logistikbranchen står NTG for, da selskabet er gået fra nul kvinder i bestyrelsen i 2017 til 29 pct. i 2023. Finansbranchen befinder sig i midt imellem life-science og transport og logistik. I 2023 havde finansselskaberne en gennemsnitlig andel på 34 pct. kvinder i bestyrelsen, for 2017 var tallet 26 pct.

Spar Nord ligger i bunden af listen med blot ét enkelt kvindeligt bestyrelsesmedlem ud af seks eksterne. Banken skraber desuden bunden i forhold til kvindelige topledere – nul ud af bankens fire topledere er kvinder. Martin Bach, direktør for Strategi, Kommunikation og Marketing i Spar Nord, oplyser til Økonomisk Ugebrev, at banken er bevidst om, at den har en udfordring med kønsdiversitet i både bestyrelse og direktion.

”I bestyrelsen er der løbende fokus på at rekruttere flere kvinder, både til bestyrelse og bankens ledelse. Kompetencekravene er skærpet i relation til at varetage en bestyrelsespost i en SIFI-bank. Af den grund oplever vi, at der er stor rift om kvalificerede bestyrelseskandidater. Og i særdeleshed om kvindelige kandidater. Sammenholdt med, at en plads i en SIFI-banks bestyrelse betyder, at der er en grænse for, hvor mange bestyrelsesposter man supplerende må varetage, er det med til at vanskeliggøre rekrutteringen”, siger Martin Bach.
Læs hele artiklen her

Claus Strue Frederiksen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank