Efter det stærke 1. kvartalsregnskab var der lagt op til en opjustering fra Netcompany senere på året. Q3-regnskabet udviser moderat krisestemning i den danske forretning, mens de udenlandske markeder fortsat viser solid tocifret vækst med Norge som den eneste undtagelse, hvor 3. kvartalsvæksten lå på syv pct. I denne analyse konstaterer redaktør Steen Albrechtsen, at shortfondene fortsat lurer på IT-konsulenthuset.
Netcompanys danske marked er i moderat krisestemning efter endnu en nedgang i 3. kvartal på 5,1 pct., hvilket samlet set medfører, at den danske forretning efter ni måneder har præsteret en vækst på godt én pct. Bagved ligger, at den offentlige forretning er vokset syv pct., mens den private forretning er faldet med fem pct.
Skal man tro Netcompanys udmeldinger, så handler det om, at det tager længere tid at konvertere ordrepipelinen til egentlige projekter og forretning. Det har to årsager – dels at kompleksiteten i projekterne er øget samtidig med, at den makroøkonomiske usikkerhed trækker beslutningerne ud, lyder det.
Netcompanys ledelse virker dog – som altid – meget selvsikre på at nå i mål. Og det er værd at notere sig, at bunden af det nye omsætningsinterval på 8-10 pct. ”kræ- ver”, at man ikke får noget licenssalg i 4. kvartal, og at ingen projekter i pipelinen i den private danske forretning bliver til forretning. Så på toplinjen virker det sandsynligt, at ledelsen kommer i mål.
Ledelsen præciserede efter Q3 omsætningsvæksten i den nedre halvdel af det hidtidige interval på 8-12 pct. for helåret, og at EBITDA-marginen vil lande i den nedre del af intervallet på 15-18 pct. Det er til den skuffende side, men det er stadig indenfor det udmeldte interval.
Når den største motor i Netcompany halter lidt afsted samtidig med, at de udenlandske forretninger kører fornuftigt, kan det nemt blive et spørgsmål om tillid, og om hvorvidt glasset er halvfuldt eller halvtomt. I øjeblikket synes markedet klart at indikere, at glasset er halvtomt.
Det er sandsynligvis, fordi det tager tid for investorerne at indse, at Netcompanys vækstniveauer (og indtjeningsniveauer i et godt stykke tid fremover) er ændret markant efter købet af Intrasoft.
Det er ikke længere en virksomhed med 20 pct. vækst i både omsætning og indtjening hvert år.
Lige nu hænger optimisterne deres hat på Netcompanys udmelding om, at den private sektor har været underdrejet et par kvartaler, men at det nu er ved at vende. Også selvom der lægges op til, at selskabet skal henover 1. og måske 2. kvartal næste år, før pipelinen for alvor begynder at konvertere til forretning. Det kan måske give anledning til en lidt forsigtig – og dermed skuffende – udmelding for 2024.
Frem til 2026 er der lagt op til en vækst i niveauet 10 pct., og en indtjeningsmargin, der vender tilbage til 20 pct. Det er en ny virkelighed, men stadig en meget interessant virkelighed for investorerne. I 2026 modsvarer det en omsætning på 8 mia. kr. og en EBITDA-indtjening på 1,6 mia. kr. Det vil sandsynligvis aflejre tæt på én mia. på bundlinjen. Efter de seneste måneders analytikernedjusteringer af forventningen til næste års overskud, handles aktien til en forventet pris per overskudskrone på 13. Det er efter, at 2025 overskuddet er nedjusteret til et overskud per aktie fra 19 kr. i juli til aktuelt godt 15 kr.
Vigende forventninger
Kursfaldet drives altså af vigende forventninger til overskuddet, men også af et massivt angreb fra shortfondene. Forretningen er dog ikke ved at falde så meget sammen, som en short position på over ti pct. ellers antyder. Og som en parentes kan det nævnes, at den samlede shortposition på det seneste er faldet en lille smule, fra 10,3 pct. for to uger siden til nu 10,0 pct. Så måske er shortfondene ved at hjemtage deres gevinster.
At være i shortfondenes vold kan også give store kursudsving: På regnskabsdagen startede aktien med et fald på otte pct. for derefter at rette sig hen over dagen for alligevel til at ende dagen med et fald på otte pct. Så det lugter af, at shortfondene har forsvaret deres positioner og ikke ville lade positive analytikere tage aktien for meget opad.
Der er solid vækst i den opkøbte græske forretning (Intrasoft), og den er en stor del af den samlede koncern. Alle de udenlandske forretninger begynder langt om længe at vise solid vækst. Så den store usikkerhed knytter sig til den danske forretning.
Steen Albrechtsen
SA og/eller nærtstående ejer aktier i DSV
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.