Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Nordea venter højere CPI-inflation end markedsskøn – og efterfølgende pres på aktierne

Morten W. Langer

torsdag 10. februar 2022 kl. 11:12

Fra Nordea:

Der er højt humør på de finansielle markeder – aktier fortsætter opad mens de lange renter falder tilbage. Den opmuntrende stemning på de finansielle markeder skal ses i lyset af, at aktiemarkederne år-til-dato er oversolgte. Det har været en hård start på året påvirket af høgeagtige centralbanker, tårnhøj inflation og stigende renter. Dertil er det naturligt, at investorerne lukker deres kortpositioner, køber op i statsobligationer og ser opportunistisk på aktiemarkedet.

I dag vil markedets opmærksomhed rette sig mod amerikanske forbrugerpriser. Vi forventer, at inflationen vil overraske på opsiden og slå ud på 7,4% år/år sammenlignet med konsensus på 7,3% år/år. En højere end ventet forbrugerprisstigningstakt kan skabe fornyet frygt og give anledning til højere renter og vaklende aktiemarkeder.

Aktier i grønt. De ledende indeks i euroområdet lukkede i et stort plus, da salget af statsobligationer tog en pause og Frankrigs centralbank sagde at markederne havde indpriset lidt for mange renteforhøjelser for i år. Det ledende STOXX Europe 600 indeks steg med 1,7%, hvilket er den største stigning siden december 2021. Det var særligt sektorer, der drager fordel af høj aktivitet forbundet med genåbningen, som ledte stigningerne.

Teknologisektoren stod også overfor større stigninger, men de mere defensive sektorer underperformede. I USA fortsatte den positive stemning. S&P 500 indekset steg med 1,4% og det teknologitunge Nasdaq 100 indeks steg med over 2%. Henover natten er er den positive stemningen aftaget. Aktier stiger i Japan (Nikkei 225 indekset) og falder i Hong kong (Hang Seng indekset). Europæiske aktiefutures ligger i plus, mens amerikanske futures ligger i minus.

Lavere renter. I går faldt den toneangivende amerikanske 10-årige statsrente med over 5 bp., da statsauktionen for 10-årige obligationer blev mødt med høj efterspørgsel. Efter auktionen er statsrenten trukket op igen til 1,95%, hvilket skyldes at investorerne positionerer sig mod offentliggørelsen af forbrugerprisindekset senere i dag.

En højere end ventet inflation kan betyde, at renten trækker op over 2% – et niveau vi ikke har set siden 2019. De europæiske renter trak også sydpå. Den toneangivende 10-årige tyske statsrente faldt med 4 bp., og det samme gjorde den danske 10-årige statsrente. Således ligger den danske 10-årige statsrente i 0,46%.

Analyser og økonomiske nøgletal

Negative renter er snart passé. ECBs kursvending på sidste uges rentemøde har løftet de korte danske renter markant. Til gengæld har bevægelsen været noget mere afdæmpet for de helt lange renter. Som udgangspunkt ventes Nationalbanken at skygge ECB’s renteforhøjelser og vi forventer dermed, at Nationalbanken forhøjer renten tre gange inden udgangen af 2023. Læs mere her om Nordeas nye renteprognose.

Dæmpet forbrugslyst op til genåbningen. Nordeas indenlandske kortomsætning viser, hvordan kulturen, offentlig transport, taxaerne og flyselskaberne igen blev ramt af restriktioner i januar. Der har generelt været en svagt faldende forbrugslyst siden efteråret 2021, der gav indikation af, at danskernes forbrugslyst var ved at kulminere på et højt niveau. Men nu er Danmark igen genåbnet og det kan måske lede til en ny optur for servicesektoren.

Dagen i dag

Dagen i dag byder først og fremmest på inflationstal fra USA, der er sat i scene til et højt niveau. Konsensusforventningen er, at den overordnede inflation kommer ud på 7,4%, og kerneinflationen på 5,9% (se dagens graf). Vores modeller indikerer en risiko på opsiden, og vi forudser, at inflationsstigningen kan udmønte sig i et mindre frasalg i amerikanske obligationer, vaklende aktier og en styrket dollar. Det er de sædvanlige komponenter, der driver den overordnede inflation i vejret – priser på biler og energi samt husleje.

I Norge ser inflationen ud til at falde en smule. I Norge venter vi et lille fald i kerneinflationen fra 1,8% år/år til 1,7% år/år, et stykke over Norges Banks forventning på 1,0% år/år. Har vi ret, vil inflationsudviklingen føre til en løftet styringsrente idet kerneinflationen nærmer sig Norges Banks mål på 2%. Generelt venter vi en stigning i kerneinflationen over året, der er drevet af et strammere arbejdsmarked, højere priser på importerede forbrugsvarer og højere huslejer.

Derudover vil vi holde et vågent øje med Riksbankens rentemøde, der med en robust svensk økonomi indtil videre ikke har udvist bekymring over de usikre inflationsudsigter. Vi forventer, at banken i morgen vil annoncere en tilbagerulning af stimulustiltag via balancen, mens reporenten forbliver uændret. Først ved årsskiftet 2023/2024 vil banken formentlig komme med en renteforhøjelse.

Dagens graf: Amerikansk inflation fortsætter opad i USA
Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank