Ved implementering af EU-direktivet om skatterapportering for multinationale selskaber i dansk lovgivning opfordrer ngo’en Oxfam Ibis den danske regering til at sætte barren højere, end direktivet tilsiger, og kræve fuld land-for-land rapportering for multinationale selskaber. Ifølge Christian Hallum, skatteekspert hos Oxfam Ibis, vil der være tale om en lille ændring med kæmpe betydning. En ændring, der også flugter med regeringens egen politik og gavner både investorer og virksomheder.
”Regeringen har for tiden en gylden mulighed for at skabe reel transparens omkring multinationale selskabers skattebetalinger. Den kan blot justere en lille smule ved implementeringen af EU-direktivet vedrørende multinationale selskabers skatterapportering. Regeringen bør udforme loven således, at alle selskaber, der har aktiviteter i Danmark, skal offentliggøre oplysninger om skattebetalinger for alle de lande, de opererer i”, siger Christian Hallum, skatteekspert i ngo’en Oxfam Ibis.
EU-direktivet om land-for-land rapportering blev officielt vedtaget i slutningen af 2021 og indebærer, at store multinationale selskaber skal rapportere nogle få nøgletal såsom overskud, antal ansatte og skattebetalinger, såfremt de opererer i lande, der enten er medlemmer af EU eller er på EU’s skattelyliste. EU-direktivet ventes implementeret i dansk lov ved en vedtagelse i Folketinget inden for kort tid, og reglerne gælder allerede fra juli.
Har man som virksomhed aktiviteter i lande, der hverken er medlem af EU eller som ikke optræder på EU’s skattelyliste – hvilket jo tæller langt hovedparten af verdens lande – så behøver man ifølge direktivet ikke at offentliggøre disse regnskabstal.
”Direktivet er desværre endt med at være en tynd kop the, der kun sikrer pletvis åbenhed omkring multinationale selskabers skattebetalinger. Det er derfor, vi opfordrer regeringen til at justere implementeringen således, at vi får fuldt indblik i virksomhedernes skattebetalinger. Og da virksomhederne allerede rapporterer herom til myndighederne, vil vores forslag ikke pålægge erhvervslivet ekstra byrder men blot resultere i øget transparens”, siger Christian Hallum.
Han tilføjer: ”Det er rigtig godt, at regeringen har inkluderet kampen mod skattely i regeringsprogrammet. Og det her er en oplagt mulighed for at levere på det. Desuden ligger det jo helt i tråd med det, som skiftende danske regeringer selv arbejdede for, da direktivet skulle forhandles. Her arbejdede man jo for fuld åbenhed, á la den australske model.”
Fuld åbenhed i Australien
Den australske regering har fremlagt et forslag om fuld åbenhed omkring skattebetalinger for store multinationale selskaber. Forslaget, der forventes vedtaget i løbet af foråret, indebærer, at alle store multinationale selskaber, der har aktiviteter i Australien, skal offentliggøre oplysninger om skattebetalinger for alle de lande, de opererer i.
”Det betyder, at hvis Microsoft har aktiviteter i Australien, så skal Microsoft hvert år offentliggøre en fyldestgørende land-for-land rapport over deres skattebetalinger. Det samme gælder for Amazon, Apple og så videre. Hvis EU havde fulgt den model, havde det gjort en kæmpe forskel – og måske i praksis gjort op med multinationale virksomheders hemmelighedskræmmeri på skatteområdet. Desværre var der enkelte medlemslande, herunder Irland og Luxembourg, der blokerede”, siger Christian Hallum.
Ifølge Christian Hallum høster EU-direktivet ikke de potentielle gevinster ved øget åbenhed, herunder øget tillid fra borgerne til skattesystemet, som en australsk inspireret model ville gøre. Det skyldtes blandt andet, at EU-direktivet, der blot omhandler EU-medlemslande samt lande på EU’s skattelyliste, undtager nogle af verdens værste skattely.
”EU’s sortliste er en joke og ikke en reel skattelyliste. Sammenligner man EU’s liste med uafhængige skattelylister fra forskning og fra Tax Justice Network, så er der stor forskel. Store skattelyaktører er ikke på EU’s liste, herunder Schweiz, Cayman og Bermuda. Det paradoksale er, at EU i fuldt alvor har diskuteret, om Botswana skal på, mens Bermuda går fri”, siger Christian Hallum.
Læs resten af Claus Strue Frederiksens artikel her.
Claus Strue Frederiksen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.