Nordea: Hold fast i aktier trods virus

Nordea Private Banking mener, at investorerne skal holde fast i aktierne trods de seneste ugers usikkerhed om corona-virussen. Tidligere virusser havde kun en kortvarig effekt.

Uddrag fra Nordea Private Banking:

Grundlæggende bryder investorer sig ikke om usikkerhed. Tværtimod har de det bedst, når de kan proppe økonomiske data ind i deres modeller og regne på, hvor markedets værdi skal ligge i fremtiden. Geopolitiske begivenheder – eller som i dette tilfælde, en dødelig, influenza-lignende virus, er derimod sværere at putte ind i et regneark, og derfor reager investorerne i øjeblikket med mistro og usikkerhed.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag aktieskolebogen "Tjen En Million På Aktier"
Du modtager efter tilmelding hos ugebrev.dk de e-mail-nyhedsbreve, du tilmelder dig ovenfor; og lejlighedsvis spørgeskemaer og særlige tilbud fra Økonomisk Ugebrev A/S.

– Det vi ser i øjeblikket er, at investorerne handler på de seneste opdateringer vedrørende spredning af corona-virussen. Det vil vi formentlig se en tid endnu, indtil vi får sikkerhed for, at situationen igen er under kontrol, siger chefstrateg Andreas Østerheden.

Han mener, at udviklingen skal ses i lyset af de meget høje aktieafkast i 2019 og de seneste måneders kursstigninger, som har været drevet af en pæn portion optimisme. Han peger derfor på, at aktiemarkedet i højere grad ville blive ramt af et tilbagefald. Indtil videre har investorernes reaktion været behersket, og kurserne globalt set var fredag blot tilbage ved niveauet fra begyndelsen af januar.

Læs også:  Corona er game-changer for markedet

Selv om sygdommen nu har spredt sig fra byen Wuhan til områder uden for Kina, forventer Andreas Østerheden og hans kolleger i Nordea, på nuværende tidspunkt ikke, at den vil udvikle sig til en global pandemi.

– Selvom der nu er fundet sygdomstilfælde udenfor Kina, også i USA og Europa, tager myndighederne situationen særdeles alvorligt og har iværksat omfattende tiltag for at forhindre spredningen. Vi forventer, at påvirkningen både økonomisk og markedsmæssigt bliver af kortvarig karakter, lyder det chefstrategen, som forklarer, at det ikke er første gang, at verden gribes af frygt for spredning af en virus.

I det 21. århundrede har aktiemarkederne reageret negativt på SARS-virussen, MERS-virussen, fugleinfluenza, svineinfluenza og ebola.

– Hvad disse epidemier havde til fælles var, at man fik standset spredningen af sygdommen, og derfor var den markedsmæssige påvirkning kortvarig, siger Andreas Østerheden.

Læs også:  Nordea: Corona får negativ virkning i USA

Frygten blandt investorerne var større under SARS-epidemien, hvor kinesernes manglende kommunikation med omverdenen og langsomme reaktion forværrede situationen. Denne gang har kineserne handlet hurtigt og beslutsomt. Millionbyen Wuhan (som er epicentret for epidemien og på størrelse med New York) samt andre berørte byer er sat i karantæne, og store begivenheder forbundet med det kinesiske nytår er blevet aflyst. Derudover er det kinesiske nytår er blevet forlænget  for at reducere koncentrationen af rejsende.

– Før virusudbruddet var det forventet, at den økonomiske vækst i Kina ville nå 6% i år. Nu forventer flere økonomer, at væksten sagtens kan blive 1 procentpoint lavere som følge af udbruddet. Påvirkningen på den økonomiske udvikling vil med stor sandsynlighed være begrænset, og påvirkningen på markedet forventes at være kortsigtet ligesom ved tidligere tilfælde, slutter Andreas Østerheden.

 

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her