Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Nye anbefalinger er stort set en Done Deal

Morten W. Langer

mandag 07. september 2020 kl. 11:30

Meget tyder på, at Komitéen for god Selskabsledelse får fuldstændig medløb i forhold til den netop afsluttede høringsrunde omkring nye anbefalinger om god selskabsledelse. Især FSR er fremme i skoen med ønske om mere fokus på bæredygtighed, klima og andre bløde værdier.

Komitéen for god Selskabsledelse får denne gang virkelig medløb på motorvejen: Selvom de reviderede anbefalinger, som omtalt i den seneste udgave af Økonomisk Ugebrev Ledelse, på mange måder er grænseoverskridende med hensyn til nye landvindinger, ser det hele ud til at glide ned hos erhvervsorganisationerne og andre centrale interessenter.

Velkendt er det, at der har været en forhøringsrunde, hvor de største knaster er savet af. Men det har ikke ændret, at komitéens oplæg går langt videre, end det ville have været muligt for blot få år siden. Coronakrisen ændrede syn på behovet og nødvendigheden af fokus på bæredygtighed, klima, meningsfuldhed/purpose og ikke mindst samfundsansvar giver uden tvivl ekstra medløb.

FSR’s høringssvar afspejler tidsånden
Eksempelvis afspejler høringssvaret fra FSR – Danske Revisorer nok meget godt tidsånden, som der er i disse år. FSR skriver, at der er behov for en opdatering af anbefalingerne: ”Ikke mindst i lyset af, at samfundets krav og forventninger til god selskabsledelse er forøget i de seneste år, hvilket de reviderede anbefalinger i højere grad afspejler. Der er kommet en række nye begreber i fokus, når interessenter og samfundet i øvrigt udtrykker deres forventninger til selskabers handlinger og betydning for samfundet. Derfor er det rosværdigt, at komiteen i anbefalingerne forklarer begreber som samfund, bæredygtighed og overordnet formål/purpose.”

Videre skriver FSR: ”Inklusionen af begreberne samfundsansvar, bæredygtighed og overordnet formål understøtter, at samfundsansvar ikke mere anses som et ”add-on”-aspekt i selskabernes ledelse, men er en integreret del af topledelsens ansvarsområder (..) Vi støtter komiteens ønske om, at selskaber skal have fokus på den langsigtede værdiskabelse, på forretningens overordnede formål og på bæredygtighed.”

FSR mener dog, at der er behov for, at komitéen går endnu videre og lægger et yderligere pres på selskabernes ledelser og bestyrelser: ”I relation til bestyrelsens arbejder finder vi, at tre ting er nødvendige: 1) at bestyrelsen godkender selskabets politik for samfundsansvar og bæredygtighed, 2) at politikken er offentligt tilgængelig, og 3) at bestyrelsen påser, at politikken efterleves.”

Videre skriver FSR: ”Vi ser gerne, at det forklares tydeligere, hvilke handlinger som bør lægges til grund fra bestyrelsens side i forbindelse med, at denne påser en efterlevelse af politikken, herunder frekvens, indgåelse i interne ledelsesrapporter af fremdrift og udviklinger i tilhørende måltal til politikken, udmøntning af politikken i målsætninger og måltal, organisering mv. Alt i alt mener vi, at det ikke længere er tilstrækkeligt, at bestyrelsen arbejder på politikniveau, men analogt med finansiel og økonomisk udvikling må inddrages mere i eksekvering og resultatvurderinger af selskabets arbejder med samfundsansvar og bæredygtighed.”

FSR revser også komitéen lidt for helt at glemme klimaet i oplægget til nye anbefalinger: ”I betragtning af den stigende betydning af klimapolitik og klimarapportering, undrer det os, at klima ikke nævnes specifikt noget sted i anbefalingerne. Klima indgår som et af flere politikområder under samfundsansvar og bæredygtighed, men fortjener måske at blive fremhævet (…) Derfor vil vi foreslå komiteen at overveje, om klima skulle fremhæves som et område med speciel bevågenhed fra mange selskabers interessenter.”

FSR foreslår også, at det forklares mere præcist, hvad bestyrelsen har af konkrete opgaver i relation til purpose: ”Komiteen anbefaler, at bestyrelsen forholder sig til selskabets overordnede formål/purpose, at selskabets kultur og værdier aktivt understøtter dette formål, og at selskabet forklarer herom i ledelsesberetningen. Det er en klar forbedring af anbefalingerne at medtage dette punkt. Umiddelbart finder vi, at det kunne være tydeligere, hvad komiteen forventer med anvendelse af formuleringen ’forholde sig til’.”

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank