Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Q4 Netcompany: Ledelsen indikerer bedring i dansk forretning

Steen Albrechtsen

onsdag 07. februar 2024 kl. 11:40

Netcompany giver konkurrenter baghjul

Q4-regnskabet fra Netcompany overraskede positivt – på den måde, at investorerne ikke blev negativt overraskede efter flere kvartaler med skuffelser. Og vigtigst af alt: Der er nu de første tegn på bedring i den vigtige danske forretning, som har været det store problembarn. Til gengæld fortsætter fremgangen på Netcompanys udenlandske markeder, skriver redak­tør Steen Albrechtsen i denne analyse

Q4-kvartalsrapporten fra Net­company udløste en massiv kurs­stigning, efter 3. kvartalsrapporten i november udløste et massivt fald på ti pct. på dagen med et forudgående kursfald på næsten tyve pct. Ja, der er stor nervøsitet og usikkerhed om, hvor Netcompany er på vej hen. I denne omgang var der belønning til ledelsen: Q4-regnskabet blev efterfulgt af en flot stigning på over 15 pct. Umiddel­bart er den kursmæssige belønning lidt svær at forstå, for regnskabet var ikke en stor jubelscene.

Efter Q3-regnskabet konstaterede vi, at kursfaldet sy­nes overdrevet, og vi må denne gang konstatere, at stig­ningen alt taget i betragtning også synes overdrevet. Det er nemlig svært at se de helt store positive nyheder i regn­skabet, udover at man synes at være på rette spor til at levere vækst – og på sigt også et marginløft i tråd med 2026-planen. Groft sagt er der tale om business as usual, selvom der bestemt også er mindre lyspunkter.

Det er altså svært at forklare den store kursoptimisme. Men det kan blot også være udtryk for et lettelsens suk. Selvom udsigterne ikke er rosenrøde, så er de omvendt heller ikke katastrofale. Og med tanke på, hvor kursen lå, kan det have været nok til at vække investorernes interes­se for denne tidligere vækstaktiedarling. Aktiens deroute de senere år blev illustreret allerklarest, da den røg ud af C25-indekset ved den seneste revision i december.

Størst investorinteresse er der om det store danske marked, hvor selskabet gennem det meste af 2023 adva­rede om en opbremsning i aktiviteten særligt i det private segment, hvilket kulminerede ved fremlæggelsen af 3. kvartalsregnskabet. De private virksomhedskunder har indtaget en noget mere forsigtig position i takt med den stigende makroøkonomiske og geopolitiske usikkerhed gennem 2023.

Det gav anledning til længere beslutningsprocesser og dermed også en opbremsning i Netcompanys danske for­retning med negativ effekt for både omsætning og over­skudsgrad.

Efter Q4-regnskabet fortalte ledelsen, at den i slutnin­gen af kvartalet begyndte at se – og fortsat ser – konverte­ringer af kundepipelinen i det private segment i Danmark. Det var nok det, der fik investorerne til at juble. Med andre ord er erhvervskunderne nu begyndt at tage beslutninger om nye IT-investeringer og opgraderinger. Selvom det også er klart, at markedet ikke er tilbage på fuld styrke, så er der nok indikationer på, at det er ved at vende.

På det danske marked er der også en vis opbremsning i det offentlige segment, hvor man først for alvor forven­ter øget aktivitet i 2. halvår 2024. Forklaringen er, at der for tiden er stille på lovgivnings- og udbudsfronten. Ser man bort fra den danske forretning, går det til gengæld stadigt bedre i den udenlandske, hvor samtlige geografiske marke­der har præsteret solid vækst for både kvartalet og helåret.

Analytikerne har vedvarende over det seneste halve år nedjusteret deres forventninger til Netcompanys over­skud de næste år. Over de seneste uger har der været indikationer på, at analytikerne igen er på vej til at løfte deres estimater. Men det er for tidligt at sige, at der er tale om en ny positiv trend. Analytikerne ser aktuelt om­sætningsvækst på ni pct. i år, og en EBITDA-margin, som løftes fra 15,6 pct. i 2023 til 16,7 pct. i år. Baseret på disse estimater handles aktien til 24 gange overskuddet i år, og 17 gange overskuddet næste år.

Der er fortsat store shortpositioner i aktien, og det er sandsynligvis med til at øge kursudsvingene. Aktuelt er de samlede shortpositioner på 9,5 pct. af aktiekapitalen. Det er på niveau med de seneste mange måneder, hvor aktien har været omkring 9-10 pct. shortet. Så aktien er i høj grad i shortfondenes vold, og de har stadig kræfter til at sætte aktien længere ned, hvis de kan finde hår i suppen.

Modsat trækker, at Netcompany de kommende år nok vil tilbagekøbe egne aktier for 1-2 mia. kr. svarende til op til 15 pct. af aktiekapitalen ved den aktuelle aktiekurs. I årsregnskabet blev det meddelt, at ledelsen vil tilbagekø­be for mindst 500 mio. kr. i 2024. Første tranche på 150 mio. kr. er iværksat nu og med løbetid frem til 1. kvartals­rapporten i maj.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank