Økonomisk Ugebrev har i en stribe artikler beskrevet de tårnhøje risici ved at investere i First North-selskabet NPinvestor, der gik på børsen med en fuldstændig uprøvet forretningsmodel, til en ekstrem høj værdiansættelse for knap to år siden. Som tiden er gået, har det vist sig, at det er mere end vanskeligt for selskabets ledelse af få økonomi i forretningen.
Halvåret viste et underskud på knap minus fem mio. kr. hvorefter selskabet havde ti mio. kr. tilbage i kassen. Lige efter halvårets afslutning blev det forsøgt at hente ny kapital hos investorerne, men det endte med en stor skuffelse. Netto kom der ca. fem mio. kr. ekstra i kassen, så likviditeten ved halvåret reel var 15 mio. kr.
Ifølge de seneste udmeldte forventninger ventede ledelsen et årsresultat i år på minus 6-7 mio. kr. , efter en nedjustering i sommer, hvor den tidligere forventning var minus 3-4 mio. kr. Alt andet lige ville det betyde, at resultatet i 2. halvår skulle lande på minus 1-2 mio. kr. Med nettorente- og gebyrindtægter på 158.000 kr. i første halvår synes der ikke rigtig at være komme gang i forretningen. Derfor var det ikke overraskende, at selskabet forleden kom med endnu en nedjustering af den tidligere udmeldte årsforventning.
I meddelelsen (link- https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=903968&lang=da) hedder det, at ”selskabet vurderer, at der er risiko for, at det ikke vil kunne imødekomme de udmeldte forventninger til resultat før skat i 2019 på minus 6 til 7 MDKK. Der er pt. usikkerhed om størrelsen af en eventuel afvigelse. Selskabet vurderer, at med de foreløbige operationelle og kommercielle erfaringer, vil der være et stort potentiale i at gennemføre omkostningstilpasninger, optimering af operationen og undersøgelse af nye kommercielle partnerskaber. Flere tiltag er i gang med at blive gennemført og andre initiativer forberedes i den kommende tid. Disse initiativer forventes at give en væsentlig forbedring af resultat før skat i 2020 i forhold til 2019.”
Det overraskende er, at der slet ikke sættes forventninger på nedjusteringen, hvilket er bekymrende, da det kan indikere, at ledelsen slet ikke har føling med, hvor det lander. Antages det, at 2. halvår slutter på niveau med første halvår, vil der ved årsskiftet være ti mio. kr. tilbage i kassen. Det giver alt andet lige rum til endnu et år med større driftsunderskud.
Men hvis selskabet ikke næste år formår at skabe øgede indtægter, ser det vanskeligt ud. Der er næppe opbakning til flere kapitalforhøjelser fra eksterne aktionærer.
Vi bemærker, at aktien aktuelt handles markant lavere end udbudskursen på to kroner i juli, nemlig til godt halvdelen på 1,1 kr. Aktuelt handles selskabet til en samlet børsværdi på ca. elve mio. kr. efter børsnoteringsprisen for to år siden var over 100 mio. kr. De oprindelige aktionærer kom ind i selskabet til en emissionskurs på 17 kroner. Og de har altså nu tabt 95 procent af deres indskud, hvis de altså ikke har deltaget i den seneste kapitalforhøjelse.