Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Rating af Top 100 Cash Flow 2023: Top 100 selskabernes pengekasser bugner

Morten Sørensen

fredag 12. april 2024 kl. 11:40

Rating af Top 100 Cash Flow 2023 – Top 100 selskabernes pengekasser bugner

Den såkaldte frie pengestrøm har været markant stigende i 100 toneangivende danske virksomheder i 2023 – når man vel at mærke korrigerer for et meget stort fald i A.P. Møller-Mærsk. Den frie pengestrøm er en afgørende indikator af, hvor stor ledelsens handlefrihed er, og steg i 2023 i to tredjedele af selskaberne, og samlet med 42 pct. (justeret for Mærsk), skriver fagredaktør Morten A. Sørensen.

Ledelserne i de vigtigste danske virksomheder fik i 2023 større handlefrihed til at navigere i fremtidens mere digitale og usikre marked. Det viser en opgørelse af den frie pengestrøm, som indikerer hvor stor en likviditet driften leverer til virksomhederne, når investeringerne i vedligeholdelse og eventuelt udvidelse af produktionsapparatet er trukket fra.

Hvis den frie pengestrøm er stor, så har virksomhedens ledelse midler, som typisk kan bruges til opkøb af virksomheder, til forøgelse af likviditeten eller kan sendes tilbage til ejerne i form af udbytte eller tilbagekøb af egne aktier. Endelig kan en betydelig fri pengestrøm også bruges til at betale gæld tilbage med, og den bliver dermed vigtig for virksomhedernes kreditværdighed.

Ved en umiddelbar betragtning er den frie pengestrøm i de 100 selskaber faldet. Det skyldes et betydeligt tilbageslag i A.P. Møller-Mærsk. Den frie pengestrøm i den store transportkoncern faldt til 45 mia. kr. i 2023 fra enorme 218 mia. kr. i 2022. Netop Mærsk havde takket være et usædvanligt boom i transportbranchen i 2022 genereret så meget likviditet i det år, at Mærsk slet ikke er udtryk for den typiske udvikling blandt de 89, selvom andre store transportvirksomheder som DSV følger samme tendens.

Når man korrigerer udviklingen for Mærsk, så steg den frie pengestrøm i Danmarks 89 toneangivende virksomheder imidlertid fra 115 mia. kr. i 2022 til 162 mia. kr. i 2023 – eller med imponerende 42 pct. Knapt to tredjedele af de undersøgte virksomheder kunne opvise en stigende fri pengestrøm.

Novo Nordisk kan opvise en pæn stigning i den frie pengestrøm til 70 mia. kr. fra 64 mia. kr. året før. Når stigningen ikke er større, så skyldes det, at Novo Nordisks investeringer har været stærkt stigende. Ørsted er inde i en hektisk investeringsfase, så den frie pengestrøm var i 2023 negativ, men væsentligt mindre negativ end året før. Der er en pæn stigning i den frie pengestrøm i virksomheder som Danfoss, og Vestas har formået at vende den frie pengestrøm fra negativ til positiv. Også Pandora, Genmab og Grundfos opviser for eksempel pænt stigende frie pengestrømme. Det gælder også NKT, der har brug for at styrke likviditeten til store investeringsprojekter.

I denne opgørelse er den frie pengestrøm udregnet som pengestrømmen fra driftsaktiviteter minus pengestrømmen til materielle og immaterielle investeringer. Vi har altså valgt at fokusere på de investeringer, der skal sikre en stabil organisk udvikling eller fremtidig vækst. Opkøb bliver i denne opgørelse anset for at være en slags ekstraordinære satsninger, der skal finansieres af den frie pengestrøm.

Opkøb af andre virksomheder har ifølge pengestrømsopgørelserne slugt 30 mia. kr. af den frie pengestrøm i de 89 mod 2023 mod 80 mia. kr. året før. Årsagen er især, at A.P. Møller-Mærsk skruede ned for opkøbene efter i de foregående år at have købt en hel stribe logistikvirksomheder.

En meget stor del af den stigende frie pengestrøm er dog ikke ”sparet op” i form af stigende likviditet, men sendt videre til aktionærerne i form af udbytte og tilbagekøb af aktier. Alene det udbetalte udbytte er steget fra 131 til 158 mia. kr. – en stigning på 21 pct.

Mærsk står for en meget væsentlig del af denne stigning: Det ekstraordinært gode 2022 afspejler sig i det udbytte, der blev udbetalt i 2023. Mærsks udbetaling af udbytte er alene steget til 76 mia.kr. i 2023 fra 49 mia. kr. i 2022.

Også andre transportvirksomheder, som rederierne Torm og Norden, har udbetalt betydelige udbytter i 2023. Novo Nordisk satte udbyttet op til 32 mia. kr. fra 25 mia. kr. året før. Alene A.P. Møller-Mærsk og Novo Nordisk og står altså for to tredjedele af det samlede udbytte i de 89 virksomheder.

Alt i alt giver udviklingen i den frie pengestrøm mere handlefrihed i de store virksomheder. Men handlefriheden ledsages af ejernes stigende krav om afkast, mens konkurrence- og konsolideringspresset i virksomhedernes markeder tager til og giver behov for virksomhedsopkøb. Derfor kan de fleste ledelser nok finde noget at bruge handlefriheden – den frie pengestrøm – til.

Morten A. Sørensen

Cash flow 01

Cash flow 02

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank