Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Pensionssektorens olieinvesteringer giver minusafkast

Joachim Kattrup

mandag 07. september 2020 kl. 7:00

Globale olieselskaber på de danske pensionsselskabers aktielister har på tiårs sigt kun i få tilfælde formået at levere positive afkast. På femårs sigt endnu færre, og slet ingen af de mest repræsenterede olieaktier går i plus på tre års sigt. Pensionskassernes argumenter for at investere i olieaktier er reduceret til høje udbyttebetalinger, risikospredning kombineret med aktivt ejerskab med fokus på CO2-reduktioner og efterlevelse af Parisaftalen. Olieinvesteringer er fortsat populære trods årevis negative afkast og diskutable klimaindsatser.

Blandt de danske pensionsselskabers ti mest populære olieinvesteringer har kun fire olieselskaber på tiårs-sigt leveret afkast til de danske pensionsopsparere. Kigger man fem år tilbage har kun to af de ti mest populære olieaktier leveret afkast. Indsnævres perspektivet til tre år har ingen af de mest populære olieselskaber været i stand til at levere plusafkast til pensionskasserne.

Det er med andre ord lige nu meget svært at se de afkastmæssige argumenter for at fastholde aktieinvesteringer i flere af de største globale olieselskaber.

Tilsyneladende er olieselskabernes relativt høje udbyttebetalinger på i gennemsnit 4,8 procent det eneste finansielle tilbageværende argument for at fastholde olieaktier. Desuden spiller investeringsdirektørenes ønske om mest mulig risikospredning og diversifikation i aktieporteføljen en væsentlig rolle for at fastholde olieinvesteringer. Og naturligvis troen på en guldrandet fremtid for den fossile energi, hvilket i lyset af den grønne omstilling kan være svær at få øje på.

”Samlet set er vi undervægtet i olieindustrien, og i dag komfortable med vores eksponering. Den tilføjer noget risikospredning og dermed afkastmuligheder til porteføljen, skulle olieprisen rette sig igen. Endeligt ser vi på investeringerne i lyset af vores ansvar for også at bidrage til den grønne omstilling.

Så vi forfølger mulighederne for at udøve aktivt ejerskab og påvirke sektoren i den rigtige retning”, siger head of investment governance hos Velliv, Thomas H. Kjærgaard om Vellivs mere end 50 investeringer i olieselskaber. Oliesektorens udbytteprocent er højere end hos store tech-selskaber med et sektorgennemsnit på 1,2 procent.

Som beskrevet i en gennemgang på Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar af klimaforslag på pensionsselskabernes generalforsamlinger bygger medlemmernes argumenter for at trække investeringer i fossilenergi overvejende på ansvarlighedsprincipper. Men i mange tilfælde rammes medlemmernes opsparing også på afkastet, viser gennemgang af de ti mest populære olieinvesteringer i pensionssektoren. Pensionssektoren tror altså fortsat på, at olieselskaberne gør et finansielt comeback i de kommende år.

Blot fire af de gennemgåede olieselskaber har på tiårs sigt leveret et afkast, mens resten af feltet har været en dårlig investering for pensionssektoren. Ændres perspektivet til fem års sigt går kun to olieselskaber i plus, og indsnævres perspektivet til tre år har ingen af de ti olieselskaber bidraget til pensionskassernes årlige afkast.

Investeringerne fastholdes altså p.t. af andre årsager, hvor den gennemsnitlige udbyttebetaling på næsten fem procent i olie & gassektoren er en af dem. En anden er strategisk for at fastholde diversifikation i porteføljen.

Desuden er muligheden for at påvirke selskaberne i en klimavenlig retning også et argument, lyder det fra Danica Pension: ”Når vi investerer – uanset sektor, geografi eller selskab – er det med en forventning om, at investeringerne skal skabe et godt afkast til vores kunder. Fælles for alle typer af investeringer er, at sådan går det desværre ikke i alle tilfælde. Gennem aktivt ejerskab og dialog støtter vi selskaberne til at transformere deres forretning mod grønnere energikilder”, oplyser presseansvarlig i Danica, Tim Rudbeck Salting Smidemann.

Selvom flere pensionskasser i år har introduceret en række nye ”grønne pensionsprodukter” betyder det altså ikke, at pensionsselskaberne trækker investeringer ud af olieselskaberne. Aktier i verdens største olieselskaber er stadig generelt populære investeringer i pensionssektoren, selvom flere også har solgt fra.

PFA har fx over sommeren solgt sine aktier i BP, Eni, Exxon, Occidental og Repsol: ”Vi har indsnævret vores fokus på olie- og gassektoren, så vi i dag har færre selskaber. Dette muliggør i højere grad, at vi kan komme tættere på vores investeringer og bruge mere tid på at få indsigt i ESG-praksis, samt hvorledes de tilpasser sig de forandringer, transitionen medfører”, siger Christian Storm Schubart, Senior ESG Specialist hos PFA.

Joachim Kattrup

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank