Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Novo Nordisk rider på succes: Her er seks store udfordringer

Morten Sørensen

tirsdag 06. februar 2024 kl. 11:40

Årets store opkøb: Novo-gruppen dominerer danske opkøb

Novo Nordisks topchef Lars Fruergaard Jørgensen har leveret de mest enestående resultater i dansk er­hvervsliv. Men selvom 2023-tallene umiddelbart giver et ekstra boost opad, står han også i de kommende år overfor nogle af de mest overvældende udfordringer. Konkurrencen skal håndteres. Væksten, de voldsomt stigende investeringer – og ikke mindst virksomhe­dens selvopfattelse – skal styres, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Novo Nordisks topchef Lars Fru­ergaard Jørgensen er ved at skabe en gigantisk produktionskapacitet. I 2024 vil han investere yderligere 45 mia. kr. i materielle (faste) aktiver som ejen­dom, produktionsanlæg og produktionsudstyr (Property, Plant & Equipment). Novo Nordisks årlige faste investerin­ger kommer nu væsentligt over A.P. Møller-Mærsks og er tæt på niveauet i Ørsted.

Oveni de faste investeringer kommer et ukendt mil­liardbeløb, som Novo Nordisk vil sætte i immaterielle aktiver som patenter, rettigheder og goodwill. Med inve­steringsmålet for 2024 bliver pharmavirksomhedens årli­ge investeringer i faste aktiver tæt på fordoblet, efter at virksomheden også omtrent fordoblede investeringerne i både 2022 og 2023.

Novo Nordisk oplyser, at investeringerne skal fortsætte på det høje niveau, der nås i 2024. I årene efter vil Novo Nordisk nemlig årligt investere, hvad der svarer til ”en lav tocifret procentsats” af omsætningen. Med udgangspunkt i kendte prognoser for omsætningen vil en investeringsra­tio på blot 12 pct. give et investeringsniveau på 40 mia. kr. i 2025 og 15 pct. vil give 50 mia. kr.

Dermed står det klart, at Lars Fruergaard Jørgensens succes vil blive ledsaget af udfordringer.

1) Novo Nordisk skal investere i et omfang, som virk­somheden kun lige er ved at få erfaringer med.

De forudsætninger, der i dag er for investeringerne, kan om få år været væltet omkuld.

2) Nogle af Novo Nordisks nøgletal kan blive mindre fremragende, end de hidtil har været. I takt med, at akti­verne foreløbig stiger hurtigere end driftsresultatet, forrin­ges for eksempel et forholdsvist primitivt mål for kapital­forrentningen som afkastningsgraden.

3) Da en større del af omsætningen og pengestrømmen fra driften vil blive brugt til investeringer, vil der i hvert fald i en årrække blive relativt mindre til aktionærerne, selvom de naturligvis på den anden side vil nyde godt af den for­ventede stigning i omsætning og resultater, og på langt sigt i princippet bør nyde godt af de store investeringer.

4) Det er også bemærkelsesværdigt, at Novo Nordisks omsætning i stigende grad er koncentreret i USA. Salget i Nordamerika (helt domineret af USA) steg i 2023 med 50 pct. til 136,6 mia. kr. I verden udenfor Nordamerika steg salget 11 pct. til 95,6 mia. kr.

Dermed er billedet dramatisk vendt fra 2020, hvor sal­get i Nordamerika steg 1 pct. til 61,1 mia. kr. og globalt, uden for Nordamerika, med 7 pct. til 65,8 mia. kr. Det gør Novo Nordisk langt mere følsom overfor konkurrence, lovgivning og andre vilkår i et enkelt land.

5) Indtil videre er fedmemarkedet ifølge Novo Nordisk så stort og uopdyrket, at konkurrencen ikke har væsentlig betydning. Men konkurrencen indenfor diabetes og fed­mebehandling vil tage til i takt med, at konkurrenter som foreløbig især amerikanske Eli Lilly introducerer stribevis af nye produkter indenfor begge segmenter.

6) Med al respekt for de enestående resultater, der er nået i Novo Nordisk, så leverer dansk erhvervshistorie fle­re eksempler på, at berettiget stolthed i en organisation kammer over i en ukritisk selvopfattelse, der hæmmer fremdriften. Det synes ikke at være sket i Novo Nordisk, men risikoen er der.

Morten A. Sørensen

Novo Nordisk bliver investeringstung

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank