Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Nationalbanken bør støtte nyt pensionsforslag

Carsten Vitoft

onsdag 10. august 2022 kl. 15:00

Nationalbanken og Det Økonomiske Råd: Vi forudsætter, at pengepolitiske stramninger ikke udløser en recession.

Tidligere topboss i finanssektoren, Henrik Ramlau-Hansen, mener, at det ville være en kæmpe fordel for danskerne at spare mindre op til pension, mens de er unge, og spare mere op, når de er gamle. Modellen kan spare 35 % af de samlede pensionsomkostninger, svarende til to års pensionsudbetalinger, og give mindre gældsætning til unge boligkøbere.

Det er ikke hver dag, at en af landets skarpeste finansielle hjerner med en fortid i finanssektoren kommer med forslag, der vil begrænse indtjeningen i den finansielle sektor. Men det skete ikke desto mindre, da Henrik Ramlau-Hansen, tidligere direktør i Danica og formand for Finanstilsynet, udsendte et forslag om, at danskerne skal spare mindre op til pension, mens de er unge, og tilsvarende mere, når de bliver gamle.

Forslaget har potentielt to voldsomme konsekvenser for den finansielle sektor. Først og fremmest vil pensionsopsparingerne være store i en kortere årrække, og derfor vil kunderne skulle betale betydeligt lavere omkostninger undervejs i opsparingsforløbet.

Dernæst vil de unge kunne bruge en større andel af deres opsparingskroner på boligkøb, hvilket ville lette adgangen til boligmarkedet.

Forslaget fik kritik
Det lyder alt sammen meget godt, hvis man er ung. Men det lyder en del værre, hvis man er ejer af et pensionsselskab eller realkreditinstitut. Færre omkostninger til pension er lig med færre indtægter for pensionsbranchen. Og højere udbetaling til at købe bolig betyder færre indtægter for realkreditten og bankerne.

Efter forslagets lancering gik der da heller ikke lang tid, før nærmest alle de tungeste aktører i den finansielle sektor forsøgte at skyde forslaget ned i diverse erhvervsmedier. Kritikken gjorde ekstra ondt, da den kom fra Danske Bank-koncernen, som Ramlau selv har arbejdet i.

Spørger man forfatteren selv, om han er helt uberørt af den fremsatte kritik, svarer han: ”Det var forventet, at dele af den finansielle sektor ville se skeptisk på forslaget. Det vil selvfølgelig føre til lavere indtægter for finanssektoren over tid. Men det vil ske langsomt. Og i praksis kunne de tabte indtægter dækkes af løbende effektiviseringer. Men alt i alt vil forslaget løse flere problemer, end det skaber.” Videre siger Ramlau-Hansen: ”Tag eksempelvis Nationalbanken, der længe har været bekymret for gældsætningen på boligmarkedet. Forslaget vil efter min mening føre til højere udbetalinger ved boligkøb og mindre gældsætning for de unge.” Så er der selvfølgelig lige den lille knast, at flere penge til at købe bolig for kan være med til at skabe endnu mere varme under et allerede ophedet boligmarked. Men heller ikke det mener Ramlau bør stå i vejen for forslaget.

”Forslaget vil kun langsomt give unge flere penge mellem hænderne, og ældre færre, så jeg tror, effekten på boligmarkedet vil være begrænset. Men hvis det skulle være årsagen til, at man ikke gennemførte det her, så siger man jo i virkeligheden, at den nuværende midlertidige udvikling på boligmarkedet er vigtigere end at skabe et godt langsigtet pensionssystem. Og det mener jeg er en forkert sammenblanding”, siger Henrik Ramlau-Hansen, der i dag er lektor ved Copenhagen Business School (CBS).

Hele tanken er på mange måder besnærende: I dag udsteder unge boligkøbere obligationer via et realkreditinstitut, og bagefter køber de deres egne obligationer tilbage med deres pensionsopsparing.

Et friskt pust
Både pensionsbranchen og realkreditten er af Konkurrencerådet blevet kritiseret for mangelfuld konkurrence. Derfor er det nye forslag, som Henrik Ramlau-Hansen har skrevet sammen med Thomas Desting Christensen – også fra CBS – et virkelig frisk pust.

Ikke mindst når det bliver meget svært at rokke ved troværdigheden af forslaget, taget i betragtning af, at der ikke findes mange, som kan måle sig i faglig indsigt med Henrik Ramlau-Hansen. Og man fristes også til at foreslå, at han derfor bør lede den arbejdsgruppe, som bør nedsættes af politikerne – til at komme med konkrete anbefalinger baseret på den fremlagte model.

”Tiden er moden til at se på de her ændringer, der bør drøftes sammen med de nye anbefalinger, der lige er kommet fra Pensionskommissionen”, mener Henrik Ramlau-Hansen.

Carsten Vitoft

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank