Hvis ikke afgående ISS-chef Jacob Aarup Andersen blot skal blive husket i dansk erhvervsliv som en utålmodig topchef, der springer fra det ene job til det andet, er han nødt til at blive i Carlsberg i rigtig mange år. Så hvis eftertiden skal huske ham som en stor erhvervsleder, må han se frem til ti år vest for Valby bakke. Økonomisk Ugebrevs børskommentator, tidligere børsmægler Martin Bundgaard, skriver i denne kommentar, at Jacob Aarups valg virker uklogt og overilet, og at Aarup vil få vanskeligere ved at cementere positionen som en af de største danske erhvervsledere i sin generation.
Jacob Aarup Andersen forlader snart ISS til fordel for det store danske bryggeri, grundlagt af J.C. Jacobsen og videreført af hans søn, og det sker mindst 2-3 år, før man kan sætte kryds ved “deal done” i ISS. Han har ryddet flot op – gjort rent kan man sige – og lagt en plan.
Men han har ikke ført den store plan ud i livet og bragt ISS tilbage til noget, der minder om fordums styrke. Som investor og iagttager af topchefernes adfærd sidder man derfor med en dårlig smag i munden, en lang næse og lænset for ca. ti pct. af formuen, siden Aarup meddelte sin afgang.
Efter meddelelsen i maj 2020 om Aarups skifte fra Danske Bank til ISS kollapsede servicekoncernen, og der gik grumme rygter om selskabets likviditetssituation. Redningsplanen og eksekveringen af strategien har i den grad været personificeret af Jacob Aarup. Rigtig mange nye storinvestorer i ISS er i aktien netop på grund af Aarup – og troen på hans evne til at eksekvere.
Investorerne har købt ind på hans talmæssige og strategiske begavelse – ikke hans industrierfaring. Troen på, at en ex-Goldmann Sachs discipel og internt ønsket CEO for Danske Bank kunne vende bøtten i ISS, har været stor. På børsen var ISS sidste år et af de selskaber, der klarede sig bedst.
Jacob Aarups performance på kapitalmarkedsdagen i London sidste efterår var en stand up-komiker i verdensklasse værdigt, altså for skarpheden i hans præsentation og performance. Aarup mestrer foruden tallene også sproget, så analytikerne i realiteten bliver forført.
Ham vil de gerne være på hold med. Men når hans arbejde i ISS skal vurderes oppe fra helikopteren, kommer man uvægerligt til at tænke på et udvidet McKinsey projekt fremfor et stykke velsmurt industriarbejde. Havde Jacob Aarup haft 2-3 års tålmodighed mere, kunne han have forladt ISS som en helt og draget hvorhen, han havde lyst. Og med en god smag i munden.
Det var ganske givet også hans plan. Hans sigte var højst sandsynligt at komme til at sidde for bordenden på Esplanaden – hos Maersk, men den dør blev brutalt smækket i, da Søren Skou før jul valgte at stoppe som CEO et par år før, de fleste havde forventet, at han ville gå på pension. Ærgerligt for Aarup.
Hvorfor skifte nu?
Men hvorfor så skifte nu? Svaret hedder Henrik Poulsen. Det var ham, der som næstformand i ISS (reelt fungerende formand i en periode) hentede Jacob Aarup til ISS. Og det er nu igen Henrik Poulsen, der flytter ham videre til Carlsberg.
Ja, det er en barsk verden: Henrik Poulsen repræsenterede og tjente ISS, indtil han ikke gjorde det længere. Sådan er betingelserne åbenbart i business og kærlighed. Det er ikke første gang, man har set en partner, som efter et endt ægteskab bagefter plukker ex-partneren for den væsentligste værdi, og flytter den hjem til sig selv.
Symbiosen mellem Aarup & Poulsen er åbenbart så stor og velkendt, at Danske Banks afdeling i London allerede 8-10 dage før meddelelsen om Arups exit i en skriftlig note gættede på, at Jacob Aarup nok skulle videre til Carlsberg. De investorer, der handlede på det “gæt” undgik et stort kurstab ved offentliggørelsen af dette chefexit.
Uagtet denne symbiose er valget af Jacob Aarup som ny CEO for Carlsberg særdeles overraskende. Cees ’t Harts strategiplan skal blot føres videre, lyder det fra Carlsberg. Lidt firkantet og ironisk kan man sige, at Jacob Aarup i sin hidtidige karriere kun har lavet planer, men reelt aldrig ført dem ud i livet.
ISS er som nævnt slet ikke i mål, og Aarups tre forskellige jobfunktioner på fire et halvt år i Danske Bank vidner heller ikke om, at han foretrækker “business as usual” og operationel implementering af strategi- og handleplaner.
Hans styrke synes at ligge i at udvikle strategi og forretning. Aarup er uden tvivl dygtig på en regnemaskine. Men han fik skår i lakken, da Danske Bank i 3. kvartal 2022 måtte nedskrive 1,5 milliard kroner på deres køb af SEB Pension. Det var Aarup, der sad med styrepinden på det opkøb.
Hvad er det så, Jacob Aarup kan se frem til i Carlsberg? Først og fremmest kan han se frem til at skulle levere på forgængerens strategiplan. Det har både Carlsberg og Aarup udtalt. Fejler han det mindste, vil han blive husket som en fiaskoleder, da det endeligt gjaldt på et af dansk erhvervslivs største klenodier.
Det overordnede indtryk er, at Cees ’t Hart videreleverer et selskab i topform. Det kan Jacob Aarup bruge de første 3-4 år på at arbejde videre på ryggen af og fintune. Først derefter kan Jacob Aarup sætte sit personlige aftryk i form af en ny strategi for Carlsberg.
Hokus pokus, så er der sikkert gået mindst ti år, før vi reelt kan vurdere, om stortalentet Jacob Aarup skal huskes som sin generations største danske industrileder eller blot en smart konsulent. Så Jacob Aarup, velkommen til et nyt kapitel i dit liv… Ud fra de præmisser, vi indtil videre har fået oplyst, er der noget der ikke hænger sammen… Skal man forstå Jacob Aarups motiv for at tage imod CEO-jobbet i Carlsberg, skal man nok skrue tiden 4-5 år tilbage til dengang, han var snublende tæt på at blive CEO for Danske Bank. Som bekendt mente myndighederne ikke, at han havde den fornødne erfaring.
Så tæt på at sætte sig på den finansielle trone, og så alligevel ikke… CEO i ISS var reelt et step ned, og derfor har Aarups personlige ambition om at nå den absolutte top overskygget det, at han forlader ISS, før han reelt har leveret det, han har lovet sin bestyrelse og aktionærer. For Jacob Aarup er en vinder – og det er sikkert den vigtigste drivkraft bag hans valg.
Aarups private jetoner bliver sikkert flyttet
Som CEO i Carlsberg lander Aarup helt sikkert en større løncheck, end han gjorde som CEO i ISS. Men det er næppe penge, der er årsagen til, at Jacob Aarup nu forlader ISS. Aarup er privat velpolstret som få efter mange år i hedgefonden TPG Axiom. Og det formuetab han fik, da ISS-meddelelsen ramte børsen, har formentlig kun fremkaldt et skuldertræk.Han har 165.000 aktier i ISS, og medmindre han sælger dem, mens han stadig er ansat i ISS, finder vi aldrig ud af, om den investering er langsigtet. Så snart, han officielt stopper i ISS, er børsreglerne nemlig sådan, at Aarup dagen efter, han stopper, kan sælge sine aktier uden at skulle meddele dette til markedet. Normalt vil han ikke længere bliver betragtet som insider, selvom der kan være særlige undtagelser.
Mit gæt er nemlig, at Jacob Aarups private investering på ca. 22 mio. kr. i ISS reelt er en investering i ham selv. Aarups private jetoner bliver af samme grund sikkert snart flyttet til Carlsberg. Men den investering bliver til gengæld særdeles langsigtet. Jacob Aarup kan nemlig ikke én gang til løbe af pladsen, før jobbet er gjort.
Hvis Jacob Aarup i det stille vil sælge sine private aktier uden at nogen får det at vide, er han nu kommet i stald og lære hos mesteren over dem alle, nemlig hans kommende formand, Henrik Poulsen. Han stoppede ved udgangen af 2020 som CEO for Ørsted for blot to måneder efter at tiltræde som bestyrelsesmedlem i samme selskab.
I den mellemliggende periode, altså fra 1 januar frem til 1 marts 2020, kunne Henrik Poulsen – helt lovligt – sælge for 200 mio. kr. aktier i Ørsted, uden at aktionærerne fik det at vide.
Dagen efter, man stopper som CEO, er man ifølge børsens regler som udgangspunkt ikke længere officielt insider, da man så ikke længere ved noget, som de øvrige aktionærer ikke kender til. Det benyttede Henrik Poulsen sig af, klogt – for aktien toppede i kurs 1350, da Henrik Poulsen lovligt kunne sælge, uden at andre investorer fik det at vide. Ørsted aktien ligger aktuelt omkring kurs 560.
Martin Bundgaard
foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.