Novo aflagde et overraskende stærkt 1. kvartalsregnskab med forbedret vækstmomentum trods modvind på flere fronter. Det styrker vores tro på, at aktiemarkedet vil revurdere aktiecasen, selvom det store fremtidshåb Rybelsus ved første øjekast skuffede.
Novos 1. kvartalsomsætning på 33,8 mia. kr. var 4 procent bedre end ventet, og det samme gjaldt EBIT-resultatet på 15,0 mia. kr. De stærke kvartalstal blev krydret med en opjustering af helårsforventningerne til både omsætning og EBIT med 1 procentpoint.
Novo leverede 7 procent vækst i omsætningen i 1. kvartal, men justeret for diverse lagerforskydninger (f.eks. corona-hamstringen i 1. kvartal sidste år) leverede Novo reelt stærke 9 procent vækst i den underliggende forretning. Og det var ovenikøbet i et kvartal, hvor udrulningen af GLP-1 pillen Rybelsus og fedme-medicinen Saxenda havde det svært i USA grundet manglende kontakt til de udskrivende læger.
Rybelsus omsatte i kvartalet for 729 mio. kr., hvilket var 30 procent under analytikernes forventninger. Vi er ikke urolige for Rybelsus og peger på, at kvartalsmæssige salgstal er svære at forudsige under en lancering.
Novo kommunikerer endvidere meget tydeligt, at de underliggende lanceringsmålepunkter følger de interne planer, at trenden igennem kvartalet klart peger i positiv retning, og sluttelig at kvartalet, udover den manglende adgang til læger, også var negativt ramt af f.eks. større ændringer i rabatter og kundemix. Kigger vi på det større billede så ser vi: 1) En aktie, som viser stigende vækstmomentum og igen er begyndt at levere bedre end analytikerforventningerne, og som dermed nyder godt af estimatopjusteringer.
2) I vores opjustering af aktien i februar pegede vi på, at en forventet lavere priserosion i den amerikanske insulinforretning ville betyde bedre visibilitet på gruppens stærke underliggende vækst og indtjening. I 1. kvartal viste amerikansk insulin minus 10 procent vækst (lokal valuta) drevet af lavere volumen, lavere priser og negative kundemix. Det interessante er, at i 4. kvartal var væksten minus 17 procent og minus 22 procent for hele 2020, hvilket kan pege imod, at erosionen er aftagende.
Hvis minus 10 procent er helårstakten, vil Novo kun opleve 1,8 mia. kr. i lavere omsætning fra den amerikanske insulinforretning vs minus 5 mia. kr. i 2020. Kombineres det med, at GLP-1 forretningen er relativt større nu end i 2020 og har bedre marginer, er der lagt i kakkelovnen til, at de stærke sider af Novos forretning bliver endnu tydeligere.
3) Novo fortsætter fremdriften i produktpipelinen. I 2. og 3. kvartal 2021 igangsættes 3 Fase 3 studier med markante højværdiprojekter, hvor tre projekter hver især materielt kan flytte nålen for Novo fremtidige vækst i mange år fremover, hvis de er succesfulde.
Med 9 procent underliggende vækst er Novo en billig vækstaktie. Aktiemarkedet ser Novo tjene 19,1 kr/aktie i 2021, hvilket vi dog ser som forsigtigt, da Novo alene i 1. kvartal tjente 5,45 kr/aktie.
Hvis vi i stedet annualiserer 1. kvartal, tjener Novo 21,7 kr/aktie og lander på en Price/Earning på 21 for 2021. Det er meget lavt i et historisk dyrt aktiemarked, og det er meget lavt for en kvalitetsaktie som Novo, der viser omkring 9 procent underliggende vækstmomentum. Vi fastholder derfor vores kursmål på 600.
Morten Larsen
ML og/eller nærtstående ejer aktier i Novo Nordisk.
Aktuel kurs: 478,85
Kursmål (12 mdr.): 600,00
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.