Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Ny ambitiøs FLS-chef skærer fra og skærper mål

Morten Sørensen

torsdag 03. november 2022 kl. 17:00

Ny ambitiøs FLS-chef skærer fra og skærper mål

Med en melding om ”strategiske ændringer” varsler FLSmidths topchef Mikko Keto nu en konsekvent oprydning efter opkøbet af TK Mining. Han vil sælge fra, skærpe kravene til synergier og fremskynde deadline for overtagelsen. Udmeldingerne er på den ene side typiske for en ny topchef. Men på den anden side indebærer de faktisk et langsigtet positivt signal for FLSmidth, men der er også store risici, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Den nye topchef for FLSmidth, Mikko Keto, demonstrerer nu, at han er indstillet på at effektivisere koncernen mindst lige så energisk som sin forgænger Thomas Schulz.

En meddelelse om ”strategisk forandring” indeholdt dog en broget blanding af gode og dårlige nyheder, og selve Q3-regnskabet gjorde det ikke bedre.

Aktiekursen er dykket over 30 pct., siden Mikko Keto tiltrådte den 1. januar. Til sammenligning er den store finske konkurrent Metso Outotec i samme periode faldet 20 pct. Særligt to problematiske signaler i meldingen ses at have øget risikoen i resultatleveringen de kommende år:

For det første er der dele af den sammensluttede miningdivision, der fungerer dårligt efter overtagelsen af TK Mining i sensommeren. Overskydende dele af forretningen lægges i en skraldespandsenhed, der skal afhændes eller afvikles de næste tre år.

Denne aktivitet er nu samlet i en non core-division med en omsætning på omkring 500 mio. kr. og 450 medarbejdere. Her forudses et tab på 400 mio. kr. i 2022, og afviklingen af ordrebeholdningen på 3,6 mia. kr. i non core ventes over tre år at give et samlet tab på 1,2 mia. kr.

Tallene er i sig selv foruroligende, og usikkerheden opvejes kun delvist af, at FLSmidth nu har identificeret disse problematiske aktiviteter og vil afvikle dem. På den korte bane er casen meget afhængig af, om afviklingsaktiviteterne kan sælges, eller om de bliver en tung klods om benet på den nye ledelse.

For det andet er det et problematisk signal, at FLSmidth nu skruer op for omsætningsforventningen for hele året, men samtidig skrues den forventede EBITA-overskudsgrad for hele koncernen ned til 4 pct. mod tidligere 6-7 pct.

Det justerede EBITA-driftsresultat (der bl.a. korrigerer for udgifter til afvikling i Rusland og integration af TK mining) forventes takket være den højere omsætningsforventning stadig at blive 1,3 mia. kr. Det for FLSmidth nyindførte begreb ”justeret” EBITDA gør det ikke nemmere at gennemskue den grundlæggende ændring af forventningerne.

De to signaler om engangstab på afviklingsaktiviteter og vigende indtjening bliver dog på længere sigt modvirket af tre andre positive signaler:

1) Synergimålet for sammenslutningen med TK Mining er sat i vejret fra 360 mio. kr. årligt til 560 mio. kr. årligt. Det er en pæn sum for en koncern, der i de seneste fem år har opnået EBITA-driftsresultater mellem 428 og 1286 mio. kr. Desuden skal integrationen nu være færdig ultimo 2023 mod tidligere ultimo tredje kvartal 2024. Til gengæld ventes integrationen nu at koste 800 mio. kr. mod tidligere 560 mio. kr.

2) FLSmidths Mining-division vil styrke sin indtjeningsevne ved at fokusere på service og aftermarket, lav driftsrisiko, højt teknologi- og vidensindhold samt stærk betoning af bæredygtighed. Koncernen skal trods den planlagte afvikling af non core-aktiviteter stadig kunne levere komplette produktionsanlæg til mineindustrien.

3) Cement-divisionen, der i adskillige år har haft problemer og givet underskud i 2020 og 2021, udvikler sig stabilt ifølge sin rephasing- og repositioningplan, og divisionens prognose for både omsætning og indtjening sættes op. Divisionen skal i højere grad stå alene i forhold til Mining. Det var de problematiske nyheder, der umiddelbart slog igennem på aktiekursen efter udsendelsen af strategimeldingen. De potentielle positive effekter af afhændelsen af tabsgivende aktiviteter, af større synergier end ventet fra TK-opkøbet, af fokuseringen af mine-divisionen og af genopretningen af cement-divisionen – vil først vise sig på lidt længere sigt.

Meldingen om ”strategisk forandring” kan også ses som et signal om, hvad Mikko Keto kan og vil med FLSmidth. Med højere mål for synergier, fremrykkede deadlines og varslingen af frasalg eller afvikling af tabsgivende aktiviteter har han foreløbig demonstreret en ledelsesstil, der forekommer mindst lige så utålmodig og ambitiøs, som hans forgænger Thomas Schulz.

Morten A. Sørensen

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø søger Akademiker til Økonomistyring
Region Hovedstaden
Head of Financial Management til Cobblestone
Region Hovedstaden
Hvad siger du til at surfe rundt på nettet, mens du passer dit arbejde? Lige nu søger vi nye kollegaer til Moms på e-handel i Frederikssund
Region Sjælland
Grant Thornton søger revisor med minimum et par års erfaring
Region Hovedstaden
Er du Grønlandsbankens nye Erhvervsrådgiver?
Grønland
Head of Controlling – Kalundborg Refinery
Region Sjælland
Tekniske graduates til Koncern IT – en af Danmarks største it-arbejdspladser
Region Hovedstaden
Graduates til Koncern IT – en af Danmarks største it-arbejdspladser
Region Hovedstaden
Erhvervsrådgiver til Erhvervscenter Aalborg
Region Nordjylland
Energinet søger bred profil med økonomisk eller juridisk baggrund
Region Syddanmark

Mere fra ØU Ledelse

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: [email protected]
Jobannoncer: [email protected]
Redaktion: [email protected]
Annonce materialer: [email protected]
Bogholderi: [email protected]

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]