Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Novozymes+Chr. Hansen længere fra fusionsmål

Morten Sørensen

tirsdag 07. november 2023 kl. 11:25

Klima rating 2024: Novozymes vinder, ChemoMetec helt i bund

Novozymes overrasker positivt med sin seneste kvartalsmeddelelse, men overordnet er Novozymes og Chr. Hansen – med deres seneste regnskabstal og prognoser – rykket længere væk fra den indtjeningsmålsætning, som er sat for sammenslutningen af de to virksomheder, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen.

Novozymes og Chr. Hansen er tilsammen ikke kommet tættere på det mål, de har sat sig for sammenslutningen af de to virksomheder. Tværtimod. Det skærper kravene til den nye ledelse, som Novozymes’ CEO Ester Baiget har præsenteret tidligere i oktober. De skal nu spare og effektivisere mere end det så ud til, da sammenslutningen blev lanceret den 12. december 2022.

Som det ser ud nu, skal Ester Baiget og hendes kolleger hente synergieffekter og anden ekstra indtjening på 8-900 mio. kroner over de næste to år, hvis målsætningen for 2025 om en EBIT-overskudsgrad på 29 pct. skal nås. Det er et lidt større beløb, som skal nås hurtigere, end der var lagt op til i fusionsplanen.

Set under ét ser de to virksomheders samlede overskudsgrad i år (målt ud fra Chr. Hansens 2022/23-tal og Novozymes prognose for 2023) ud til at nå cirka 26 pct. mod 27 pct. året før. Målet på 29 pct. er reelt kommet længere væk, end da sammenslutningen blev vedtaget.

Meget tyder da også på, at markedet i løbet af 2023 er begyndt at se mere skeptisk på, hvad de to virksomheder sammen kan præstere. Det er vanskeligt at vurdere udviklingen i aktierne hver for sig, idet overtagelsen af Chr. Hansen indebar et bytteforhold, der gav en betydelig fordel til Chr. Hansens aktionærer og forskød værdisættelsen mellem de to virksomheder.

Derfor giver det bedst mening at se på udviklingen af de to aktier under et. Og den samlede markedsværdi er faldet betydeligt. Lige før fusionsvarslet i december 2022 var værdien af Novozymes’ B-aktiekapital plus Chr. Hansen på tilsammen på 157 mia. kr. og nu – efter Novozymes’ kvartalsmeddelelse og kursstigning – er den 128 mia. kr.

Værdifaldet på 18 pct. er større end faldet på 8,4 pct. i C25-indeks i samme periode, og større end kursfaldet for to af Novozymes/Chr. Hansen peers: Symrise, der i perioden er faldet 9,5 pct. og Givaudan, der er faldet 4,8 pct.

Den samlede kursudvikling for Novozymes og Chr. Hansen tyder på, at der siden årsskiftet er opstået lidt større skepsis overfor de to virksomheder og deres fusionsplan.

Af de to fusionspartnere har Chr. Hansen de seneste kvartaler udvist størst dynamik med fremgang i vækst og EBIT-overskudsgrad, mens Novozymes er faldet tilbage på disse to parametre. Det er derfor lidt paradoksalt, at det i så høj grad bliver Novozymes-folk, der kommer til at dominere topledelsen i den kombinerede koncern. Ud af de ni ledere på executive-niveau i den nye koncern, kommer de syv (så vidt det kan ses) fra Novozymes og to fra Chr. Hansen.

For at nå en overskudsgrad på 29 pct. i 2025 er det nødvendigt at øge den samlede gruppes EBIT-overskudsgrad med op til 3 procentpoint, eller op mod 800-900 mio. kr. i løbet af de kommende to år. Det er næppe en umulig opgave, men den skal dels udføres under markedsvilkår, der er ret svingende for Chr. Hansen og Novozymes og dels i en virksomhed, der er i gang med at reorganisere sig.

Der er varslet omkostningssynergier på 80-90 mio. euro (600-675 mio. kr.) indenfor tre år og omsætningssynergier på 80-90 mio. euro indenfor fire år. Her kan omkostningssynergierne på 600-675 mio. kr. principielt lægges til EBIT i de kommende år men først fuldt ud i 2026.

Det må altså ventes, at denne målsætning bliver skærpet med nogle hundrede millioner kroner, hvis der skal nås en EBIT-overskudsgrad på 29 pct. i 2025 – med mindre den fusionerede virksomhed i usædvanlig grad bliver hjulpet af branchens konjunkturer.

Opgaven vil kræve en stram og målbevidst styring, men den kan være gjort lettere af, at Novozymes-ledelsen snart har haft et år til at forberede sig. Men opgaven er da også ret prestigebelastet. For Novozymes’ ledere med Ester Baiget i spidsen vil det være afgørende, at de hurtigt kan bevise, at den fusionerede virksomhed kan gøre det bedre end de to partnere kunne gøre det hver for sig.

Også for ledelsen i Novo Holdings, der kontrollerer de to virksomheder, og som har været en drivende kraft bag sammenslutningen, vil en succes bevise Holdings evne til at styre sit efterhånden meget store virksomhedsimperium rationelt. Modsat kan der blive sået tvivl om ledelseskompetencerne og den strategiske tænkning i Danmarks største og mest magtfulde industrielle pengetank.

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank