Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

ØU’s Portefølje er fortsat forsigtigt balanceret, euforien på markedet når nye højder

Morten W. Langer

søndag 14. november 2021 kl. 10:35

Aktiemarkederne fortsætter med at stige, selvom de underliggende risici tårner sig mere og mere op. For tiden er det som om, at aktiemarkederne i virkeligheden holder vejret, og så længe der ikke er nogen, der rokker båden, så er det ikke nødvendigt at sælge ud.

Overordnet bevæger det europæiske aktiemarked sig mere eller mindre fladt. Under overfladen har markederne været præget af generelt solide regnskaber for 3. kvartal. Men det virker også som om, at investorer og analytikere, når de kigger fremad, ikke forventer, at stigende råvarepriser, knaphed på komponenter og mangel på arbejdskraft vil komme til at betyde noget for selskabernes overskud i 4. kvartal og starten af næste år.

Hvis man kobler udviklingen i erhvervstilliden med udviklingen i råvare- og energipriser, så er det vanskeligt at se, at virksomhedernes overskud ikke vil blive ramt.

Fortsat stigende inflation: Oveni kommer, at inflationen fortsætter med at stige. Og det ser ud til at banke både de korte og de lange renter opad igen efter en periode, hvor der var øget tro på vigende renter.

Eksempelvis faldt den femårige amerikanske statsrente i starten af november til 1,05 procent efter at være toppet i 1,20 procent. Og fredag lukkede den i ny rekord i 1,24 procent. Forventningerne i markedet til kommende renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank er altså alligevel ikke dæmpet, men accelereret.

De lavere renter har på det seneste løftet amerikanske techaktier til nye historiske højder. Forleden så vi et tegn på, hvor nervøse aktiemarkederne er omkring udviklingen i tech. På en enkelt dag dykkede det vigtige halvlederindeks, sox, knap tre procent. Faldet er de seneste handelsdage indhentet, næsten.

Men der ligger en spændende uge forude, hvor vi sikkert får en test af det tidligere toppunkt. Come-back til svage aktier: Porteføljens afkast i år har på ingen måde været prangende. På det seneste har afkastet fået ekstra høvl på grund af to svage aktier. Vi har forklaret under Langers Skarpe, hvorfor vi føler os overbeviste om, at de vil gøre et comeback. Omkring den balancerede risiko i den øvrige portefølje føler vi os fortsat komfortable med vægtningen.

Vi lægger fortsat vægt på aktier, som ikke er meget højt prissatte, og som på den lange bane vil levere solid fremgang baseret på turn arounds, frasalg, fusionssynergier og lignende. Disse aktier vil også klare sig godt under en generel nedtur på aktiemarkederne. I vores strategi lægger vi stor vægt på at bevare investorernes kapital intakt, frem for at få den sidste gevinst med, lige før det hele braser.

De seneste ugers kursbevægelser i en stribe danske C25-aktier afspejler i den grad, hvor nervøse og usikre aktiemarkederne er under overfladen. Over de seneste måneder er vi gået fra aktiemarkeder med små daglige bevægelser, typisk positive, til et nervøst aktiemarked med kæmpestore daglige udsving både op og ned. Et godt eksempel fra den forgangne uge er regnskabsaflæggelse for Ambu, hvor aktien ved offentliggørelsen blev sat næsten ti procent ned for at slutte dagen i et solidt plus.

Aktien er meget shortet af amerikanske hedgefonde, og det er en velkendt advarsel om, at alt kan ske. Efter det store kursfald lige efter regnskabet så flere fonde antageligt deres snit til at begynde at opkøbe billige Ambu-aktier for at afdække deres shortpositioner. Men hvis de alle gør det samtidig, så stiger aktier selvfølgelig markant. I hvert fald var resultatet, at Ambu-aktien sluttede blandt ugens bedste med et plus på 14 procent. Aktien er dog næsten efter enhver målestok fortsat meget dyr.

Et andet eksempel er Vestas, som kom med et skuffende regnskab, der også peger i retning af et svagt 2022. Aktien startede svagt efter regnskabet, men også den sluttede ugen meget solidt med et plus på 13 procent. Vi har beholdt aktien i porteføljen, og vi har aktuelt et mindre plus på aktien. Vi er dog på ingen måde begejstrede over ledelsens 3. kvartals-udmeldinger.

Vi beholder aktien af to grunde: For det første testede den lige efter regnskabet en teknisk støtte, som går tilbage til sidste efterår. Og for det andet forventer vi, at de meget høje energipriser og den tiltagende energikrise vil løfte aktivitet og lønsomhed hos de grønne energiudstyrsproducenter.

Porteføljen er på det seneste ramt af to kortsigtede hændelser: Vores post i Alm. Brand er blevet sat tilbage under den aktuelle handel med tegningsretter, hvor Alm. Brand gennemfører en kapitalforhøjelse til at skaffe ny kapital til købet af Codan. Ikke overraskende har det lagt et pres på aktien, at der skal handles så mange tegningsretter. Vi ser det imidlertid som noget, der vil være overstået efter den 24. november, hvor handlen med tegningsretter slutter.

Vi ser to positive forklaringer på dette: For det første er det bemærkelsesværdigt, at køberne af tegningsretter i denne uge stort set alene har været udenlandske finanshuse. De ser altså en god deal i tegningsretterne. Efter Danske Bank har største nettokøbere været SEB, Credit Suisse, JP Morgan, Societe Generale og UBS. Til gengæld har største nettosælger været Nordnet, der typisk formidler for de private investorer. For det andet tegner det offentliggjorte prospekt i forbindelse med kapitalforhøjelsen et solidt billede af udviklingen i Codan Danmark samt i de underliggende nøgletal. Efter kapitalforhøjelsen er det vores klare forventning, at den nye sammenlagte Alm. Brand aktie vil begynde en stille og rolig fremgangsperiode.

Virogates faldt ganske meget i denne uge. Især efter en forsinket melding fra det europæiske lægemiddelagentur, EMA, om en eventuel godkendelse af svenske Sobis præparat Anakin til behandling af meget Covid-syge patienter. Som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev er en godkendelse fra EMA ekstremt vigtig for Virogates, fordi behandling med Anakin, som har vist overbevisende resultater i kliniske forsøg, skal kobles sammen med Virogates’ subratest, der identificerer, om de Covidsyge vil udvikle et alvorligere sygdomsbillede. Sagen var oprindeligt sat på dagsordenen på et komitémøde i oktober, men så blev det udskudt.

Novembermødet har netop været afholdt uden nyt, og nu er forventningen en afklaring til december. Sagen er den, at Anakin allerede er godkendt til andre behandlinger, så bivirkninger og effekter skulle allerede været klart afdækket. Vores forventning er fortsat, at der vil komme en godkendelse, ikke mindst fordi smittebølgerne nu igen hærger verden, og derfor er der i den grad brug for det nye kombinationsprodukt.

I den netop udsendte kvartalsmeddelelse oplyses, at ”ViroGates is still awaiting the result of the EMA evaluation of suPAR-guided anakinra treatment that was initially expected in October. ViroGates is supporting relevant parties in the EMA process but is not directly involved.” Sobi er altså for tiden fortsat i intensiv dialog med EMA. At aktien blev sat så meget ned i denne uge, skyldes efter vores vurdering den ringe likviditet i aktien. Selvom den blev handlet mere end normalt, så blev der i ugens løb kun handlet for lidt over 5 mio. kr. Virogates aktier. Vi ser aktien som markant undervurderet på det aktuelle leje, selvom de underliggende risici i aktien selvfølgelig også er steget noget.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank