Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

NKT’s ordreboom i fuld gang

Steen Albrechtsen

onsdag 25. oktober 2023 kl. 11:15

Kvartalsregnskab trak tæppet væk under NKT

NKT sluttede 3. kvartal af med endnu en flot rammeaftale med fem ordrer på samlet 3,5 mia. euro, hvilket løfter NKT’s samlede ordrebog over 10 mia. euro. Med tanke på, at man i år kun forventer lidt over en mia. euro i omsætning fra Solutions-forretningen (de store kabelprojekter), er det ikke svært at se væksten foran sig. Men har investorerne tålmodigheden til at vente på indtægterne i slutningen af dette årti? spørger redaktør Steen Albrecthsen i denne analyse.

De nye ordrer på fem mia. euro lægger sig i halen af en flot perlerække af ordrer i år, og det understøtter de flotte fremtidsudsigter, som NKT’s ledelse i stigende grad har italesat de senere år. Eksempelvis venter NKT i 2023 og 2024, at det adressérbare marked overstiger otte mia. euro per år. Allerede i år ligger NKT godt med en høst på ca. halvdelen af det estimerede marked på 7 mia. euro. Med de nye ordrer tyder meget på, at man også er godt med i kampen om markedsandele i 2. halvår. August sluttede i øvrigt med, at man rykkede endnu tættere på en skotsk ordre på over 1 mia. euro ved at reservere produktionskapacitet.

I 2. kvartal satte man handling bag ordene med ny kapital fra en emission på 2,75 mia. kr. Og der blev igangsat et investeringsprogram på en mia. euro, som skal udvide produktionskapaciteten betydeligt. Der er fortsat et klart mismatch mellem udbud og efterspørgsel. Det bliver ikke løst hen over én nat, og slet ikke af NKT’s kapacitet alene. NKT’s investeringsprogram løber fra 2023 til 2026, og givet at ledelsen allerede nu tager ordrer til starten af 2030’erne ind, er det et spørgsmål, om den aktuelle kapacitetsudbygning reelt er nok. Efter nogle år i slut 10’erne med overkapacitet og et markant prispres, der var ved at sende NKT udover kanten, er ledelsen givetvis mere forsigtig nu.

Vi noterer også, at NKT’s kunder (f.eks. store elnetsoperatører) i stigende grad er villige til at medfinansiere NKT’s investeringsprogram, idet man gerne lægger store milepælsbetalinger allerede på aftaletidspunktet. Det er et tveægget sværd, for en (stor) kapacitetsudbygning vil på sigt rykke balancen mellem udbud og efterspørgsel til gavn for kunderne. Men det er lige nu et kraftigt signal om den underliggende styrke i markedet.

En styrke, som for tiden synes uberørt af den seneste tids usikkerhed om offshore-udbygningen, som eksempelvis har ramt Ørsted i form af store nedskrivninger. NKT går ikke fri, og ledelsens budskab er, at man oplever aflysninger i markedet. Fra NKT’s perspektiv er det mest et spørgsmål om timing og forsinkelser og håndteringen af disse.

Hvis man allerede nu kan hjemtage 2030-ordrer, er det klart, at en forsinkelse på 1-2-3 år på et givent offshore-projekt ikke betyder alverden, og måske mest af alt handler det – meget forsimplet – blot om i hvilken rækkefølge, der skal produceres de næste ti år.

Tålmodighed kræves?

Det helt store spørgsmål fra et investorperspektiv er, om nu er det rette tidspunkt at investere i aktien. Det er åbenlyst, at et stort ordreboom er skudt i gang, drevet af øget behov for højspændingskabler til at facilitere den elektriske del af den grønne omstilling.

Med investeringsprogrammet, der løber frem til 2026, er der ikke udsigt til, at ordreboomet udløser en resultatvækst de næste par år, som på nogen måde står mål med de ordreværdier, der er i spil i øjeblikket.

Efter, at NKT i 2023 har løftet indtjeningen markant, viser analytikerestimaterne ”blot” en årlig vækst på 6-9 pct. i omsætningen i 2024 og 2025 sammen med et lille EBIT-DA-marginløft. Det giver en vækst i indtjeningen per aktie fra 2023 til 2025 på 20 pct. til ca. 20 kr. per aktie.

Vi ved dog også, at NKT’s finansielle ambitioner nu lyder på en gennemsnitlig årlig omsætningsvækst på min. 12 pct. frem til 2028 og et EBITDA på mindst 550 mio. euro i 2028. Det giver en periodemæssig skævhed – og dermed høje tal – mod slutningen af perioden, fordi den nye produktionskapacitet først er rigtig klar i 2027.

Forventningens glæde er også på aktiemarkedet ofte den største. Vi tror ikke, at forventningerne er færdige med at blive bygget op i NKT her midt i ordreboomet. Det giver plads til yderligere kursstigninger.

Men det betyder også, at man som investor bevæger sig ud på en noget mere usikker grund, hvor markedets humør og fremskrivninger hurtigt kan ændre sig. Dog næppe så grelt, som vi har set med Ørsted, for der er også andre store usikkerhedsfaktorer på spil.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank