Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Novo Nordisk rider på succes: Her er seks store udfordringer

Morten Sørensen

tirsdag 06. februar 2024 kl. 11:40

Årets store opkøb: Novo-gruppen dominerer danske opkøb

Novo Nordisks topchef Lars Fruergaard Jørgensen har leveret de mest enestående resultater i dansk er­hvervsliv. Men selvom 2023-tallene umiddelbart giver et ekstra boost opad, står han også i de kommende år overfor nogle af de mest overvældende udfordringer. Konkurrencen skal håndteres. Væksten, de voldsomt stigende investeringer – og ikke mindst virksomhe­dens selvopfattelse – skal styres, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Novo Nordisks topchef Lars Fru­ergaard Jørgensen er ved at skabe en gigantisk produktionskapacitet. I 2024 vil han investere yderligere 45 mia. kr. i materielle (faste) aktiver som ejen­dom, produktionsanlæg og produktionsudstyr (Property, Plant & Equipment). Novo Nordisks årlige faste investerin­ger kommer nu væsentligt over A.P. Møller-Mærsks og er tæt på niveauet i Ørsted.

Oveni de faste investeringer kommer et ukendt mil­liardbeløb, som Novo Nordisk vil sætte i immaterielle aktiver som patenter, rettigheder og goodwill. Med inve­steringsmålet for 2024 bliver pharmavirksomhedens årli­ge investeringer i faste aktiver tæt på fordoblet, efter at virksomheden også omtrent fordoblede investeringerne i både 2022 og 2023.

Novo Nordisk oplyser, at investeringerne skal fortsætte på det høje niveau, der nås i 2024. I årene efter vil Novo Nordisk nemlig årligt investere, hvad der svarer til ”en lav tocifret procentsats” af omsætningen. Med udgangspunkt i kendte prognoser for omsætningen vil en investeringsra­tio på blot 12 pct. give et investeringsniveau på 40 mia. kr. i 2025 og 15 pct. vil give 50 mia. kr.

Dermed står det klart, at Lars Fruergaard Jørgensens succes vil blive ledsaget af udfordringer.

1) Novo Nordisk skal investere i et omfang, som virk­somheden kun lige er ved at få erfaringer med.

De forudsætninger, der i dag er for investeringerne, kan om få år været væltet omkuld.

2) Nogle af Novo Nordisks nøgletal kan blive mindre fremragende, end de hidtil har været. I takt med, at akti­verne foreløbig stiger hurtigere end driftsresultatet, forrin­ges for eksempel et forholdsvist primitivt mål for kapital­forrentningen som afkastningsgraden.

3) Da en større del af omsætningen og pengestrømmen fra driften vil blive brugt til investeringer, vil der i hvert fald i en årrække blive relativt mindre til aktionærerne, selvom de naturligvis på den anden side vil nyde godt af den for­ventede stigning i omsætning og resultater, og på langt sigt i princippet bør nyde godt af de store investeringer.

4) Det er også bemærkelsesværdigt, at Novo Nordisks omsætning i stigende grad er koncentreret i USA. Salget i Nordamerika (helt domineret af USA) steg i 2023 med 50 pct. til 136,6 mia. kr. I verden udenfor Nordamerika steg salget 11 pct. til 95,6 mia. kr.

Dermed er billedet dramatisk vendt fra 2020, hvor sal­get i Nordamerika steg 1 pct. til 61,1 mia. kr. og globalt, uden for Nordamerika, med 7 pct. til 65,8 mia. kr. Det gør Novo Nordisk langt mere følsom overfor konkurrence, lovgivning og andre vilkår i et enkelt land.

5) Indtil videre er fedmemarkedet ifølge Novo Nordisk så stort og uopdyrket, at konkurrencen ikke har væsentlig betydning. Men konkurrencen indenfor diabetes og fed­mebehandling vil tage til i takt med, at konkurrenter som foreløbig især amerikanske Eli Lilly introducerer stribevis af nye produkter indenfor begge segmenter.

6) Med al respekt for de enestående resultater, der er nået i Novo Nordisk, så leverer dansk erhvervshistorie fle­re eksempler på, at berettiget stolthed i en organisation kammer over i en ukritisk selvopfattelse, der hæmmer fremdriften. Det synes ikke at være sket i Novo Nordisk, men risikoen er der.

Morten A. Sørensen

Novo Nordisk bliver investeringstung

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank